Healthy run 2019 podporí aj klientov ÚNSS

Radosť z pohybu, pozitívna energia a nové bežecké trate. Aj takto by sa dala opísať atmosféra behov za zdravie. Všetci, ktorí sa radi hýbu, či už behajú, korčuľujú, bicyklujú alebo sa len prechádzajú, sa môžu tešiť na zaujímavé podujatia, ktoré majú i charitatívny rozmer. Výťažok bude venovaný trom šikovným chlapcom so zdravotným postihnutím. 

 

„Cieľom podujatia je motivovať ľudí k pohybu a zdravému životnému štýlu,“ hovorí organizátor behov Tomáš Gáll. „Minulý rok sa nám podarilo rozhýbať stovky ľudí naprieč Slovenskom a šíriť pozitívnu energiu v troch veľkých mestách. Je fajn, že sa ľudia hýbu a robia niečo pre seba a svoje zdravie. Motivujú tak svoje okolie, rodinu, známych,“ dodáva.

 

Nie len beh

Všetkých čaká bezplatné meranie krvného tlaku, hodnôt tuku v tele či hladiny cukru v krvi. Novinkou je charitatívny rozmer podujatia. Finančne tak môžete podporiť Tadeáša Wagnera a súrodencov Vilka a Riška Holendovcov. Výťažok sa delí pomerom 50/50.

Štrnásťročný Tadeáš býva v Spišskom Hrhove a od narodenia trpí svalovou dystrofiou, ktorá ho pripútala na invalidný vozík. Veľmi rád kreslí a jedna z jeho kresieb vyhrala v celoeurópskej súťaži. Spomedzi 136 obrázkov získalo prvé miesto práve Tadeášovo dielo. Bratom Holendovcom zostalo asi 5 % zrakovej ostrosti, avšak majú aj výpadky v zornom poli. Sú z nich nádejní a úspešní športovci. Vilko má 12 rokov, venuje sa lukostreľbe a na súťaži v Spišských Vlachoch, v kategórii olympijský luk – mladší žiaci, bol posudzovaný a hodnotený spolu s deťmi bez zrakového postihnutia a umiestnil sa na 3. mieste. Vilko strieľa špeciálnym dotykovým systémom pre nevidiacich a na Slovensku je prvý a zatiaľ jediný prakticky nevidiaci lukostrelec. Riško má 11 rokov a venuje sa lyžovaniu.

Súrodenci patria do ÚNSS Košice. „Oboch chlapcov veľmi dobre poznám a môžem potvrdiť, že sú to šikovní a usilovní školáci,“ konštatuje Zuzana Mihályová, vedúca Krajského strediska ÚNSS v Košiciach. „Učili sme ich pracovať s počítačom s hlasovým výstupom a musím konštatovať, že im to išlo veľmi dobre. Rodičom sme zasa radili, ako upraviť domáce prostredie, aby sa v ňom chlapci naučili bez ťažkostí orientovať, ako im pripravovať materiály na školské vyučovanie, ako im pomôcť, aby boli čo najsamostatnejší. Som veľmi rada, že podujatie Healthy run existuje, pretože má krásny rozmer pomoci a prevencie,“ dodala.

 

Hostia na charitatívnom večierku sediaci za stolom.
Dňa 27. 4. 2019 sa uskutočnil charitatívny večierok Pro Dobro 2019, ktorý organizoval 1. Lions Club Košice. Hosťom večera bol potulkár Milan Kolcun, Košičan roka 2018. Výťažok z aukcie bol venovaný bratom Holendovcom na podporu ich športových aktivít a Patrikovi Elekaničovi na dofinancovanie kompenzačných pomôcok, ktoré mu nedávno schválil ÚPSVaR. Autor: Peter Cacara

 

Kde a kedy sa bude behať?

Koncom mája a júna sa uskutočnili prvé dve podujatia v Banskej Bystrici a Bratislave. Piateho októbra si môžete zabehať v Košiciach. Celý výťažok zo štartovného pôjde na charitatívne účely. Deti platia 3 € a dospelý 5 €. Štartovné zahŕňa: exkluzívnu kovovú medailu (garantovaná pre prvých 200 zaregistrovaných účastníkov na každom behu), štartovací balíček, štartovacie číslo, tombola a občerstvenie v cieli. K dispozícii je aj úschovňa.

„Verím, že na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Pre najmenších máme pripravené športovo-zábavné aktivity, nebudú chýbať maskoti, či obľúbené maľovanie na tvár,“ dopĺňa Tomáš Gáll.

 

Ďalšie informácie o behoch nájdete na healthyrun.sk.

Tak čo, pridáte sa?

 

Eliška Fričovská

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *