Je to pre mňa tabu

Osloviť odborníka a zabezpečiť sériu prednášok. To sa Krajskému stredisku Únie nevidiacich a slabozrakých v Košiciach javilo ako najvhodnejšie riešenie na množiace sa otázky mladých klientov z oblasti sexuálneho života. Grantová komisia to odklepla, a tak už nič nestálo v ceste. 

 

Ponuku zapojiť sa do projektu s názvom Je to pre mňa tabu prijala sexuologička a psychiatrička, uznávaná odborníčka s dlhoročnou praxou MUDr. Danica Caisová, a tak sa raz mesačne od mája do novembra začala stretávať necelá desiatka tridsiatnikov z našich radov, aby absolvovala teoretické prednášky a diskusie na témy Sexuálny život ženy, Sexuálny život muža, Antikoncepcia, Pôrod, Dieťa a Sexuálne deviácie.

Nemyslite si, aj oni boli spočiatku v rozpakoch – o intímnych veciach sa málokomu rozpráva ľahko, aj keď je v ambulancii sám. Postupom času sa však ľady roztopili a o slovo sa prihlásila zdravá zvedavosť.

„Zdalo sa mi, že títo ľudia akoby trošku zaostávali  s prirodzeným zbližovaním sa,“ uspokojila pre zmenu moju zvedavosť MUDr. Caisová. „Pripadali mi bezradní v tom, ako prirodzene vstúpiť do vzťahu a žiť v ňom, akoby mali viac než iní obavy zo vzťahov, z toho, či ich niekto bude naozaj ľúbiť takých, akí sú. Po celý čas som sa preto sústredila najmä na vzťahy, na lásku medzi ľuďmi, na zamilovanosť, ktorá je vlastná nám všetkým,“ dodala.

 

S vylúčením sprievodcov

Pracovníčky KS mysleli na všetko. O intimite intímne, preto v čase konania prednášok s MUDr. Caisovou podkúvali sprievodcov v tom, ako správne komunikovať s človekom so zrakovým postihnutím, ako ho sprevádzať, aby to bolo bezpečné a pohodlné, ale keďže raz skúsiť je vždy viac, ako stokrát počuť, požičali im simulačné okuliare, klapky a biele palice, aby sa na chvíľu ocitli v koži svojich rodinných príslušníkov či kamarátov.

 

Kam po rozumy

Trošku som sa vôkol seba poobzerala, pospytovala, aby som vám ušetrila prácu. Kolegyne z košického KS nie sú jediné, ktorých klienti zasypávali otázkami o intímnom živote. Školení tu ale niet, nastupujú vlastné skúsenosti či pomoc s hľadaním odborníka. Danica Caisová odporúča jednoznačne prísť za špecialistom, pozorne počúvať a veľa sa pýtať, na on-line poradne sa nespoliehať – priznala, že o žiadnej serióznej nevie. Jedným z riešení však môže byť aj sexuálna asistencia, ktorá v zahraničí už nejaký ten piatok funguje. Úlohou sexuálneho asistenta (môžete sa stretnúť aj s pomenovaniami sexuálny dôverník, dotykový pracovník či sexuálny sprievodca) je poskytnúť podporné aktivity pre ľudí s postihnutím a seniorov a pomôcť im napĺňať ich potreby v oblasti sexuality. Ide napríklad o poradenstvo (aj vzťahové), nákup erotických pomôcok, nácvik  masturbácie, dotyky,  spoločnú nahotu, masáže, sexuálnu interakciu atď. V susednej Českej republike  bolo v  roku 2015  zahraničnými partnerskými organizáciami vyškolených prvých päť sexuálnych asistentiek, ktoré získali certifikát a podpísali etický kódex, u nás sa zatiaľ v tomto smere žiadne kroky neplánujú. A čo hovorí na sexuálnu asistenciu MUDr. Caisová? Je  to pre nás dobrá cesta? „Všeobecne sa dá povedať, že áno. Sexuálna asistencia dokáže ľuďom pomôcť v konkrétnych situáciách, napríklad naštartovať pohlavný život. V čom však pomôcť nedokáže, je nájsť si životného partnera či partnerku a nájsť lásku. Avšak práve asistencia   ukáže aj ľuďom s postihnutím, že dokážu na rôzne druhy láskania vnímavo a primerane reagovať.“

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *