Milí čitatelia!

Fascinujú vás potoky, rieky, moria a oceány? Ich hrdý pokoj a driemajúca sila? Prekvapuje vás, kam všade človek zájde „len“ s nulami a jednotkami? Radi sa osamote túlate starými uličkami a zhovárate sa s duchmi miest? Vyberte sa do mesta, kde nájdete seberovných! Ľudí, ktorí sa nechali unášať vlnkami a vlnami svetových vôd a z darov ich hlbín polievajú Lipu sútokov sveta, rastúcu pred budovou mestského úradu. Pridajte sa k tým, ktorí zisťujú čas pomocou binárnych hodín, visiacich na námestí. Vykročte za tými, ktorí majú pochopenie pre tulákov a s úsmevom a prianím šťastnej cesty vám do rúk vložia farebne výraznú, ale hlavne reliéfnu mapu. Všetky cesty vedú do Kubína. Do Dolného Kubína.

 

Na fotografii je mapa užšieho centra Dolného Kubína. Je vidieť modrú rieku a žlté cesty. Na mape sa nachádzajú aj popisky v braili.
Mapa užšieho centra Dolného Kubína je vyhotovená v mierke 1:12 500 a vytlačená v kombinácii vizuálnej a hmatovej vrstvy. Zdroj: MB

 

„S nápadom mať mesto doslova na dlani prišiel náš pán primátor Ján Prílepok koncom minulého roka. Medzi klasickými leteckými a historickými mapami objavil na portáli mapy.cz aj tieto haptické, vyplnili sme on-line formulár a pustili sa do konzultácií s Petrom Červenkom zo Střediska Teiresiás Masarykovej univerzity v Brne,“ prezrádza PR manažér Dolného Kubína Martin Buzna.

Na mestskom úrade, v múzeu i v galérii, knižnici, dolnokubínskych športoviskách, v reštauráciách i v ubytovacích zariadeniach sa preto od marca tohto roku môžete pred výletom za atrakciami vyzbrojiť A trojkou brailového papiera, vďaka ktorej si môžete slobodne vykračovať užším centrom mesta. Vybrať sa môžete jasnožltými ulicami, ktoré sú v osi označené tromi písmenami v braili, vychádzajúcimi z názvu ulice (tvorcovia dali pozor, aby sa skratky v zobrazenom území neopakovali), plné názvy ulíc sú uvedené na boku. Červenou je vyznačený mestský úrad, celoročne otvorená Oravská galéria, unikátny drevený, šindľom krytý Kolonádový most nad riekou Orava, dolnokubínske športoviská a ihriská sa na mape zelenejú. Tento papierový sprievodca vám ukáže ale aj to, kde sa nachádzajú cesty, smerové šípky vás navedú k autobusovej a železničnej stanici či k dolnokubínskej nemocnici.

„Už prvé odozvy sú veľmi pozitívne, a to nielen zo strany nevidiacich a slabozrakých, pretože mapa zaujala aj širokú verejnosť. K prvému výtlačku sa nám napríklad vyjadril aj Dolnokubínčan a úspešný parašportovec Marek Kubačka, ktorý vyzdvihol predovšetkým to, že obsahuje popisy v Braillovom písme. Park, námestie či akékoľvek iné miesto, ktoré je popri farbách vyznačené aj v reliéfe, je pomenované,“ pokračuje Martin Buzna. „Z čoho sme ale mali mimoriadnu radosť, bola požiadavka od jednej pani učiteľky zo ZŠ s MŠ Koškovce, aby sme jej jeden exemplár tejto mapy poslali. Dúfam, že počet záujemcov a nadšencov bude rásť a že sa nevidiaci a slabozrakí budú na samostatných pochôdzkach v našom meste cítiť príjemne a bezpečne.“

 

Na fotografii je nevidiaci mladý muž s reliéfnou mapou v ruke. Za ním vidieť kostol a domy na námestí.
Marek Kubačka sa s mapou v ruke prešiel po námestí. Zdroj: MB

 

Čo dodať? Užívajte si jarné dni a objavujte to, čo sa pred vami dosiaľ ukrývalo. Aha! A tých binárnych hodín sa báť nemusíte! Dolnokubínski radní páni sú realisti, návod, ako si čas vypočítať, nájdete na tabuľke priamo pod hodinami. Ale keby dačo…, keď spočítate zelené čísla naľavo, určíte hodiny, keď zelené napravo, minúty. Modré nuly aj stredové nemeniace sa zelené čísla môžete pokojne odignorovať – čas rovnako plynie aj bez nich.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *