Otvorte si dvere dokorán

Čaká vás pracovný pohovor? Chcete sa vyhnúť chybám, ktoré vám v minulosti priniesli zamietavú odpoveď, ale neviete identifikovať, čo presne ste urobili zle? Ste kvalifikovaný, poradíte si s kompenzačnými aj s optickými pomôckami, kurzy sebaobsluhy i priestorovej orientácie a samostatného pohybu máte absolvované, a napriek tomu sa vám nedarí predať sa? Hľadáte spôsob, ako presvedčiť, že aj napriek zrakovému postihnutiu by ste boli platným členom tímu? Prosím! Odborníci dali hlavy dokopy a pripravili materiály, ktoré vám pomôžu.

 

Ako na pohovore prezentovať sám seba, svoje pracovné skúsenosti a svoje zrakové postihnutie. To boli témy, ktoré po vyhlásení grantovej výzvy ÚNSS pretavilo do konkrétnej podoby bratislavské krajské stredisko. Projekt s názvom Dvere dokorán zahŕňal celý proces získavania miesta – od zareagovania na inzerát a tvorbu profesijného životopisu cez absolvovanie pohovoru „na nečisto“, vedeného profesionálnou HR manažérkou, až po podrobnú spätnú väzbu.

Áno, súčasťou sociálnej rehabilitácie, ktorú ÚNSS poskytuje svojim klientom, je aj príprava na pracovný pohovor, úlohou inštruktorov je však pomôcť zvládnuť prácu na počítači so špeciálnymi softvérmi, potykať si s mobilom, naučiť sa rýchlo a efektívne surfovať na vlnách internetu, využívať lupy, isto a bezpečne trafiť všade tam, kam trafiť treba, a, pravdaže, čo-to zo sebaobsluhy, aby sa zoznam nikdy nepoložených otázok nerozšíril o: „Rozumiem, že ten nový nevidí, ale prečo by sme mu mali každé ráno zalievať kávu my?“. Čo sa ale počas pracovného pohovoru deje na druhej strane stola, resp. čo letí hlavou tým, ktorí o prijatí či neprijatí rozhodujú, nevedno. Od personalistov si síce ex post možno vyžiadať spätnú väzbu, ale zrejme nikomu z vás nemusím vysvetľovať, čo vznikne z kombinácie človek so zrakovým postihnutím, objektívna posúdenie a HR manažér, ktorý nevidiaceho videl prvýkrát v živote.

„Uvedomovali sme si, že nielen vedenie cvičného pracovného pohovoru, ale aj objektívnu spätnú väzbu, a tým aj usmernenie našich nevidiacich a slabozrakých klientov musíme zveriť do rúk profesionálnemu HR manažérovi, ktorý nemá skúsenosť s ľuďmi so zrakovým postihnutím a bude reagovať naozaj tak ako ľudia vo firmách“ hovorí Eva Metonová z KS Bratislava. „Oslovili sme preto Lenku Paľagovú, ktorá má s výberom zametnancov dlhoročné skúsenosti a ktorá sa každému zo siedmich účastníkov počas on-line stretnutí projektu venovala individuálne. Vysvetlila im, ako si obsahovo i graficky upraviť životopis, naučila čítať inzeráty, upozornila na to, akým jazykom (ne)hovoriť, v akom rozsahu opisovať svoje skúsenosti či prezentovať svoje zručnosti a schopnosti. Účastníci sa dozvedeli nielen to, aké otázky takmer určite na pracovnom pohovore dostanú a čo a ako chce HR manažér v reakcii na ne počuť, ale aj to, ktoré sa zaraďujú do neetického rámca a že najlepšie je pokojne a slušne odmietnuť odpovedať – ide predsa o pohovor, nie o výsluch. Veľa sme sa ale zhovárali aj o vhodnej miere emócií a pragmatizmu i o tom, čoho sa na pohovore treba rozhodne vyvarovať.“

 

Ako prezentovať zrakové postihnutie?

Odporúčania, ako zástupcom inzerujúcej spoločnosti na pohovore zreálniť predstavy o možnostiach, ktoré dnes človek so zrakovým postihnutím má, boli výlučne v rukách ÚNSS. Na pomerne častú dilemu, či v životopise uvádzať svoje zrakové postihnutie alebo nie, reaguje Eva Metonová: „Závisí to od pozície. V prípade, že sa obsadzuje chránené miesto, kde treba dokladovať percentuálnu mieru poklesu pracovnej schopnosti, je to nevyhnutné, ak hľadajú posilu do tímu organizácie, ktoré sa venujú skupinám s nejakým znevýhodnením, môže sa to premeniť na plusový bod, pretože tým človek dá najavo, že určitý typ znevýhodnenia pociťuje vo vlastnom živote a bude voči tomu primerane citlivý. Samozrejme, plus nie je také výrazné, aby zatienilo nedostatočnú odbornú spôsobilosť či kvalifikáciu, to zas nie. Vo všeobecnosti však zrakové postihnutie v životopise uvádzať neodporúčame.“

Ale pozor! Životopis nie je chorobopis! Latinčina vás nepredá, diagnózu nevyjavujte. Ani vízus, ani ostrosť videnia či percentá vášho zorného poľa pravdepodobne nikomu nič nepovedia. Jediné, čo vo vyššie uvedených prípadoch inzerujúca spoločnosť očakáva, je vyjadrenie miery poklesu vašej pracovnej schopnosti, t. j. percento invalidity, ktoré stanovuje sociálna poisťovňa (nemýliť si s mierou funkčnej poruchy čiže s údajom z ÚPSVaR-u, súvisiacim s kompenzačnými pomôckami).

Na pohovor sa, pravdaže, treba pripraviť. Nemám na mysli len to, že si poriadne prečítate inzerát, upravíte životopis, prichystáte odpovede na často kladené otázky a absolvujete rituál, ktorý vás upokojí a dodá vám sebadôveru. Ak vás čaká on-line pohovor, určite si vyskúšajte, ako si nastaviť kameru, aby snímala vašu tvár a nie len čelo alebo, naopak, výstrih, premyslite si, kde sa usadíte, aby ste mali vhodné pozadie. Určite sa poraďte, čo si obliecť, ako sa upraviť. Nezaškodí ani zistiť, aká je firemná kultúra potenciálneho zamestnávateľa – ak preferuje klasickú eleganciu, siahnite po saku, ak neutrálne farby, krvavočervený svetrík nechajte v skrini. Vizuál je naozaj dôležitý a prvý dojem dvakrát neurobíte.

V prípade, že sa pohovor odohráva v priestoroch spoločnosti, je užitočné získať vopred čo najviac informácií o tom, ako to tam vyzerá. Neznamená to, že sa musíte učiť trasu. To môže byť časovo náročné, nehovoriac o tom, že nie vždy sa dá s istotou určiť, v ktorej budove sa pohovor bude odohrávať, nepoznáte miestnosť, alebo vás do interiéru ani nepustia. Odporúčanie znie: príďte alebo sami taxíkom, alebo s asistentom, ale na vrátnici požiadajte, aby vás niekto na „miesto činu“ odprevadil. Ujme sa vás alebo sám vrátnik, alebo si po vás príde HR manažér. Pôsobí to navonok lepšie, akoby ste prišli s asistentom pred dvere, nebodaj vás ešte aj usadil pred všetky tie obleky. Reči o samostatnosti a učení trás budú potom už úplne daromné. Príchod človeka s bielou palicou HR manažérovi síce nepochybne spôsobí šok, ale je to profesionál a nijako to nedá najavo. On sám ale tú tému neotvorí, ostáva to preto vo vašich rukách.

„Oni možno vedia, že niečo sa dá, ale, obávam sa, že je to skôr taká televízna predstava, ktorá môže byť od reality vzdialená o celé míle,“ pokračuje Eva Metonová. „Obmedzenia človeka rozhodne nepredajú. Preto ani v CV, ani počas pracovného pohovoru netreba vyratúvať, čo vzhľadom na svoju slabozrakosť alebo slepotu človek nezvládne. Naopak, pri jednotlivých činnostiach, ktoré sa od kandidáta očakávajú, treba veľmi nenásilne a čo najzrozumiteľnejšie postupne odkrývať, ako sa veci robiť dajú. Ak napr. očakávajú, že nový človek bude pripravovať reporty, možno sa zmieniť o počítači s čítačom obrazovky alebo o zväčšeniach, ktoré poskytuje každý operačný systém a uchádzačovi stačia. Takto priebežne dávkované bude pre nich zrakové postihnutie stráviteľnejšie, než keby to človek chcel všetko ozrejmiť v záverečnom monológu. Na to nemusí ostať čas, alebo ich kandidát nezaujme, nepresvedčí a nemajú záujem vedieť viac. V niektorých prípadoch možno svoje schopnosti priamo demonštrovať, vziať si so sebou svoj notebook a predviesť im napr. prácu s čítačom.“ Každopádne, iniciatívy sa treba chopiť, je chybou predpokladať, že riešenia budú hľadať a napokon nájdu oni. Vy ste ten, kto pozná kompenzačné mechanizmy a pomôcky, vy viete, s čím už máte skúsenosť. A za činnosti, ktoré z objektívnych príčin nezvládnete, môžete ponúknuť náhradu.

 

Najdôležitejšie na koniec

Výstupom projektu Dvere dokorán je sumár všetkých odporúčaní, ktoré vo forme audionahrávky nájdete na webe krajského strediska pod názvom Tipy a triky, ako so zrakovým postihnutím uspieť na pracovnom pohovore. Dozviete sa z neho všetko od úpravy životopisu (pozn. šablóny na www.profesia.sk a vo Worde sú prístupné), cez priebeh pracovného pohovoru až po jeho prípadné druhé kolo. Bonusom je vstup špecialistu, ktorý vám priblíži úlohu umelej inteligencie pri výberovom konaní (pozn. práca s Chatom GPTBingom je takisto prístupná).

Do pozornosti však dávame aj program Výpomoc so srdcom, ktorý zastrešuje Profesia.sk. Môžu vám pomôcť s vytvorením životopisu, vyhľadávaním vhodných pracovných ponúk, pri komunikácii s potenciálnym zamestnávateľom a so začleňovaním na otvorený trh práce. V januári 2023 spustili pilotný ročník programu Profesia Lab – priestor pre zmysluplnú spoluprácu medzi zamestnávateľmi, mimovládnymi organizáciami, školami a HR/kariérovými poradcami, ktorí sa usilujú o inkluzívne zamestnávanie v praxi.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *