S ÚNSS sa celkom nelúči

K 14. septembru 2021 ukončila svoje pôsobenie na Úrade ÚNSS kolegyňa, ktorá sa napriek pomerne krátkemu pôsobeniu nezmazateľne vpísala do podvedomia funkcionárov ÚNSS. 

 

Dušana Blašková nastúpila do ÚNSS v roku 2016 ako PR manažérka. Po dvoch rokoch dostala na starosť rozvoj spolkovej činnosti. Vzniklo tým rovnomenné oddelenie a ona sa stala jeho vedúcou. Medzi cieľmi, ktoré si v práci vytýčila, bolo čo najviac sa priblížiť základným organizáciám ÚNSS a ich funkcionárom. Presvedčivo to dala najavo v roku 2019, kedy navštívila viacero členských i výborových schôdzí. Ďalší rozvoj týchto aktivít zastavila pandémia. Nežičlivú situáciu vykompenzovala vysokou intenzitou elektronických stykov s organizáciami, rozosielaním informácií o novinkách v legislatíve, sociálnych službách, či pozvánok na najrôznejšie virtuálne podujatia.

Jej srdcovou záležitosťou sa stali časopisy ÚNSS Dúha a Dúhovka. Úroveň obidvoch časopisov výrazne zvýšila po stránke obsahovej i formálnej. Do štruktúry časopisov vniesla pevný poriadok, mala invenciu na výber nových zaujímavých tém, pre ich tvorbu získala aj viacerých odborníkov z danej oblasti.

Dušana Blašková bude aj naďalej pôsobiť v sociálnej oblasti, aj keď v inej organizácii. Z pracovnej pozície na Úrade ÚNSS síce odchádza, ale zostáva členkou Ústrednej rady ÚNSS a grantovej komisie ÚNSS. Opýtal som sa jej, ako by ďalej chcela pracovať v prospech nevidiacich a slabozrakých ľudí, resp. čo by v ÚNSS chcela presadiť alebo vytvoriť.

„Človek neutečie ani pred sebou, ani pred svojím zrakovým postihnutím, to by boli aj márne snahy, takže, ako si to už nadpisom vyjavil, s ÚNSS sa celkom nelúčim. Viac či menej sa ako tenké vlákenko vpletiem do niektorých pripravovaných projektov, tento rok sú ešte takmer všetky bielopalicové maňušky ovládané mojimi dlaňami, pod väčšinou článkov z Dúhovky bude moje meno, teším sa ešte na projektové zvesti KS, KR a ZO. Uvidíme, kde sa vháčkujem v budúcich rokoch, ale dúfam, že tých príležitostí ešte bude.

A čo by som chcela v ÚNSS presadiť alebo vytvoriť? Nemôžem povedať, že neviem, skôr asi neviem ako. Únia potrebuje veľa iskier a množstvo horľavého materiálu, potrebuje sa skrz-naskrz premknúť nielen človečinou, ale najmä zrakáčinou. To tajomstvo úspechu nezhltli literky stanov, ono by malo byť v zápale a motivácií ľudí, ktorí za úniou stoja. Veľkým treskom bude pre nás nepochybne budúcoročný zjazd, uvidíme, koľko fakieľ sa v ÚR rozhorí a na akej ceste nám budú najbližšie roky svietiť. Ostáva len držať palce.“

 

Prajeme Ti, Duška, aby sa Ti v novej práci darilo, aby sa Ti tam naplnili všetky tvoje očakávania a aby sa ti darilo aj v Tvojom osobnom živote.

 

Josef Zbranek

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *