Keď sa Únia dostane pod kožu

V marci sa s košickým krajským strediskom rozlúčili dve dámy, ktoré s ním boli nerozlučne späté viac než 20 rokov. Bodku za svojím pracovným pôsobením v UNSS napísali naše dlhoročné kolegyne Marta Pajkošová a Zlata Babuláková. 

 

Marta Pajkošová prišla do krajského strediska v roku 1995. Najprv pôsobila ako verejno-prospešná pracovníčka, neskôr získala trvalý pracovný pomer. Prešla viacerými poradenskými miestami v Košickom kraji, ako sú Košice, Rožňava, Trebišov či Spišská Nová Ves. Okrem poradenstva sa venovala aj sociálnej rehabilitácii, v rámci ktorej učila klientov chodiť s bielou palicou, „trápila“ ich čítaním a písaním bodiek, prezrádzala a ukazovala, ako si pripraviť fajnoty od výmyslu sveta. Po čase jej do agendy pribudla položka architektonické bariéry. Aby bol samostatný pohyb pre nevidiacich v našom kraji bezpečnejší, prísnym okom posudzovala stavebné projekty a rázovala si to po verejných priestranstvách a stavbách.

Marta sa s Úniou rozlúčila len sčasti, na Oddelení prevencie dopravných a architektonických bariér totiž zostáva, hoci len na čiastočný úväzok. Na východnom Slovensku tak bude naďalej pôsobiť odborník, ktorý dozrie na to, aby boli stavby budov a rekonštrukcie chodníkov či ciest pre ľudí so zrakovým postihnutím prístupné.

 

Na fotografii sa usmievajú obe pracovníčky - Zlata Babuláková (vpravo) a Marta Pajkošová (vľavo)
Zlata Babuláková (vpravo) a Marta Pajkošová (vľavo)

 

Zlata Babuláková pracovala na ÚNSS od roku 2000. „Domovským“ jej bolo poradenské miesto v Michalovciach, radami však nešetrila ani v okrese Sobrance, službami vo Veľkých Kapušanoch a donedávna aj v Kráľovskom Chlmci. Klientom ostane v pamäti ako inštruktorka klávesových zručností, Braillovho písma a samostatnej chôdze a priestorovej orientácie. Dlhé roky pôsobila aj ako členka výboru ZO Michalovce, pod palcom mala jeden z najdôležitejších „rezortov“ organizácie, a to financie. Svoje členstvo v ÚNSS ukončila až po zániku ZO.

 

Za všetkých kolegov z KS ÚNSS Košice vám, milé dámy, prajem veľa zdravia a elánu do aktivít, ktoré sa na zaslúženom odpočinku stanú zmyslom vášho života. Veľmi pekne ďakujeme za pomoc, za všetok čas a energiu, ktorú ste venovali klientom a aktivitám na KS. Srdečná vďaka vám patrí aj za odovzdanie skúseností, ale aj za množstvo vtipných a presmiatych chvíľ. Bolo nám cťou s vami spolupracovať!

 

Erika Forgáčová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *