Nevidiaci nevidiacim alebo Manuál Floor aerobiku

Internet promptne zareagoval na ponosy všetkých z domu pracujúcich a pozvoľna priberajúcich a začal sa plniť videonávodmi, ako cvičiť jogu, pilates, dokonca i zopár Tibeťanov prispelo radou.

Ale čo si s „Raz, dva, tri!“ a „Pravá, ľavá!“ počne našinec? Alarmujúce vyjadrenie našich váh, ktoré osobné údaje doslova vykrikujú do sveta celkom neosobne, sa doniesli až do uší nevidiacej Pavly Kovaříkovej – Valníčkovej, ktorá sa rozhodla dieru v ponuke cvičebných manuálov pre ľudí so zrakovým postihnutím zaplátať. Na pomoc si prizvala profesionálnu cvičiteľku Kláru Kovaříkovú – Buzkovú a spoločne zostavili nielen texty, opisujúce jednotlivé pohyby, ale pripravili aj sprievodné audionahrávky. Tri nevidiace žienky začali podľa materiálov doma samostatne trénovať a po štyroch mesiacoch cvičenia, pripomienkovania a dolaďovania zavesili na web kondičný pohybový program, vďaka ktorému sa naučíte základy floor aerobiku aj vy. Sami a v pohodlí domova.

V prípade, že sa vám rotopédy, bežecké pásy, elyptiky, veslárske či lyžiarske trenažéry zunovali, na rýchlu chôdzu, džoging, beh, bežecké a zjazdové lyžovanie, tandemovú cyklistiku či plávanie vám chýba parťák, alebo jednoducho len chcete skúsiť niečo nové, dávame do pozornosti špeciálne pre nevidiacich vytvorený manuál floor aerobiku.

 

Čo by vás mohlo presvedčiť?

  1. Základom floor aerobiku sú pomerne jednoduché variácie krokov, tzv. prvkov: každý z nich má jedinečný a veľmi krátky anglický názov, čo vám uľahčí zorientovať sa v nahrávke a sledovať prechod od jedného k druhému. Autorky manuálu jednotlivé prvky a zostavy pripravili naozaj starostlivo, s ohľadom na cieľovú skupinu – zaskáčete si iba v jednom jedinom prípade.
  2. Floor aerobik je priestorovo nenáročný: kroky sa robia na mieste s minimálnym vychýlením do strán. Odporúča sa karimatka, cvičebná podložka alebo menší koberček, ktoré umiestnite na podlahu, parkety či linoleum. Takto totiž aj v tempe a cez podrážku poľahky identifikujete rozhranie povrchov a skorigujete prípadné nechcené pootočenia.
  3. Manuál vytvárali nevidiaci pre nevidiacich: odzrkadlilo sa to tak v inštruktážnej časti (v textovom sumári nájdete okrem podrobných popisov jednotlivých pohybov napr. aj špecifické rady, ako nestratiť pri dynamickom cvičení orientáciu v priestore), ako aj v tréningovej časti, ktorá pozostáva zo šiestich audiozáznamov (od rozcvičky cez 4 bloky intenzívneho cvičenia zostáv až po blok na vydýchnutie), ktoré si môžete púšťať podľa momentálnej nálady a sily.
  4. Pohybový videoslovníček ako súčasť materiálu: Akási legenda všetkých prvkov, s ktorými sa v rámci programu stretnete. Vyslobodí vás to, ak si nebudete v prevedení niektorých prvkov istí a budete potrebovať overenie zo strany vidiaceho (pokojne aj nešportovca). Krátke videá sú zostavené v abecednom poradí, takže je to naozaj prehľadné. Autorky ponúkajú aj možnosť on-line konzultácií (info@rozhledna.info alebo 00420 608 824 821).
  5. Nezávislosť a diskrétnosť: vďaka materiálom môžete cvičiť, kedy chcete a kde chcete, nemusíte strácať čas hľadaním vhodného parťáka, prístupnej športovej aktivity či zariadenia, kde by vás prichýlili. Nehovoriac o tom, že sa vyhnete pohľadom a poznámkam tých, ktorí na svojej fyzickej kondícii pracujú už dlhšie.

 

Tri lektorky pomáhajú nevidiacej naučiť sa správny postoj
Tri lektorky pomáhajú nevidiacej naučiť sa správny postoj. Zdroj: www.rozhledna.info

 

Sťahujte a naťahujte (sa)!

Inštruktážnu časť, text rozčlenený do kapitol, podľa ktorého sa krok za krokom naučíte jednotlivé prvky floor aerobiku, je k dispozícii na https://www.rozhledna.info/download/manual-aerobic/?wpdmdl=1108&masterkey=61faacf5d072b

Tréningová časť, audionahrávky, ktoré vás budú pri cvičení viesť po tom, čo ste si všetko naštudovali, nájdete na https://www.rozhledna.info/wp-content/uploads/2022/01/audio_cvicici_sestavy.zip

Pohybový videoslovníček, poistka, či ste všetkému porozumeli a robíte to správne, si hovie na https://youtube.com/playlist?list=PLe7blVVpV6S3vOhJZyeRKzGP3Aa0idI5B

 

Projekt finančne podporil Nadačný fond Českého rozhlasu zo zbierky Světluška prostredníctvom fondu Kaufland. Pripravila a realizovala ho nezisková organizácia Rozhledna v roku 2021.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *