Milí čitatelia!

Určite má každý z vás raz za čas chuť nechať všetko tak, vzoprieť sa dokonca aj gravitácii a ponoriť sa do svojho sveta. Sveta, kde ste len vy a niekto, komu dôverujete, kde sa môžete pohybovať úplne slobodne bez obáv, že do niečoho narazíte, alebo sa stratíte, sveta, kde vystrieť ruku znamená odhaliť čosi dosiaľ nepoznané. Nič jednoduchšie! Poliaci tieto túžby zhmotnili a po dvadsiatich štyroch mesiacoch príprav a vyrovnaní účtov v celkovej hodnote viac než milión zlotých otvorili na jazere Płotki neďaleko mesta Piła nevšedné rehabilitačné stredisko pre ľudí so zdravotným postihnutím. Pravdupovediac, rozpráva sa tam dosť málo, žargón tvoria skôr gestá, ale žiaden strach, rýchlo si ho osvojíte a poľahky sa s každým dohovoríte. Začnime napr. spojením palca a ukazováka. V jazyku potápačov to znamená „všetko v poriadku“.

 

Jazero Płotki neďaleko mesta Piła. Záber na piesočnú pláž s mólami ústiacimi do jazera.
Jazero Płotki neďaleko mesta Piła. Zdroj: www.iliveunderwater.com

 

Za projektom stojí spoločnosť Krok po kroku HSA (Handicapped Scuba Association) a treba povedať, že si na tom dali naozaj poriadne záležať. Stredisko budovali v spolupráci s ľuďmi s najrôznejšími druhmi zdravotného postihnutia, aby si boli istí, že potreby všetkých skupín sú zohľadnené, nebezpečenstvo minimalizované a zážitky zaručené. Vďaka ventilácii klimatizácii i vykurovaniu sa celoročne môžete blázniť v krytom bazéne, v ktorom nechýba osvetlenie nad i pod hladinou, kamerový aj bezpečnostný systém, či možnosť zavolať lekársku pomoc. Vonku sa, pravdaže, možno potápať len v období, keď to dovolí matka príroda, ale do toho, či starosti necháte nad hlavou meter a pol alebo šesť metrov, vám kafrať nebude. To je na vás. Spoločnosti Krok po kroku HSA sa podarilo vpašovať do prírodného jazera všetok komfort a dobrodružstvo, aké si len viete predstaviť. Stačí pár záberov a hneď vás začnú štekliť stonky a lístky rastlín, sem-tam sa pri vás mihnú rybky najrôznejších druhov, tvarov a farieb. Väčšina z nich prišla na tento svet prirodzenou cestou, ale nahliadnuc do plánov som zistila, že sa k nim časom možno pridajú aj makety sladkovodných rýb. Som zvedavá, či sa skamarátia. Prevádzkovatelia sa dokonca pustili do chovu jeseterov, ktoré majú veľmi priateľskú povahu a pri troche šťastia vám môžu jesť z ruky. A keď klesnete na úplné dno, objavíte vrak potopenej lode a jedného pamätníka druhohôr. Prax ukazuje, že vidiaci po vynorení machrujú, že objavili dinosaura, nevidiaci tým, koľko mal zubov a ktorú nohu mal vysunutú dopredu. Čo poviete, čo je väčšia frajerina?

 

Na fotke potápač drží jesetera..
Jeseter ako terapeut? Prečo nie! Zdroj: www.fakt.pl

 

Loď na dne jazera obrastená vodnými rastlinami.
Loď na dne jazera. Zdroj: www.iliveunderwater.com

 

Strach môžete fakt nechať na brehu. Pod hladinu vás bez dôkladnej teoretickej prípravy a skúseného potápača nepustia. Pri ponáraní sa ho môžete držať za ruku, aby ste mali väčšinu istotu, všetky vaše pohyby a gestá bude neustále pozorne sledovať a pri náznaku, že sa necítite dobre, vám ukáže cestu nahor. Ale bola by škoda premárniť príležitosť dotknúť sa všetkého, čo jazero Płotki ponúka, nie? Nehovoriac o tom, že na rozdiel od mora, kde sa chtiac-nechtiac musíte poddať úsudku sprievodcu, tu vás nič nepopŕhli, prihorlivo nevyobjíma, ani nepohryzie.

 

Na fotke sú dvaja potápači, inštruktor a klient, v interiérovom bazéne.
Všetko vám vysvetlia, nebojte sa nič! Zdroj: www.pila.naszemiasto.pl

 

Tak smelo do toho! Potápaním sa dokonale odtrhnete od skutočnosti, zídete do pokojného a tichého sveta, v ktorom budete počuť len vlastný dych, a vaše telo sa vymkne spod kontroly nástojčivej gravitácie. Darmo, keď to nejde vysoko do vesmíru, treba skúsiť hlboko pod hladinou.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *