Nie sme bezmocní!

Takmer trom desiatkam nevidiacich a slabozrakých k tomu dopomohol aj päťdňový pobyt v malebnom prostredí Spišskej Kapituly. Za nápadom, prípravou vzdelávacích i voľno-časových aktivít a zorganizovaním treba hľadať KS Prešov, za financovaním aj grantový program ÚNSS.

 

Najprv práca…

Počas prvého zo štyroch odborných seminárov sa spoločenskou miestnosťou niesli popri ľudských hlasoch, aj tie syntetické. Priestor totiž dostali páni z Touch&Speech a k slovu pustili aj aplikačný set Corvus, ktorý ozvučuje dotykové mobilné telefóny, Mateja (špecializovaný prehrávač digitalizovaných kníh a prehliadač internetového obsahu) a Matejka ( prenosný vyhľadávač, sťahovač a prehrávač diel z digitálnych knižníc, zariadenie, vďaka ktorému možno počúvať hudbu, diktovať poznámky či zahrať si hru).

 

Na fotke sa pomocou bábiky ľudia učia ako zachrániť dieťa.
Záchrana dieťaťa

 

Na fotke dvaja muži nacvičujú masáž srdca na figuríne.
Masáž srdca

 

Nevoľnosť, popáleniny, rezné rany, stabilizovaná poloha a napokon čísla 155 a 112. Nie, nebola to odveta za nepozornosť alebo nevedomosť, ale témy, ktoré odborníčky zo Strednej zdravotníckej školy Štefana Kluberta v Levoči schovali pod názov Základy prvej pomoci v domácich podmienkach. Pri teórii ale, chvalabohu, neostalo. Figurína dospelého človeka „prežila“ zásah nevidiacich a slabozrakých, ktorí jej dávali masáž srdca, pomohli jej pri dusení a vyskúšali na nej defibrilátor, vďaka figuríne dieťaťa sa naučili, že tu nemožno postupovať tak, ako pri ratovaní dospelého. A aby nič z toho nebolo treba využiť, pracovníčky KS zaradili do programu aj blok s tipmi, ako si vybudovať bezpečný domov, t. j. ako si rozmiestniť nábytok, ako môžu pomôcť farby a kontrasty, ako nastaviť osvetlenie, ako si možno predmety v domácnosti označiť, aký systém zvoliť na ich triedenie a pod.

 

Záber zo zadnej časti miestnosti na účastníkov a lektorku prednášky o ochrane práv spotrebiteľa.
Počas prednášky o ochrane práv spotrebiteľa

 

Posledný vzdelávací blok viedla zástupkyňa spoločnosti ochrany spotrebiteľov. Diskutovalo sa o záručných dobách, informačných povinnostiach predajcov, zmluvných podmienkach, na rad však prišli aj digitálne práva, napr. špecifiká nákupu cez internet, ochrana osobných údajov či problematika sociálnych sietí. Popri energetickom desatore, teda praktických radách, ako ušetriť, dostali účastníci viaceré publikácie a informačné materiály v čiernotlači a v Braillovom písme.

 

Spišský Jeruzalem. Na fotke je skupina ľudí stojaca pred kostolom.
Spišský Jeruzalem

 

… potom zábava

Prácou zušľachtení si to totiž rozhodne mohli dovoliť! Všetky plány organizátorov sa naplnili: návšteva Spišského Podhradia a Spišského Jeruzalema (účastníci pobytu všetkým čitateľom odkazujú, že tento unikátny krajinársky koncept, tvorený viacerými sakrálnymi stavbami a prírodnými lokalitami, možno spoznávať aj vďaka mobilnej aplikácii s audiosprievodcom), výstup na Spišský hrad i prehliadka Katedrály sv. Martina v Spišskej kapitule a Biskupské záhrady. Vďaka ústretovosti sprievodcu si krstiteľnicu, hrobku, bustu biskupa a niekoľko ďalších skvostov mohli prezrieť aj nevidiaci, neprehliadli ani reliéfnu mapu Spišskej Kapituly, ani popisy objektov v Braillovom písme. Tento objav rozprúdil ďalšiu živú debatu, otázky o bodkách padali jedna radosť, takže… takže by som asi informáciu z predchádzajúcej strany o štyroch vzdelávacích seminároch mala prepísať…

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *