Texty ako zvuky

Z času na čas sa každý z nás ocitne v situácii, že dobrú knihu má po ruke len v textovej podobe. Jej obsah nás láka, no vysedávať za počítačom sa nám príliš nechce. Podobné pocity s nami mávajú aj v prípade, že využívame zväčšenie a dlhé texty sú pre nás fyzicky priveľmi náročné. 

Riešenie ale existuje: vyvolenú knihu môžeme pretransformovať do zvukovej podoby a takto upravenú si ju pustiť v MP3 prehrávači, mobilnom telefóne či počítači.

 

Na webovej stránke Blindrevue.sk boli pomerne nedávno uverejnené podrobné návody k dvom užitočným aplikáciám, a to Balabolka, ktorá umožní vygenerovať zvukový ekvivalent textovej knihy v počítači, a @Voice, ktorá funguje v mobilnom telefóne s Androidom.

 

Balabolka

Aplikácia je špeciálne naprogramovaná pre potreby ľudí so zrakovým postihnutím, čo sa ukazuje na jej výbornej prístupnosti a funkciách, ktoré poľahky využijú aj nevidiaci. Textové dokumenty v rôznych formátoch (napríklad txt, doc, docx či pdf) môžeme čítať priamo svojím čítačom – vybrať si môžeme ktorýkoľvek voľne dostupný i platený hlas, ktorý je v počítači s nainštalovanou Balabolkou.

Obsluha je úplne jednoduchá: otvoríme dokument, stlačením F5 spustíme čítanie, klávesom F6 ho pozastavíme a následne opäť spustíme, pomocou F7 čítanie ukončíme. Popri priamom čítaní otvoreného textového dokumentu, ponúka Balabolka aj možnosť generovať zvukové nahrávky. Táto funkcia je dostupná z hlavnej ponuky Súbor – Uložiť zvukovú nahrávku. Výsledok sa do počítača uloží vo formáte mp3, teda do bežne používaného formátu, ktorý môžeme spustiť v programe na prehrávanie hudby či presunúť do mp3 prehrávača alebo mobilného telefónu a vypočuť si ho tam.

Balabolka automaticky siahne po prednastavenom hlase. Ak sa nám žiada zmena, urobiť tak môžeme v nastaveniach aplikácie, dočasná zmena sa nastavuje v hlavnej ponuke aplikácie v časti Nastavenia – Hlasy. Samozrejme, regulovať môžeme aj rýchlosť čítania. Nastavíme si ju ešte pred generovaním zvukového súboru.

Aplikácia je dostupná pre rôzne verzie systému Windows. Po nainštalovaní na nás prehovorí v anglickom jazyku, avšak ten sa dá zmeniť na češtinu v nastaveniach aplikácie.

 

@Voice

Aplikácia je určená pre mobilné telefóny s operačným systémom Android. Nájdeme a nainštalujeme ju z obchodu Google Play priamo v telefóne. K dispozícii je bezplatná verzia s oklieštenú ponukou funkcií, ale aj platená bez obmedzení.

Aplikácia umožňuje okamžité čítanie textov i generovanie zvukových súborov, pričom na čítanie používa niektorý z hlasov inštalovaných v mobilnom telefóne. Parametre čítania si nastavíme priamo v ovládaní hlasového výstupu v nastaveniach Prevodu textu na reč, rýchlosť čítania otvoreného dokumentu môžeme upravovať aj počas prehrávania.

Aplikácia umožňuje vygenerovať zvukový súbor z aktuálne otvoreného dokumentu a nahrávku uložiť priamo do telefónu. Pri nastavovaní výstupných parametrov generovania si vyberáme aj jeden z podporovaných zvukových formátov (nemusíme ostať iba pri formáte MP3), vypočuť si ju môžeme pomocou bežne používanej aplikácie na prehrávanie hudby.

@Voice disponuje anglickým používateľským rozhraním a nie je možné ho prepnúť do slovenčiny či češtiny.

 

Ján Podolinský

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *