Mapovanie prístupnosti pamiatok v Českej republike

Cieľom zájazdov, ktoré naše ZO i KR ÚNSS organizujú, sú niekedy aj pamiatky u susedov. Metodické centrum odstraňovania bariér Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) začalo mapovať pamiatkya zaujímavosti v Českej republike z hľadiska prístupnosti pre ľudí so zrakovým postihnutím a výstupy tejto aktivity uverejňovať na svojom webe www.sons.cz/pamatky.

 

Sústreďujú sa tu informácie o pamiatkach, ako sú hrady, zámky, historické objekty a budovy, múzeá, výstavy, prírodné a technické zaujímavosti, ktoré majú nevidiaci a slabozrakí možnosť vnímať hmatom, vďaka špecializovaným komentovaným prehliadkam, audiosprievodcom, popisom a katalógom v Braillovom písme alebo zväčšenej čiernotlači.

K 15. januáru t.r. tu boli zverejnené údaje o dvadsiatich piatich kultúrnych pamiatkach v Čechách a na Morave. Viac mi povedala pani Alena Hejčová, ktorá toto mapovanie v SONS vykonáva.

„Usilujeme sa sformulovať a zverejniť informácie o činnosti pracovníkov mnohých kultúrnych a pamiatkových objektov v ČR, ktorí pre návštevníkov so zrakovým postihnutím ochotne vytvárajú tzv. programy na mieru. Naši ľudia navštevujú najrôznejšie miesta a objekty, kde sa im väčšinou kurátori zbierok a sprievodcovia venujú a dopĺňajú svoj výklad o haptické prehliadky, interaktívne činnosti s vybranými exponátmi, prípadne i o popisy v Braillovom písme a vo zväčšenej čiernotlači,“ pustila sa do vysvetľovania Alena Hejčová. „V niektorých objektoch sú pre nevidiacich k dispozícii aj 3D modely celých budov, medzi už zverejnenými špeciálnymi „programami na mieru“ môžu záujemcovia nájsť napríklad aj komentované prehliadky miest. So zástupcami rôznych pamiatok rokujem, ak treba, niečo doladíme a vylepšíme napríklad o reliéfne mapy objektu a najbližšieho okolia. Každé rokovanie je, samozrejme, veľmi individuálne a vyžaduje svoj čas,“ dodáva s úsmevom.

 

Pohľad na Vilu Tugendhat v Brne spredu.
Vo Vile Tugendhat v Brne sú okrem komentovanej prehliadky k dispozícii aj modely objektu. Zdroj: www.sons.cz

 

Nekonečný príbeh

Alena Hejčová sa tejto činnosti venuje jeden a pol roka. Pracovníkov inštitúcií oslovuje spravidla na odporúčanie spokojných nevidiacich a slabozrakých návštevníkov alebo na základe svojej vlastnej skúsenosti.

„Z pozitívnych reakcií usudzujem, že je táto činnosť pre ľudí so zrakovým postihnutím prínosná. Mnohých inšpirovala k návštevám uverejnených pamiatok, niektorí mi posielajú ďalšie tipy, kde sa stretli s empatickým prístupom. Kvôli kontaktom a rokovaniam so zástupcami pamiatok navštevujem cestovateľské konferencie a veľtrhy. Námety získavam aj z internetových konferencií pre cestovateľov so zrakovým postihnutím, akou je napríklad Odysea na portáli Braillenet. Objekty navštevujem osobne a priamo na mieste urobím aj fotodokumentáciu a nahrávku, z ktorej následne vznikne audio pozvánka. Do budúcna sa budem zameriavať i na prispôsobené prehliadky botanických záhrad, múzeí v prírode a iných zážitkových aktivít.“

Ide v podstate o nekonečný príbeh. Začiatok bol nesmelý a pomalý, dnes sa už ale informácie šíria pomerne rýchlo a tipy na pamiatky sa len hrnú. Nezriedka Alenu Hejčovú oslovia už aj samotní zástupcovia objektu so žiadosťou o uverejnenie ich špeciálnych programov pre nevidiacich návštevníkov.

„Tak sa mi to stalo v Múzeu Cheb, v Oblastní galerii Liberec dokonca z tohto podnetu vzniká projekt na špeciálny program, ktorý bude využívaný nielen pre návštevníkov so zrakovým postihnutím, ale aj pre žiakov základných a stredných škôl.“

 

Kam za zážitkami?

Nakoniec som pani Hejčovej položil hypotetickú otázku: „Hľadám informácie o prístupnosti pamiatky, ktorá na webe ešte nie je uverejnená. Má zmysel sa obrátiť e-mailom na Vás, či máte aspoň nejaké čiastočné či rozpracované informácie?“

„Na sprístupňovaní pamiatok stále pracujem a priebežne rokujem s tromi až piatimi objektmi, ktoré následne uverejňujem na stránke SONS ČR, aby boli prístupné pre čo najširšiu skupinu osôb so zrakovým postihnutím. Samozrejme, záujemcovia ma môžu kontaktovať, a to na adrese hejcova@sons.cz. Bude mi veľkým potešením odovzdať všetky informácie, ktoré mám k dispozícii,“ uzavrela náš rozhovor Alena Hejčová.

 

Josef Zbranek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *