Milí čitatelia!

Ste na hádanky? A rozlúskli by ste aj túto? Nie je to len kratochvíľa, ale aj umenie, dokonca hotová veda. Pomáha rozvíjať jemnú motoriku, koncentráciu, pozornosť, pamäť, obrazotvornosť, logické myslenie a priestorovú orientáciu. Využíva sa… no, využitie je také široké, že sa ma zmocňujú pochybnosti, či vám to vôbec pomôže. Lebo opierajú sa oň dizajnéri a módni návrhári, ale aj odborníci na aplikovanú matematiku, stalo sa inšpiráciou na balenie airbagov do áut, v zdravotníctve naň naďabíte pri miniatúrnych prístrojoch, odsek – dva zaberú v článkoch o kozmických letoch a vynášaní nadrozmerných objektov do vesmíru.

Ak vám myseľ zablúdila až na ďaleký východ, ešte k tomu niekoľko storočí späť, tak nezablúdila. Hovorím o origami, kratochvíli, umení a hotovej vede v jednom, ktoré z obyčajného kúska papiera vyčaruje naozaj čokoľvek.

Polemika, či sa origami spája s Čínou, obdobím krátko po vynájdení papiera a za rozšírenie vďačí budhistickým mníchom, alebo ide o pôvodne japonský vynález, ktorý sa vyvinul zo skladaných obalov na obradné, hlavne kvetinové dary, je príliš búrlivá a hlasná aj bez môjho vstupu, takže pomlčím. O čom ale mlčať nehodlám, sú možnosti, ktoré prináša nevidiacim. Rozvoj jemnej motoriky a hmatového vnímania v rámci pracovného vyučovania či umeleckej tvorivosti počas výtvarnej výchovy, to je samozrejmé, ale papierové zvieratá sa v celých čriedach, stádach, kŕdľoch, húfoch a rojoch môžu prísť predviesť aj na prírodovedu, na matematike môžu malé skladačky obohatiť napr. tematický celok venovaný geometrickým tvarom či stereometrii, informatikom môžu padnúť vhod pri podpore algoritmického myslenia a rozvoji programátorských zručností. Špeciálni pedagógovia a sociálni pracovníci vo svete sa však neobmedzujú len na školské lavice, origami využívajú aj pri práci s dospelými. Skladanie papiera podľa slovného popisu totiž prispieva k pochopeniu inštrukcií ako takých a k vnímaniu ich postupnosti, čo podľa vyjadrení mnohých nevidiacich origamistov človek ocení napr. pri „kreslení“ mentálnej mapy pri samostatnom pohybe s bielou palicou či rozšifrovaní navigačných pokynov okoloidúcich ochotníkov. Prax ale ukázala aj ďalšie pozitíva, napr. zlepšenie orientácie na dvojrozmernej pracovnej ploche, preonačenie 3D na 2D (aby človek vedel, že guľa je kruh a kocka štvorec) a…

Doplnenie výpočtu ponechám vo vašich rukách, vašej predstavivosti a vašej logike. Po inšpiráciu a návody si skočte na stránky Jiřího Mojžíška, jedného z nevidiacich origamistov (http://mojzisek.braillnet.cz/origami/) a nezabudnite sa pozorne sledovať. V decembri si môžeme náš minivýskum vyhodnotiť. V mene celej redakcie vám, milí čitatelia, prajem, aby ste si rok 2022 poskladali podľa vlastnej fantázie, aby vám vyšiel čo najčarovnejší a aby sa čo najväčšmi približoval vašej predstave.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *