Viac hláv – viac rozumu

Internet je labyrint a Ariadniných nití je v ňom za tie roky už na celé kilometre a poriadne zauzlených. Ale ak sa necháte viesť jednou z tých, ktorá sľubuje utíšenie hladu po informáciách a radách nad zlato, zavedie vás až k dverám, kde sídli azda najväčšia „konferenčná sála“ v našich končinách. 

Na dverách má nápis konference.braillnet.cz. Zaklopte. Určite vám bude otvorené. Heslo je Zrakové postihnutie.

 

Nájdete tu niekoľko desiatok rečníckych pultov, pri niektorých je diskusia stále živá, priam búrlivá, iné, žiaľ, natrvalo ovládlo to povestné ticho na jej začiatku. Ak máte chuť zapojiť sa, stačí sa len zaregistrovať, t. j. poslať prázdny mail na adresu vyvolenej konferencie a potvrdiť odkaz v správe, ktorou vám naň odpovedia.

Tieto mailové konferencie sú tematicky ladené. Nájdete tu množstvo aktívnych i pasívnych športovcov (nadšencov airsoftu, bowlingu, goalballu, kolkov, plávania, šachov, showdownu či simulovanej zvukovej streľby), pre držiteľov vodiacich psov je v ponuke konferencia Haf s takmer tromi stovkami kompánov, širočizný priestor je vytvorený pre priaznivcov techniky a technológií pre nevidiacich a slabozrakých. Získate tu množstvo tipov, ako užitočne tráviť voľný čas, na Pavlači či Inpore (informujeme sa, pomáhame si, radíme si) aj finty, ako sa popasovať so slepotou a slabozrakosťou našou každodennou.

Registráciou na príslušných miestach si môžete zabezpečiť distribúciu časopisov Zora a jej prílohy Téčko, časopisu Zdravie, Vesmír, Respekt, Hudební rozhledy, ale napríklad aj informácií z ČTK.

 

Tipy pre technické typy

Na svoje si príde naozaj každý. Ponoriť sa môžete do diskusií o produktoch firmy Dolphin (programov Supernova, Hal, LunarPlus, Lunar, Pocket Halk, SmartHAL a Cicero Dtest), programu Jaws a ZoomText, ktorá bola založená na popud samotného dodávateľa – firmy Spektra, či do konferencie Mobily, kde nájdete vyše 200 seberovných nadšencov.

Nevidiaci a slabozrakí, ktorí používajú alebo sa zaujímajú o zariadenia s nahryznutým jabĺčkom, ako sú iPhone, iPad a ďalšie, tu nájdu príležitosť vymeniť si skúsenosti, navzájom si pomôcť s ovládaním nielen samotných zariadení, ale aj programu VoiceOver.

Skrátka ale neobídu ani tí z druhej strany barikády, to už ale musíme opustiť server Braillnet a prejsť takpovediac do vedľajšej miestnosti. Priamo na Google Groups beží konferencia Blind Android, ktorej zakladateľom je nevidiaci Matej Plch, priekopník v používaní zariadení s OS Android, spolupracovník Googlu a autor českej lokalizácie Talkbacku, dnes propagátor Commentary. Diskusná skupina pozýva medzi seba všetkých – začiatočníkov i pokročilých „androiďákov“.

A napokon ešte jedna v technickom duchu. Na serveroch ČVUT pod hlavičkou Střediska pro podporu studentů se specifickými potřebami (ELSA) beží uzavretá moderovaná konferencia Fanda. Vyše 350 zaregistrovaných fanúšikov výpočtovej techniky vytvorilo prakticky najživšie virtuálne diskusné fórum, kde sa o špecifikách techniky a technológií pre nevidiacich a slabozrakých môžete dozvedieť úplne všetko. Obohacujúcimi vláknami prispievajú aj používatelia bez zrakového postihnutia – samotní programátori a inštruktori.

 

Na dni slnečné i upršané

Ani vy doma neobsedíte? Na serveri konference.braillnet mysleli aj na vás. Vytvorili Odyseu – fórum o cestovaní s bielou palicou, kde sa sústreďuje množstvo pozvánok do prístupných historických pamiatok, na stále i dočasné haptické výstavy. Diskutujúci vám prezradia, kde si možno poprezerať modely rôznych objektov a stavieb, či navštíviť prírodné zaujímavosti u nás i v zahraničí.

Nuž a keď sa o slovo prihlási mrcha počasie, inšpiráciu na trávenie voľného času môžete hľadať na konferencii Deskovky, ktorá sa zaoberá nielen doskovými, ale i kartovými hrami pre nevidiacich a slabozrakých, ich pravidlami, skúsenosťami, výučbou či plánovanými turnajmi, alebo na konferencii o komentovaných filmoch, kde sa popri postrehoch účastníkov na túto tému môžete dostať aj priamo k zmieňovaným zvukovým nahrávkam.

 

Zvuková konferencia.

Jej výmyselníkom, prevádzkarom a moderátorom je nevidiaci programátor Stanislav Brož. Správne tušíte, že sa neposielajú maily, ale krátke nahrávky, vytvorené jednoducho cez mikrofón počítača. Takouto formou môžete reagovať na jednotlivé príspevky ostatných diskutujúcich, dovolené je dokonca posielať aj súkromné hlasové správy. Všetko beží cez portable aplikáciu (neinštaluje sa, len sa spustí). Narazíte tu na česko-slovenské, anglické, chorvátske, maďarské i poľské fórum, v rámci nich prúdia diskusie na rôzne témy: od varenia, cez počítače, zábavu, aktuálne dianie, šport, filmy, knihy, hudbu až po hry. Súčasťou aplikácie je možnosť počúvať aj rádio Zvukovej konferencie. Ak máte viac ako 18 rokov, máte povolený vstup aj do sekcie s prísnymi pravidlami prísneho moderátora s názvom Erotika s nadhledem.

 

Dušana Blašková a Peter Halada

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *