Pre tých, čo hľadajú korekciu na poruchu farbocitu

Kontaktné šošovky s farebnými filtrami nie sú v našich končinách ničím nezvyčajným. Najčastejšie sa vkladajú do nedominantného oka, aby si mozog mohol informácie prijímané z pravej i ľavej strany poskladať a rozlíšiť tak odtiene, ktoré mu včaššie splývali.

Efekt je veľmi individuálny – jednému to odhalí nevídané, druhému zhorší videnie v tme či vnímanie priestoru. Ak sa farebné filtre umiestnia pred obe oči naraz, môže sa zlepšiť schopnosť rozlišovať odtiene v červenej a zelenej časti spektra, modrá a žltá ale neraz mierne utrpí. Existuje niekoľko typov pomôcok s filtrami, a hoci žiadna nedocieli normálne videnie farieb, predsa len môže v niektorých prípadoch pomôcť.

Neporušená činnosť oka, zrakových dráh, príslušných mozgových centier a správne osvetlenie pozorovaných objektov. To sú základné predpoklady, pri ktorých dokáže človek rozlišovať farby. Ak niektorá z týchto štruktúr nefunguje, vzniká porucha farebného videnia (porucha farbocitu, zriedkavejšie farboslepota), a to buď protanomália (porucha vnímania červenej), deuteranomália (porucha vnímania zelenej) alebo tritanomália (porucha vnímania modrej). Niekedy sa vyskytujú samostatne, inokedy sa môžu kombinovať, pomerne zriedkavo sa stretávame aj s tým, že človek vidí svet čierno-bielo, resp. v rôznych odtieňoch sivej. Vtedy hovoríme o monochromázii alebo monochromatizme.

Porucha vnímania farieb môže byť vrodená (keďže je viazaná na chromozóm X, prejaví sa častejšie u mužov, ženy, majúc dva chromozómy X, sú väčšinou iba prenášačky) alebo získaná (napr. ako dôsledok zápalu, atrofie zrakového nervu či opuchu jeho terča, ochorenia makuly, glaukómu, otráv alebo cukrovky). Vrodená porucha farbocitu sa liečiť nedá, získaná sa upravuje liečbou základného ochorenia. Pri oboch sa však odborníci zaoberajú tým, či, u koho a hlavne ako možno mieru schopnosti rozlišovať farby ovplyvniť.

Pod jednu z posledných pomôcok v tejto oblasti je podpísaný istý Don McPherson, držiteľ doktorátu v odbore sklárstvo z Alfredovej univerzity v New Yorku. Jeho zadanie bolo jasné: nájsť spôsob, ako chrániť chirurgov, ktorí pracujú s laserom, ale tak, aby im použitý filter nebránil rozoznávať farby operovaných tkanív. Podarilo sa. Sklo, obohatené vzácnymi zeminami, dokázalo pohltiť len úzky výsek viditeľného spektra, t. j. len vlnovú dĺžku používaného laseru. Netrvalo dlho a ochranné okuliare opustili operačnú sálu, neskôr i múry nemocníc a lekári ich začali využívať ako okuliare slnečné, pretože vďaka nim vnímali farby sýtejšie. Keď ale jeho spoluhráčovi pri frisbee, odhalili, že kužele, ktoré vymedzujú ihrisko, sú oranžové, pochopil, že okuliare môžu pomôcť aj ľuďom s poruchou vnímania farieb.

Nasledovali klinické štúdie na Kalifornskej univerzite v Berkley a Davise (USA) a na Univerzite v anglickom Sussexe a v roku 2012 priniesla spoločnosť EnChroma na trh špeciálne okuliare, dva roky neskôr plastové a polykarbonátové šošovky.

 

Okuliare, ktoré môžu zmeniť váš pohľad na svet

Okuliare EnChroma obsahujú špeciálne optické filtre, ktoré selektívne blokujú alebo obmedzujú priepustnosť svetla určitých vlnových dĺžok. Tým rozširujú škálu vnímaných farieb, zvyšujú ich sýtosť, jasnosť a umožňujú lepšie vnímanie hĺbky a detailov. Z výskumov vyplýva, že výraznejšie zmeny človek spozoruje v exteriéri, počas dňa a v jasne osvetlených priestoroch, ale napr. aj pri práci na počítači, kedy sa môžu jemne stmaviť.

Neznamená to ale, že človek, ktorý roky poznal len čiernu, sivú a bielu, začne odrazu vnímať všetky ostatné farby a ich odtiene. Ľuďom, ktorí majú všetky tri druhy receptorov, no mierne zmenenú citlivosť na vlnové dĺžky, však pomôcť môžu. Zjednodušene možno povedať, že ak pri určitom intervale vlnových dĺžok reagujú červené aj zelené receptory takmer rovnako (čo mozog vyhodnotí ako svetlohnedú farbu), okuliare EnChroma odfiltrujú práve túto časť vlnových dĺžok (akoby práve tú svetlohnedú) a človek začne vnímať skutočné farby. Pravdaže, efekt sa nedostaví minútu po ich nasadení – mozog sa musí s novou situáciou vysporiadať, spracovať a vyhodnotiť úplne nový obraz.

Chcete vedieť, či patríte medzi tých, pre ktorých sú okuliare EnChroma riešením? Žiaden strach, až do Ameriky nemusíte. V pražskej a brnianskej predajni spoločnosti Lentiamo, s. r. o., ktorá je v Českej republike ich výhradným distribútorom, si môžete vyskúšať nedioptrickú verziu, dioptrickú (s jednoohniskovými, bifokálnymi a multifokálnymi šošovkami) vám podľa požiadaviek zhotovia.

Pred nákupom je nutné podstúpiť zhruba trištvrtehodinový test, vďaka ktorému sa určí typ vašej poruchy farbocitu a jej stupeň (rozdiely vo vnímaní farieb pravým a ľavým okom sa vyskytujú veľmi často, vždy sa ale testuje binokulárne), nasleduje skúška okuliarov v interiéri a v exteriéri. Upozorňujeme, že na vyšetrenie je potrebné objednať sa vopred. Ak sa ukáže, že okuliare sú pre vás vhodným riešením, a rozhodnete sa ich kúpiť, je vyšetrenie zdarma, v opačnom prípade stojí 390 Kč. Na test vnímania farieb sa môžete vopred pripraviť, a to prostredníctvom jeho on-line verzie na stránke firmy EnChroma https://eu.enchroma.com/pages/colour-blind-test

Vzhľadom na náročnosť vyšetrenia, aplikácie a napokon i vyššiu cenu (6000 až 15 000 KČ) neplánuje sieť optík ponúkať tieto okuliare cez e-shop. Je ale možné, že sa dostanú na pult prvej predajne spoločnosti Lentiamo, s. r. o., na Slovensku, v centre Bratislavy, ktorej otvorenie sa pripravuje v prvej polovici roku 2022.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *