Rubikova kocka láka aj nevidiacich

V rámci University open 2019 usporiadala 4. mája Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre turnaj v skladaní Rubikovej kocky. Súčasne si mohli návštevníci pozrieť aj najväčšiu zbierku hlavolamov na Slovensku. 

 

Program sa začal otvorením podujatia a registráciou účastníkov. Následne sa súťažilo v štyroch kategóriách: Piramix, Rubikova kocka Mirror, Rubikova kocka 2x2x2 a Rubikova kocka 3x3x3. Organizátor Lukáš Both predstavil návštevníkom Rubikovu kocku Mirror, ktorá je prispôsobená pre ľudí so zrakovým postihnutím. Cieľom podujatia bolo dostať hlavolamy do povedomia verejnosti. „Dnešný svet je veľmi digitalizovaný. Chcel som ukázať, že voľný čas sa dá využiť aj inak. Nemusíme stále sedieť za počítačom a ničiť si zrak. Okrem toho si pri riešení hlavolamov zlepšujeme naše schopnosti, dedukciu a logiku,“ vysvetľuje organizátor podujatia Lukáš Both.

 

Rubikova kocka Mirror

Rubikovu kocku Mirror začal Lukáš Both skladať po tom, ako sa mu zhoršil zrak. Jeho rekord v skladaní Rubikovej kocky Mirror bol 2 minúty a 20 sekúnd. Na podujatí svoj rekord pokoril na 2 minúty a 16 sekúnd.

„Klasická Rubikova kocka má vždy pri otočení rovnaký tvar, a preto sa skladá zrakom, len podľa farieb. Potom vznikla Rubikova kocka Mirror, teda zrkadlová kocka 3x3x3. Tá má línie strán posunuté do inej pozície, každý jednotlivý dielik má jedinečnú veľkosť a pri každom otočení má iný tvar,“ hovorí Lukáš Both.

 

Najväčšia zbierka hlavolamov na Slovensku

Okrem rôznych typov Rubikových kociek si návštevníci mohli pozrieť aj najväčšiu zbierku hlavolamov na Slovensku, ktorá patrí Lukášovi Bothovi. V súčasnosti má zbierka 215 hlavolamov. Najväčšiu skupinu zbierky tvoria rotačné hlavolamy.

Na podujatí sme odchytili aj Annu Flejberkovú z Prahy, ktorej otec vlastní zbierku 9000 hlavolamov. „Nájdeme medzi nimi napríklad rôzne drevené, rotačné, kovové, magnetické či plastové hlavolamy. Napríklad hra Pätnástka, Ježko v klietke alebo Tangram. Niektoré hlavolamy môžu skladať aj nevidiaci. Povedala by som, že v niektorých majú aj výhodu. Napríklad pri kovovom hlavolame, kde musíme oddeliť od seba dve časti, my sa na to len pozeráme a hľadáme spôsoby, kde by sa dalo tieto dve časti odpojiť, ale nevidiaci hmatom možno skôr nájdu to miesto, kadiaľ prevliecť jednotlivé časti skladačky,“ hovorí Anna Flejberková.

 

Stôl na ktorom je zbierka viac ako 200 hlavolamov.
Takto vyzerá zbierka z viac ako 200 hlavolamov. Na stole nájdeme väčšinou rotačné hlavolamy. Najčastejšie rôzne druhy Rubikových kociek. Autor: Ivana Potočárová

 

Ako si nevidiaci prispôsobovali farebné Rubikove kocky

Pred Rubikovou kockou Mirror nebolo možné, aby ju nevidiaci riešili samostatne, a tak si svoje kocky prispôsobili.

„Ja som s kockou začala, keď som mala okolo desať rokov. Vtedy sa to všetci hrávali. Povedala som si, že aj ja ju chcem mať a chcem ju vedieť aj zložiť. Tak som si farby označila zápalkami. Jednu farbu som oblepila zápalkami, ktoré boli vodorovne, ďalšiu farbu som oblepila dvoma zápalkami, ktoré boli v tvare písmena V a jednu farbu som nechala voľnú. Vtedy som mala rekord minúta, 25 sekúnd,“ konštatuje Jana Hrnčárová.

Podujatie navštívil aj Milan Antal, ktorý má doma tiež zbierku hlavolamov. Nájdu sa v nej drôtené, drevené aj plastové hlavolamy. Takisto prišiel s nápadom, ako poskladať Rubikovu kocku, keď ešte nebola označená pre nevidiacich.

„Obťažoval som členov rodiny. Až keď sa mi ju podarilo zložiť, pochopil som, že to pôjde. Označili sme kocku spolu s manželkou. Jednotlivé farby sme označili podobne ako kocka na človeče, nehnevaj sa. Namiesto jamôk sme však použili bodky z Braillovej abecedy. Tieto označenia sme vyrobili z priehľadnej fólie a nalepili na jednotlivé štvorce. Jedna strana kocky zostala neoznačená. Tak som sa stal úplne sebestačný. Túto kocku som mal aj v Nitre.“

 

Peter Zbranek skladá rubikovu kocku.
Aj Peter Zbranek si na podujatí vyskúšal zložiť Rubikovu kocku Mirror. Autor: Ivana Potočárová

 

Aké sú slovenské rekordy?

Martin Suchánek (Bohunice) – Rubiks Mirror cube – 57,56 sekúnd.

Anton Mozola (Chynorany) – Rubikova kocka 2x2x2 – 3,05 sekundy.

Simon Ručka (Liptovský Mikuláš) – Pyraminx – 6,95 sekúnd.

Anton Mozola (Chynorany) – Rubikova kocka 3x3x3 – 10,56 sekúnd.

 

Ivana Potočárová

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *