Corvus 2023.10.0: Qwerty klávesnica, prekladač textu, prístup do KTN a vylepšený čítač obrazovky

Novú verziu Corvusu predznamenávalo najprv len nesmelé šumenie havraních krídel, neskôr sa o nej hovorilo nahlas a otvorene počas seminárov, dnes ju už ale môžete smelo používať! Zvyčajne pri narodeninách dávame darčeky oslávencovi, tu je to však presne naopak – Corvus na svoje desiate narodeniny obdaroval používateľov nádielkou nových funkcií, aj opravou starých neduhov. Začiatkom februára bola uvoľnená stabilná verzia aplikačného setu Corvus s označením 2023.10.0. Vo funkciách a možnostiach prináša skutočne nevídaný rozlet.

 

Nové funkcie čítača obrazovky

Aplikačný set Corvus prichádza vo svojom čítači obrazovky s novým konceptom ovládania. Pomocou brailovej klávesnice je možné pohybovať sa v prostredí Android aplikácií a webových stránok. Na webe tak môžete napr. jednoduchým napísaním písmena h skákať po nadpisoch, písmenom e prejsť na nasledujúce editačné pole a pod. Funkcia je dostupná až od Androidu 13. Brailovo písmo tak dostáva v Corvuse opäť nové možnosti využitia. Nové funkcie čítača obrazovky však oceníte, aj keď braila neovládate. V novej verzii si môžete kompletne predefinovať všetky používané funkcie a gestá čítača obrazovky. Môžete si tak napr. definovať schému gest, na ktorú ste zvyknutí z Talkbacku. Do Corvus čítača pribudli aj nové funkcie na ovládanie multimediálnych tlačidiel. Tiež si môžete pomocou jednoduchého sprievodcu vytvoriť makrá, ktoré automaticky klikajú na požadované miesto v Android aplikácii. Pre rôzne aplikácie môžete mať teraz rôzne nastavenia čítača obrazovky. Ak často hráte hry, v ktorých čítač obrazovky nepoužívate, môžete pre hry vytvoriť profil, ktorý automaticky po spustení hry čítač obrazovky vypne. Neprístupné aplikácie zas Corvus dokáže ozvučiť pomocou vstavaného OCR.

Prácu v čítači obrazovky zrýchľujú aj nové zvuky. Namiesto zdĺhavého rozprávania Corvus môže oznamovať editačné polia šuchotaním papiera, obrázky zvukom fotoaparátu, tlačidlá ťukaním vypínača.

V čítači obrazovky Corvusu si teraz môžete ľubovoľný prvok na obrazovke zobraziť v editačnom poli Corvusu. Ak napr. na webovej stránke narazíte na zaujímavú informáciu, môžete si ju takto ľahko skopírovať do schránky a uložiť, povedzme, do poznámky.

 

Ozvučenie zapnutia a vypnutia obrazovky

V nastaveniach reči si teraz môžete nastaviť, čo presne Corvus povie alebo nepovie pri zapnutí a vypnutí obrazovky. Ak sa napríklad strachujete, že sa vám telefón vybije, môžete Corvus nastaviť tak, aby na slabú batériu upozornil vždy, keď zapnete obrazovku, alebo dokonca v pravidelných intervaloch.

 

Nová qwerty klávesnica

K dosiaľ dostupným klávesniciam pribudla v tejto verzii Corvus ešte jedna. Qwerty klávesnica ponúka dve rozloženia a určite poteší tých, ktorí na Corvus prechádzajú napríklad zo systému IOS. Corvus prichádza aj s funkciou inteligentných fráz. Môžete si tak definovať skratky, ktoré Corvus automaticky rozvinie na zvolený text, napr. frázu @mojaadresa môžete rozvinúť na svoju poštovú adresu.

Nový Corvus poteší aj milovníkov emotikonov. V kontextovej ponuke editačných polí pribudla možnosť zadávať rôzne úsmevy, zamračené tváričky a všakovaké iné netradičné symboly. Okrem toho Corvus dokáže tieto symboly správne vysloviť aj v prípade, že vám ich odošle niekto iný.

 

Prekladač textu

Corvus vám teraz pomôže aj na dovolenke. Prekladač textu umožňuje zadané slová a frázy medzi rôznymi jazykmi prekladať aj off-line. Navyše je možné prekladať aj obsah editačných polí, a ak používate Android aplikáciu, ktorá nie je vo vašej materčine, Corvus môže automaticky prekladať jednotlivé jej prvky.

 

Koniec nekonečnému nastavovaniu

V nastaveniach pribudla možnosť exportovania konfigurácie do súboru, čo znamená, že odteraz už v novom smartfóne nemusíte nastavovať Corvus úplne od začiatku. V starom zariadení stačí exportovať nastavenia, súbor presunúť do nového a tu ho otvoriť v správcovi súborov. Súbor s nastaveniami neobsahuje heslá knižníc a mailových účtov.

 

Podpora pre knižnicu KTN

K dosiaľ podporovaným knižniciam pribudla v tejto verzii aj česká knižnica pre nevidiacich. Ak tam máte konto, stačí do Corvusu zadať prihlasovacie údaje a môžete si sťahovať aj mp3, aj textové dokumenty.

 

Licencovanie

Ak ste chceli používať Corvus Čítač v platených verziách Corvusu, nevýhodou bolo, že ste kvôli licencovaniu museli mať trvale predvolenú SMS aplikáciu Corvusu. Ak ste si zvolili inú ako predvolenú aplikáciu na posielanie správ, do dvadsiatich štyroch hodín vám bola licencia deaktivovaná a museli ste opäť aspoň na chvíľu predvoliť Corvus na posielanie správ, aby sa platená licencia obnovila. Teraz to už nutné nie je! Corvus od Androidu 13 po novom vyžaduje, aby bol predvolený ako SMS aplikácia len pri aktivácii licencie. Potom si už môžete vybrať na posielanie a prijímanie správ akúkoľvek inú aplikáciu.

 

Ako aktualizovať?

  • Z hlavnej ponuky Corvus aktivujte položku Vstup do ponuky.
  • Aktivujte položku Pomocník.
  • Aktivujte položku Aktualizácie.
  • Aktivujte položku Stiahnuť aktualizáciu.
  • Po stiahnutí súboru aktivujte položku Nainštalovať.
  • Postupujte podľa pokynov inštalátora.

 

Ďalšie užitočné zdroje

Kompletná používateľská príručka a Audionávody nájdete na stránke s informáciami o Corvuse 2023.10.0.

 

Ondrej Rosík

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *