Odišiel Milan Sabovik

Celú prvú polovicu mája sme verili a posielali na diaľku pozitívnu energiu. Bohužiaľ, nepomohlo. Nečakaná choroba si vybrala svoju daň 15. mája, kedy dotĺklo srdce Milana Sabovika. Bol jedným z hŕstky osobností, s ktorými je spojená celá história ÚNSS – celých jubilejných tridsať rokov. V hnutí ľudí so zrakovým postihnutím sa však angažoval aj pred tým. 

 

Milan sa narodil 8. februára 1958 v obci Stretavka pri Michalovciach. V dôsledku vrodenej chyby zraku, dokončil základné vzdelanie pre nevidiacich v Levoči. V tunajšej učňovskej škole pre zrakovo postihnutých sa najskôr vyučil ako spracovateľ prírodných materiálov (košikár), celoživotnú profesiu mu však zabezpečila až Stredná zdravotnícka škola, takisto v Levoči. Pracoval ako masér – 22 rokov v zdravotníctve a niekoľko rokov ešte v privátnom sektore.

Dodnes hmatateľným výsledkom jeho pôsobenia v komisii mládeže bývalého Zväzu invalidov je dnešná ZO ÚNSS č. 15. Košice, ktorá vznikla ako mládežnícka ZI ZP.

Keď V roku 1990 vyústila snaha nevidiacich a slabozrakých ľudí do založenia samostatného občianskeho združenia, nemohol Milan ako jeden z reprezentantov Košičanov medzi zakladateľmi chýbať. Stal sa členom Ústrednej rady ÚNSS a keď po roku vznikli aj rady oblastné, následne krajské, postavil sa aj na ich čelo.

 

Milan Sabovík na akcii ÚNSS
Spomienka na návštevu Olomouca

 

Uvedené funkcie mu neslúžili len na to, aby organizoval a viedol rokovania. Podieľal sa na množstve kultúrnych a športových podujatí, či už to boli slávnostné akadémie ku Dňu nevidiacich, šachové turnaje, jeho meno bolo roky späté aj s kampaňou dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice, kde bol každoročne figurantom, a ako dobrovoľník nechýbal ani pri verejnej zbierke Biela pastelka. Zabezpečoval účasť ÚNSS na akciách organizovaných mestom Košice, a to tak, aby tým prispel k dôstojnej reprezentácii nevidiacich a slabozrakých ľudí. Bol aktívnym členom klubu nevidiacich a slabozrakých športovcov Delfín Košice, kde sa najviac angažoval v šachu a turistike.

„Keď niekto z nás pricestoval do Košíc, mohol sa na Milana a Terku obrátiť ako na svoju rodinu,“ hovorí Josef Zbranek, jeden z členov ÚR. „Dokázal vyjadrovať svoje názory, ale nespomínam si, že by sa s niekým dostal do konfliktu. S jeho odchodom ubudlo na svete pohody a dobrej vôle,“ dodáva.

Na Zemplín sa vracal naozaj rád. „Však on je náš!“ hovorievali Michalovčania na jeho adresu, čo Milan s hrdosťou v hlase potvrdzoval.

S manželkou Teréziou vychovali dve deti, Petra a Lýdiu, ktorí už majú svoje rodiny. Za obetavú výchovu sa im každý odvďačil jedným vnúčaťom.

 

Milan Sabovik pri šachovnici
Veľkým koníčkom pána Sabovika bol šach

 

Posledná rozlúčka s Milanom Sabovikom sa uskutočnila v piatok 22. mája 2020 za účasti asi piatich desiatok smútiacich na Verejnom cintoríne na Rastislavovej ulici v Košiciach.

 

„Ja môžem o Milanovi povedať to, čo hovoria aj iní. Bol to veľmi príjemný, pokojný, rozvážny človek. Žil životom svojej rodiny, žil životom úniáckej rodiny. Česť jeho pamiatke!“ Renata Oláhová

 

Členovia ÚR ÚNSS.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *