Biela pastelka oslávila osemnáste narodeniny

Verejná zbierka Biela pastelka pomáha vám – nevidiacim a slabozrakým už 18 rokov. My v ÚNSS sme si toto významné jubileum uvedomili a dúfame, že o pastelke sa bude hovoriť nielen 20. Septembra (v jej tohtoročný hlavný zbierkový deň), ale že budeme v povedomí počas celého roka a že budeme získavať priaznivcov a najmä podporovateľov. 

 

„Chceli by sme, aby mala pastelka celoročnú kampaň. Neustále sa pripomínať a dávať o sebe vedieť. Nenásilne, s humorom, milo, ale intenzívne. V januári sme preto na sociálnych sieťach spustili on-line kampaň, ktorou chceme upozorniť na skutočnosť, že verejná zbierka Biela pastelka je tu už 18 rokov,“ hovorí Eliška Fričovská, hlavná koordinátorka zbierky.

Napokon, pastelka patrí medzi desať najdôveryhodnejších zbierok na Slovensku, je pripravovaná s maximálnym nasadením a množstvom dobrovoľníkov. A čo je najdôležitejšie – vyzbierané prostriedky idú tým, ktorí to potrebujú.

 

Celebrity pre Bielu pastelku

Jedným z prvých výraznejších krokov mediálnej kampane sú gratulácie známych osobností – hercov, spevákov, športovcov či moderátorov k osemnástinám.

„Musím povedať, že nás ochota slovenských celebrít príjemne prekvapila. Mnohí sa skutočne úprimne potešili, že sa môžu pridať ku gratulantom pre Bielu pastelku. Ak mám prezradiť niečo zo zákulisia, napríklad veľmi vyťažený hudobník Ondrej Kandráč na našu ponuku reagoval okamžite. Súhlasil, nahral, poslal… A nielen naši, ale aj jeho fanúšikovia video zdieľali, lajkovali, a presne o to nám išlo,“ hovorí Petr Ostružiar z Oddelenia pre vzťahy s verejnosťou a fundraising ÚNSS.

Medzi ďalšie osobnosti, ktoré bez problémov chytili svoje mobilné telefóny a poslali nám krátky vinš, patrí naša ambasádorka Adela Vinczeová, olympionik a ambasádor Bielej pastelky 2016 Matej Tóth, Kuly z Desmodu, krehká herečka Dominika Morávková Zeleníková, Robo Papp i Robo Opatovský, z TV JOJ napríklad Renáta Názlerová, Miška Saleh Suríniová či Erika Barkolová. Rapera Opaka asi poznáte prostredníctvom jeho hudby, ale možno neviete, že s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska je bližšie spätý už od minulého roka. Všetky zvuky, komentáre a výzvy k našim kampaniam sa totiž grátis nahrávajú v jeho štúdiu.

A to, samozrejme, nie sú všetky známe tváre. Pridajte sa k nám na Facebooku a môžete si ich všetky pozrieť. Pokojne pripíšte aj nejaký komentár, pozdrav, poznámku či vinš. Chceme vedieť, čo si myslíte a prežívate!

 

Adela Vinczeová držiace biele pastelky.
Tešíme sa, že je Adela opäť medzi nami – Pastelkáčmi

 

# Nevidím to až tak čierno

Asi ste si všimli zvláštnu mriežku, ktorá sa objavuje aj pri on-line príspevkoch Únie či Bielej pastelky. Nazýva sa hashtag alebo hešteg, a keď ju použijete ku konkrétnemu slovu alebo slovnému spojeniu, po kliknutí na ňu vás to presmeruje na príspevky, ktoré sa týkajú slov s týmto symbolom. Aj my touto cestou dávame o živote nevidiacich a slabozrakých i zbierke Biela pastelka vedieť viac a viac. Takže, nezabudnite: hešteg nevidim to az tak cierno alebo #nevidimtoaztakcierno!

Pripojte sa k nám na Facebooku či Instagrame a staňte sa členmi našej virtuálnej rodiny. Počas roka budete informovaní, čo sa aktuálne deje nielen v Únii, ale aj u Pastelkáčov. Tešíme sa na vás!

 

fotografia herca Mariána Mitaša
V populárnom seriáli Oteckovia stvárňuje nepríjemnú postavu Jara, ale v skutočnosti má Marián Mitaš, tato dvoch dcér, veľké srdce. Zdroj: TV Markíza

 

Bielu pastelku je možné podporiť už teraz

Osemnásty ročník sme spustili 15. januára a zvýšiť jej výnos je možné:

  1. on-line cez www.bielapastelka.sk/chcem-pomoct,
  2. finančným darom na účet zbierky SK23 1111 0000 0014 3025 8006,
  3. príspevkom do stacionárnych pokladničiek rozmiestnených po školách či inštitúciách po Slovensku (ak máte záujem starať sa o jednu z nich, ozvite sa nám na fricovska@unss.sk,
  4. od 15. júla aj prostredníctvom SMS na číslo 820.

 

Zbierku organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska na základe registrácie na Ministerstve vnútra SR, pod číslom 000-2018-038450.

 

Nezabudnite!

Tešíme sa na vás počas hlavného zbierkového dňa 20. septembra. Čo všetko chystáme a ako bude vyzerať program v jednotlivých mestách Slovenska, vás budeme včas informovať.

 

Eliška Fričovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *