Letný päťboj v Prešovskom kraji

V jeden slnečný júlový deň sa usmiati a športovo naladení členovia ÚNSS zišli v areáli SOŠ lesníckej v Prešove, aby nápad predsedu KR ÚNSS Prešov Michala Muravského zopakovať, resp. zistiť, čo znamenajú pojmy „lukostreľba“, „streľba zo vzduchovej pušky“, „petang“, „jazda na tandemovom bicykli“ a „futbal“ premenili v čin. Porazených nebolo, každý si odniesol aspoň malú cenu a, pravdaže, skvelé spomienky.

 

Strieľalo sa v telocvični. Cieľom na stanovišti Lukostreľba a Streľba zo vzduchovej pušky bolo čo najpresnejšie trafiť stred terča. Na prvom z nich museli súťažiaci vynaložiť naozaj veľa fyzických síl – lebo ono napnúť tetivu, to nie je len tak! Po niekoľkých próbach sa šlo naostro. Ak sme si chceli z luku poriadne vystreliť a popri tom získať vysoké skóre, museli sme vytvoriť „o“. Dokonca nie hocijaké, ale v Braillovom podaní. Na luku sú totiž dva pevné body (v našej terminológii body jedna a tri) a jeden, ktorý je na pohyblivom mechanizme (po našom bod päť). Hráč musí ten pohyblivý umiestniť tak, aby sa ono „o“ čo najväčšmi približovalo predstave pána Brailla. Vtedy totiž strieľa do stredu terča. Vzduchová puška bola uložená na vyvýšenej debni, takže sa triafalo postojačky. Strelec, ktorý ľavou rukou mieril a pravou držal spúšť, sa orientoval podľa zvuku – čím vyšší tón, tým bližšie k stredu terča. Veľký záujem bol aj o ďalšie disciplíny, a to petang, pri ktorom rozhodca tlesknutím vyznačil stred a trojčlenné družstvá sa hodom snažili dostať guľu čo najbližšie k nemu, jazda na tandeme, ktorú sme zatočili do štyroch 250-metrových okruhov, a futbal, pri ktorom sa sformovali 3 trojčlenné družstvá (ZO Prešov, ZO Humenné a ZO Poprad) a odohrali polhodinové zápasy vo všetkých kombináciách proti sebe.

 

Poďakovanie

V mene všetkých zúčastnených športovcov ďakujeme Michalovi Muravskému a jeho pravej ruke Zlatici Savkaničovej. S poďakovaním však nemôžeme zabudnúť ani na vedenie SOŠ lesníckej v Prešove a jej pracovníkovi Bohumilovi Lorenčíkovi, vedeniu RSZP v Levoči, ktoré nám uvoľnilo zamestnancov Roudera a Jakubca, a napokon Gabriele Lazorovej a Márii Vargovej z KS Prešov. Za finančnú podporu ďakujeme Lions Clubu a za občerstvenie spoločnosti Tip-Top.

 

Erika Capová, Marián Marton a Nadežda Muščíková

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *