Svetový týždeň glaukómu upozornil na dôležitosť prevencie

Po celom svete sme si od 10. do 16. marca 2019 pripomínali rôznymi aktivitami Svetový týždeň glaukómu. Ochorenie môže viesť až k strate zraku. Do informovania verejnosti sa pravidelne zapája aj ÚNSS. 

Pracovníčky krajských stredísk v informačných stánkoch rozprávali nielen o tomto ochorení, ale aj o našich službách, o pomoci nevidiacim a slabozrakým a o kompenzačných pomôckach pre ľudí so zrakovým postihnutím.

 

V nákupných centrách, nemocniciach i na školách

KS ÚNSS Košice sa pripojilo k aktivitám 1. súkromnej nemocnice Košice – Šaca. Odborníci vyšetrili vnútroočný tlak 136 záujemcom, z toho bolo 77 žien a 59 mužov.

„Vždy sa radi zapojíme do preventívnych aktivít. Vieme, aké dôležité je informovať ľudí nielen o nebezpečnosti tohto ochorenia, ale aj o tom, čo sa dá robiť, ak nastanú problémy so zrakom. Je dôležité, aby vedeli, že v tom nie sú sami. Sme tu pre nich my z krajských stredísk a vieme im pomôcť v mnohých oblastiach života,“ skonštatovala vedúca KS Zuzana Mihályová.

Banskobystričania mali možnosť dať si v Europa SC urobiť komplexnejšie merania. Odmerali im hladinu cukru v krvi, krvný aj očný tlak. Ďalšou akciou, kde sa mohli návštevníci stretnúť aj s pracovníčkami krajského strediska, bol tradičný Beh v tme. „Návštevníkom podujatia sme požičali klapky na oči alebo simulačné okuliare, aby si vyskúšali, aké je žiť s ochorením zraku alebo ako nevidiaci. Mnohí zistili, že to nie je jednoduché a my veríme, že teraz inak vnímajú ľudí so zrakovým postihnutím i poslanie ÚNSS,“ povedala vedúca KS v Banskej Bystrici Dagmar Filadelfiová.

 

Lekárka sediaca z jednej strany prístroja, obsluhuje prístroj na meranie zraku. Z druhej strany prístroja pacientka, ktorá sa pozerá do prístroja, bradou a čelom opretou o prístroj.
MUDr. Mária Praženicová, zástupkyňa prednostu II. Očnej kliniky SZU v FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, pri preventívnom meraní. Autor: Ján Miškovič Mišiak

 

Bratislavské krajské stredisko sa zúčastnilo na preventívnej akcii v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda. O živote ľudí so zrakovým postihnutím a o pomôckach, ktoré používajú, záujemcov informovala inštruktorka sociálnej rehabilitácie Eva Metonová.

V Žiline merali vďaka MUDr. Martine Molitorovej vnútroočný tlak v OC Mirage. Nechýbal ani informačný stánok tunajšieho krajského strediska. Ďalšou edukačnou zastávkou bol pre preventívny tím seminár na Strednej zdravotníckej škole. Martina Molitorová žiakom porozprávala o glaukóme a o dôležitosti prevencie tohto ochorenia. Nasledovalo meranie vnútroočného tlaku.

„Študentom sme predstavili činnosť krajského strediska ÚNSS. Hovorili sme o sociálnom dopade zrakového postihnutia na život človeka, predstavili sme budúcim zdravotníkom kompenzačné a optické pomôcky, odpovedali na ich otázky. Myslím si, že najsilnejší dojem v nich zanechal náš klient Milan Antal, ktorý im porozprával o živote ľudí so zrakovým postihnutím. Určite ich „dostal“ svojim optimizmom a nákazlivým humorom,“ uzavrela Erika Kanátová, vedúca KS ÚNSS v Žiline.

 

O glaukóme na facebooku

Verejnosť sme informovali aj prostredníctvom našej FB stránky. Fanúšikom sme prinášali informácie zamerané na prevenciu glaukómu, štatistiky či zaujímavosti o tomto ochorení.

 

Žena skúša elektronickú lupu, sedí za stolom a číta noviny pomocou elektronickej lupy.
Košičanku zaujala elektronická lupa

 

Vedeli ste že?

  • Podľa výskumu uverejnenom na webovej stránke glaukoma.org je povedomie verejnosti o glaukómovom ochorení veľmi nízke. Až 30 % opýtaných o ňom nikdy nepočulo.
  • Dvadsať percent respondentov tušilo, že glaukóm súvisí s očným tlakom. Viac ako polovica ľudí o ochorení už počula, ale konkrétne si už nevedeli spomenúť. Aj preto je dôležité zúčastňovať sa osvetových podujatí.
  • Ak máte glaukóm a lekár vám odporučil očné kvapky, dodržiavajte ich správnu aplikáciu. Ak používate viac ako jedny kvapky, počkajte aspoň 5 minút pred použitím ďalších.
  • Nielen svoje zdravie, ale aj oči chránite tým, že nefajčíte.

 

Eliška Fričovská

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *