Tmavomodrý festival

Inšpiráciou názvu bola pieseň Tmavomodrý svět, ktorej text napísali Jiří Voskovec a Jan Werich, hudbu skomponoval Jaroslav Ježek. Zvlášť zarezonovali verše: „Tak, kam se poděl můj doposud dokonalý zrak? Na všem leží neproniknutelně modrý mrak. Tmavomodrý mrak.“ Tento rok zaznejú v Brne už po tridsiaty raz. 

 

V dňoch 16. – 18. mája 2019 nás v Brne čaká jubilejný ročník medzinárodného festivalu, na ktorom sa stretávajú nevidiace a slabozraké deti a mládež (nie len z Českej republiky) a širokej verejnosti predstavujú svoj talent a svoj život so zrakovým postihnutím. V prípravnej fáze je množstvo vystúpení, zážitkový deň pre všetkých, ktorí by si tú našu kožu chceli na chvíľku navliecť, šifrovacia hra či ukážky výcviku vodiacich psov. V tejto oblasti budeme mať aj my svojho zástupcu – na jubilejnom ročníku sa totiž zúčastní aj Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy. Mimochodom, vedeli ste, že je to jediná organizácia na Slovensku, ktorá získala akreditáciu od International Guide Dog Federation? To, že v posledných rokoch ch sa popri výcviku psov pre ľudí so zrakovým postihnutím špecializujú aj na výcvik psov asistenčných a signálnych, ste určite zachytili, ale skúsili by ste si tipnúť, koľko tých vodiacich vycvičili a odovzdali klientom od roku 1995? Predstavte si, prekročili už sto dvadsiatku! Ale to sme trošku odbočili.

Sprievodnou akciou Tmavomodrého festivalu je už tradičná jarná Agora 2019, teda odborné vzdelávacie podujatie o informačných a komunikačných technológiách pre ľudí so zrakovým postihnutím, ktorú si 18. a 19. mája vezme pod patronát Středisko Teiresiás z Masarykovej univerzity. Vyvrcholením festivalu bude benefičný koncert, ktorého výťažok poputuje na podporu nevidiacich a slabozrakých detí.

 

Viac informácií vám poskytne Ilona Pawerová (e-mail: pawerova@ticbrno.cz).

 

(red.)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *