Majstrovstvá Slovenska v showdowne

Aplikovaný stolný tenis (ďalej len ASP) alias showdown sú dva rovnocenné názvy pre šport, ktorý môžeme označiť ako stolný tenis pre nevidiacich. Skutočný stolný tenis nevidiaci hrať nemôžu, ASP je pre nevidiacich hráčov výrazne upravený – iný stôl, iná loptička, iné rakety. Viac o tomto športe sa dočítate pod čiarou v závere článku. 

 

Fotografia hráčov počas showdownu
Showdownisti v zápale boja. Zdroj: Archív SINA Nitra, n. o.

 

Do našich končín prišiel showdown v deväťdesiatych rokoch minulého storočia z Kanady. Dnes sa už hrá prakticky po celom svete. Na Slovensku sa mu venuje v siedmich športových kluboch niekoľko desiatok showdownistov. Nejde o výrazne nákladný šport, vyžaduje si len výraznejšiu vstupnú investíciu na zakúpenie hracieho stola. Slovenské kluby k tomu využili viaceré grantové schémy.

„Intenzívne sa na tom pracuje“. povedala mi predsedníčka AST na Slovensku a organizátorka majstrovstiev Ľudmila Šišáková, keď som sa počudoval, že táto disciplína sa zatiaľ nedostala do programu paraolympijských hier. Nevidiaci športovci by si zaradenie tohto športu určite zaslúžili.

 

Majstrovstvá SR sa uskutočnili V dňoch 3. až 5. septembra 2021 v priestoroch neziskovej organizácie SINA Nitra, ktoré slúžia ako sídlo nitrianskych showdownistov združených v klube Scorpioni. O tituly súťažilo 18 mužov a 8 žien. Majstrom Slovenska sa stal Pavol Kuboško z OŠK Rosina, na druhom mieste skončil Štefan Marcin z rovnakého klubu, bronz vybojoval Ladislav Brada z HSC Mravce Košice. Majsterkou Slovenska sa stala Kristína Cesnaková opäť z Rosiny, vicemajsterkou Iveta Vicenová z MŠK Žilina a tretie miesto patrí Alžbete Bartošovej z TJ Štart Levoča.

 

Josef Zbranek

 

Showdown je aplikovaný stolný tenis pre zrakovo postihnutých športovcov. Hrajú proti sebe dvaja hráči alebo dve trojčlenné družstvá. Každý hráč má na očiach nepriehľadné okuliare. Showdown sa hrá na obdĺžnikovom stole s oblými rohmi. Na oboch zadných stranách sú jamkové brány a uprostred je stredová doska. Hrá sa drevenými pálkami a loptičkou, v ktorej sú nerezové guľôčky, aby ju bolo počuť. Cieľom hry je odpáliť loptu po stole pod stredovú dosku tak, aby padla do súperovej bránky. Protihráč sa tomu snaží zabrániť.

www.sazps.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *