Na INSPO konferencii predviedli nové technológie pre osoby so zdravotným postihnutím

Konferencia priniesla nové poznatky o informačných technológiách pre osoby so zdravotným postihnutím. Prednášajúci sa zamerali na témy bezpečnosti, prístupnosti a umelej inteligencie. Vystavovatelia predviedli nové pomôcky a modely. 

 

Organizátori otvorili v Prahe už 19. ročník konferencie o internete a informačných technológiách pre ľudí so špecifickými potrebami INSPO. Na konferencii, ktorá sa konala 30. marca, sa zúčastnilo 521 účastníkov, čo je doterajší rekord. Podujatie bolo rozdelené na výstavnú a prednáškovú časť.

 

Umelá inteligencia, bezpečnosť či telemedicína

V dopoludňajšej prednáškovej časti bola hlavnou témou umelá inteligencia a jej využitie pri pomoci ľuďom so špecifickými potrebami. Hector Minto zo spoločnosti Microsoft demonštroval schopnosti mobilnej aplikácie Seeing AI. Návštevníci mali možnosť zoznámiť sa s robotickým asistentom Eiffel od spoločnosti Benetronic. Robot ovláda človek so svalovou dystrofiou na diaľku pomocou pier a dychu. Nasledovala prezentácia služby RoboBraille. Tá umožňuje online prevod dokumentov do prístupnej textovej alebo zvukovej formy.

Jan Bloem zo spoločnosti Freedom Scientific priniesol informácie o hardvérových a softvérových prostriedkoch pre vzdelávanie a pracovné uplatnenie osôb so zrakovým postihnutím. Na konferencii sa venovali aj starostlivosti o zdravie s využitím telemedicíny. Spoločnosť CZ.NIC predniesla základné pravidlá o bezpečnosti na internete. Na záver dopoludňajšieho programu boli vyhlásené výsledky literárnej súťaže „Internet a môj hendikep“ nadácie Vodafone.

 

Prístupnosť nie len na internete

V popoludňajšom bloku si návštevníci vypočuli niekoľko prezentácií týkajúcich sa sprístupňovania informácií ľuďom so zrakovým postihnutím. Blok „Prístupnosť nielen webu“ moderoval Radek Pavlíček. Venoval sa Technológiám pre sprístupňovanie matematiky pre nevidiacich, Kamerovej lupe Compact 6 HD s podporou okuliarov na nosenie a Haptickým mapám krajín Európy.

Ďalšie bloky programu sa venovali aj problematike informačných technológií pre nepočujúcich.

 

Predstavili nové produkty

Vo výstavnej časti si mohli návštevníci prezrieť a vyskúšať pomôcky v inovovaných modeloch. INSPO vystavila aj novinky ako napríklad bluetooth klávesnica komunikujúca s dotykovými mobilnými telefónmi alebo vibrujúci náramok upozorňujúci na prekážky.

Zamestnanci neziskovej organizácie Stopka ukázali aj nové funkcie balíka aplikácií CORVUS určeného pre telefóny s operačným systémom Android. Medzi vystavovateľmi boli aj dánski tvorcovia online aplikácie RoboBraille. Na lokalizovaní Robobraille do slovenčiny spolupracovala aj ÚNSS.

 

O viacerých novinkách sa budete môcť dočítať podrobnejšie v článkoch v časopise Blindrevue.sk, kde sa vám pokúsime priniesť aj recenzie noviniek.

Viac informácií o konferencii sa dozviete na adrese: http://www.inspo.cz/clanky/konference-inspo

 

Ján Podolinský

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *