Farba očí v ríši zvierat

Väčšinou ide o záležitosť druhovo špecifickú, t. j. všetky vrabce poľné majú oči čierne, všetky rysy ostrovidy žltooranžové. Výnimky sú ale početné: pri niektorých druhoch je farba očí iná u samcov a iná u samíc, mení sa počas vývinu jedinca alebo súvisí s ročným obdobím, na farebné prevedenie očí môžu pôsobiť aj rôzne genetické odchýlky. Tak sa na to všetko poďme spolu pozrieť! 

 

Dúhovka od slova dúha

Modré, zelené, hnedé. Farba očí je pre mnohých ľudí dôležitá črta. Pôvodne ste modrooký blondiak alebo zelenooká brunetka, ale žiada sa vám zmena? Nič jednoduchšie – človek je tvor vynaliezavý a požadované spektrum farieb si v komerčných šošovkách poľahky doplnil. Inšpiráciu môže určite čerpať v živočíšnej ríši. V nej totiž nájdeme dúhovky najrôznejších odtieňov – od žltých či karmínovočervených po tmavohnedé až čierne, ktoré akoby splývajú so zreničkou.

Šťastlivcom s krásnymi červenými očami, ktoré dominujú inak svetlému telu, je luniak sivý. Do tohto výrazného sfarbenia však musí dospieť, mladé jedince majú totiž oči oranžové. Krásna tyrkysová farba zase svieti na hlave lemura z Madagaskaru. Už jeho druhové meno makako modrooký napovedá, že farba očí skutočne zaujme na prvý pohľad. Či už je to na čiernom samcovi alebo na žlto sfarbenej samici, vďaka žiarivo tyrkysovým očiam si tento druh lemura nemôžete pomýliť so žiadnym iným.

 

Lemur makako modrooký
Lemur makako modrooký získal svoje meno vďaka žiarivo tyrkysovým očiam na inak nenápadnom jednofarebnom tele. Zdroj: Arjan Haverkamp

 

Keď farbu očí určuje pohlavie

Pri niektorých druhoch sa vyskytuje pohlavný dimorfizmus, teda akási dvojtvárnosť vo výzore na základe pohlavia. Takéto vizuálne rozlišovanie samcov a samíc badáme napr. u vodného vtáctva. Väčšinou ide o výrazné sfarbenie operenia, ktoré je typické pre samce. Nenápadná hnedá potápavá chochlačka bielooká síce takéto výrazné sfarbenie peria nemá (je celá hnedá), no aj u nej môžeme na prvý pohľad odlíšiť dve pohlavia. Správne tušíte podľa čoho. Názov síce napovedá, že by mali byť biele, no vedeli ste, že biele oči pri tomto druhu chochlačky má iba dospelý samec? Tie samičie sú tak ako zvyšok tela tmavohnedé a to isté platí pre všetky mláďatá bez ohľadu na pohlavie. Treba ale povedať, že takýto rozdiel vo farbe očí na základe pohlavia je v ríši zvierat skôr vzácnosťou.

 

Samec chochlačky bielookej
Dospelého samca chochlačky bielookej odlíšite od samice vďaka kontrastu bieleho oka s tmavohnedým telom. Zdroj: Sarah Freeman

 

Dúhovky bez farby

To, akou farbou sú dúhovky sfarbené, určuje množstvo pigmentu melanínu. Stavím sa, že ste už počuli o albinizme. Ide o akúsi genetickú poruchu, pri ktorej nedochádza k tvorbe pigmentu dodávajúceho farbu vlasom, chlpom, koži a aj očiam. Aké sú teda oči albinických jedincov? Svetlomodré či dokonca ružové až červené. Sfarbenie dočervena je výsledkom presvitania krvných vlásočníc cez bezfarebnú dúhovku. Bohužiaľ, takáto absencia pigmentu je často sprevádzaná aj poruchami zraku. Na prvý pohľad exotickým albínom s modrými či červenými očami tak skutočne nie je čo závidieť.

 

Biely had
Pri červených očiach nejde o farbu dúhovky, ale o presvitajúce krvné vlásočnice oka. Zdroj: Liz Langley

 

Unikátna zmena farby

Pri cicavcoch nemôžeme zabudnúť na jeden unikátny spôsob zmeny sfarbenia oka. Sobom sa totiž farba oka mení zo zlatej na modrú, a to hneď niekoľkokrát za život. Nedeje sa to však vplyvom dospievania, ale zmenou ročného obdobia: v letnom období sú dúhovky sobov zlatožlté, s prichádzajúcou zimou sa menia na sýtu modrú. Prečo je to tak? V oblastiach prirodzeného výskytu sobov nastáva tzv. polárna noc, teda zimné obdobie bez slnečného žiarenia. Takýmto zhoršeným svetelným podmienkam sa tieto severské kopytníky prispôsobujú práve očami. Sezónnou zmenou prechádza špeciálna reflexná vrstva za sietnicou oka, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri nočnom videní.

 

Fotografia soba
Unikátna zmena sfarbenia očí u soba súvisí s dlhým obdobím bez svetla počas polárnej noci. Zdroj: Jeremy Green

 

S čistým svedomím môžeme povedať, že oči živočíchov hýria farbami dúhy. Niektoré sa môžu pýšiť hneď niekoľkými meniacimi sa sfarbeniami, iné za svoju farbu očí platia zhoršeným zrakom. Viac sa ale nepýtajte – pôvod a funkcia sfarbenia očí stále nie sú dostatočne objasnené.

 

Katarína Gregušová, lektorka vzdelávania ZOO Bratislava

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *