Kysucké múzeum pozýva

Región na rozhraní Slovenska, Česka a Poľska schoval svoju krásu, kultúrne a prírodné dedičstvo do dreva, kameňa a najnovšie aj do Braillovho písma a štrnástich reliéfnych obrázkov vybraných objektov ľudovej architektúry a troch parných lokomotív.

Vďaka sprievodcovi, ktorý priviedli na svet kysuckí múzejníci a Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a ktorý je prvým, ale určite nie posledným krokom plánu sprístupňovania, získate základné informácie o Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke a jeho historických dreveniciach či o Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá vás v hlavnej turistickej sezóne a cez víkendy bude lákať jazdami historickými rušňami.

Kysucké múzeum však spravuje aj ďalšie objekty, ktoré stoja nielen za zmienku, ale predovšetkým za návštevu. V Kaštieli v Radoli, v jednom z najstarších historických objektov na Kysuciach, si môžete prezrieť, ako kedysi bývali mešťania v dvoch najstarších mestách regiónu, a to v Kysuckom Novom Meste a v Čadci, a stálu archeologickú výstavu s názvom Svet dávnych predkov, približujúcu dejiny od mladšieho paleolitu po stredovek. Vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou vás expozíciou Kysucká odysea prevedú lovci mamutov, ako aj astronauti (osobne, ale aj prostredníctvom interaktívneho audiovizuálneho sprievodcu), a vďaka zbierke minerálov si v pokladni môžete zakúpiť lístok až do úplného stredu Zeme. Ale ak by ste sa chceli vrátiť v čase do svojej mladosti či mladosti svojich rodičov a starých rodičov, dávame do pozornosti výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili. Piatym objektom, ktorý spravuje Kysucké múzeum, je Múzeum Čadca, ktoré dokumentuje vývoj prírody a spoločnosti, vedy a techniky, kultúry a umenia na území Kysúc.

Ak sa teda na sever vyberiete, nezabudnite si v pokladni ktorejkoľvek pobočky Kysuckého múzea pýtať sprievodcu v Braillovom písme a na stanici historickej železničky aj Pichtov písací stroj. Aby ste do knihy návštev mohli šuchnúť vlastnoručne napísané poďakovanie, zážitok, postreh, nápad alebo zanechať pár slov pre tých braillistov, ktorí prídu na výlet po vás.

 

stránka z knihy - reliéfny mlyn

 

Reliéfna stránka parnej lokomotívy
Zo stránok sprievodcu pre nevidiacich – mlyn a píla z Klubiny a parná lokomotíva U 34. Zdroj: KM

 

Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *