Milí čitatelia!

Aj vám sa zdá, že kam oko dovidí, ucho dopočuje a ruka dočiahne, tam má všetko vlastnú hlavu, čo horšie vlastný rozum? Už je v podstate jedno, či tu tepe krv v žilách, alebo kope elektrina v obvodoch. Priznám sa, že niekedy sa chytím a šrotuje mi to v rovnakých algoritmoch, sú ale chvíle, keď sa na mňa nejaké koliesko v celom tom mojom biomechanizme zlomyseľne zazubí a prirodzenú inteligenciu jednoducho prekoná inteligencia umelá.

 

Tá sa už roky hlási o slovo, najmä vtedy, keď sa oftalmológom aj optometristom latinčina míňa. Akoby som vás počula: „Je tam toho! Zosníma a určí rasu či pohlavie pacienta? Na to prídem aj sám, na kieho elementa sa oštarovať s prístrojom?“ Ale neraz ste určite zaváhali napr. pri otázke veku. Vidíte! A ona nie! Jediný pohľad do očí, niekoľko snímok a má vás prečítaných. Odhalí nielen to, prečo sa vám pred nimi zahmlieva či zatmieva, ale aj to, či sa bude, ak sa ešte nie. Všimne si aj tú najmenšiu bunku a na to, čo by lekár zhromažďoval celé roky, jej stačí niekoľko sekúnd. Dokonca už pomaly začína platiť, že kam nechodí lekár, tam chodí umelá inteligencia. V USA si napr. pacienti môžu domov požičať špeciálne zariadenie, ktoré spoľahlivo identifikuje prvé príznaky vekom podmienenej degenerácie makuly. Stačí, ak si k nemu raz za čas zasadne a, prekrývajúc si raz jedno a raz druhé oko, zoradí do vodorovnej línie body, zobrazené na obrazovke. Ak sa mu to čo i len na jedinom úseku začne jemne vlniť, podozrievavý prístroj ho automaticky nabonzuje lekárovi a ten môže diagnózu včas podchytiť. Zmeny na sietnici však obdobné zariadenia sledujú aj ľuďom s cukrovkou či predčasne narodeným deťom. O pokusoch s multimateriálovou 3D tlačiarňou, vďaka ktorej dostali vedci na pologuľovitý povrch sieť elektronických receptorov svetla a začali čosi súvisle o bionickom oku, radšej pomlčím – ani za máčny mak tomu nerozumiem a škrípanie tých mojich zubatých by pri toľkej úpornej snahe bolo počuť až k protinožcom.

Čo vám ale môžem povedať s istotou, je, že aj umelá inteligencia má svoje limity. Neverte preto všetkému, čo samo myslí. Neradno. Pamätajte – niet nad vlastný zdravý rozum!

 

  1. S. Ak chcete poznať, aké vzťahy medzi odborníkmi a prístrojmi v súčasnosti panujú, popátrajte po výstupoch z medzinárodnej konferencie Umelá inteligencia v oftalmológii 2022, na ktorú sa v piatok 3. júna pricvaklo okolo 600 zvedavcov z devätnástich krajín Európy, Ázie i Ameriky. Diskutovali a diskutovali, určite si prídete na svoje.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *