Aj jednoduchý nápad môže skončiť svalovkou

Ak neveríte, prehoďte slovko – dve s členmi ZO Nitra a ich asistentmi, ktorí si vlani pravidelne líhali na podložky, sadali na fitlopty, naťahovali sa s posilňovacími gumami a dvíhali ručné činky. Každý zo šestnástich utorkov sa zamerali na posilnenie iných svalov a veru nik sa nemohol ani vyhovárať, ani ulievať.

Penzionovaná rehabilitačná sestra Štefánia Dianová, ktorá sa chopila vedenia, totiž od prvých spoločných minút v tzv. športovej miestnosti SINA, n. o., preložila každý jeden cvik do reči, ľahko zrozumiteľnej aj nevidiacim a slabozrakým športovcom – amatérom, a z bohatého cvičebného repertoáru povyberala len tie, ktoré sú prístupné naozaj všetkým, bez ohľadu na stupeň zrakového postihnutia či vek. Zvesti o úspechu takejto metódy a o príjemnej atmosfére sa čoskoro spomedzi štyroch stien prešmykli von a obehli aj ostatných, takže z pôvodných desiatich záujemcov sa ich na Nedbalovej postupne zhromažďovalo až osemnásť.

„Pridanou hodnotou projektu bola konštrukčne a časovo náročná úprava interiéru a nábytku našej športovej miestnosti,“ prezradil Josef Zbranek, predseda ZO Nitra. „Uložiť na skrine škatule alebo iné skladné predmety s nakúpenými športovými pomôckami nie je až tak veľký problém, ale 15 nafúknutých fit lôpt, to už problém je. Miesta nemáme nazvyš a ony sa gúľajú a padajú a padajú. Náš člen Laco Fúska (bez ZP) si doma pripravil a s pomocou Petra Bujnu (PN) nainštaloval systém dreveného latenia (ohrádka, zarážky na nábytok) tak, že lopty sú uložené ako v galérii, bez pohnutia. Všetka česť a veľké poďakovanie!”

Členovia však bez pohnutia ostať nehodlajú. V pravidelných stretnutiach budú pokračovať, a to nielen kvôli vlastnému zdraviu, ale aj preto, aby v hanbe neostali, a s Ladislavom v plnej kondícii oslávili budúcoročnú osemdesiatku.

 

Projekt Kondičné cvičenie sa zrealizoval aj vďaka podpore z grantového programu ÚNSS

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *