Corvus prerazil aj v Googli – získal prostriedky z grantovej výzvy

Mnohí z vás už Corvus vo svojom smartfóne majú, dokonca možno aj toto číslo Dúhy čítate práve vďaka spomínanému aplikačnému setu. Setu, ktorý sa Google rozhodol podporiť ako jediný projekt zo Slovenska. 

 

Ružomberskej Touch&Speech sa podaril medzinárodný úspech – v konkurencii cca 800 projektov, ktoré zareagovali na grantovú výzvu Google.org Impact Challenge pre región strednej a východnej Európy, sa dostala do úspešnej trinástky neziskových organizácií z jedenástich krajín a získala podporu od Googlu. Cieľom výzvy bolo podporiť organizácie, ktoré svoju činnosť zameriavajú na znižovanie rozdielov v oblasti digitálnych zručností a na podporu ekonomického rastu v regióne s ohľadom na inklúziu menšinových komunít. Celková vyčlenená suma je 2 milióny eur.

„Chceme vytvoriť sieť na prepojenie ľudí so zrakovým postihnutím navzájom, ale aj nevidiacich s ich rodinnými príslušníkmi či asistentmi. Používatelia Corvusu tak získajú dobre prístupný telefón a multifunkčného asistenta, ktorý im pomôže aj s činnosťami v bežnom živote. Budeme si tak môcť lepšie vzájomne pomáhať aj v situáciách, keď nie sme fyzicky spolu. Takisto chceme viac používať umelú inteligenciu, ktorá pomôže napr. pri rozpoznávaní textu z papierovej predlohy, alebo pri zjednodušení ovládania smartfónu bez zraku. Časom z Corvusu plánujeme urobiť aj vzdelávací nástroj, vďaka ktorému si používatelia budú môcť rozvíjať predstavivosť, orientáciu v priestore či matematické myslenie,“ Vysvetlil Roman Martinovič, riaditeľ neziskovej organizácie Touch&Speech.

 

Novinky čoskoro vo vašich smartfónoch

Ciele, ktoré chce Touch&Speech aj vďaka Googlu naplniť, sú dlhodobé. Ako používateľov Corvusu vás však určite poteší, že vo vašich zariadeniach v krátkom čase pristane horúca nová verzia. A nepôjde o dovolenkové oddychové vydanie, práve naopak.

 

Bodky v modernom šate

Nová verzia poteší tých z vás, ktorí by aj na smartfóne radi písali dlhšie texty, a súčasne ovládajú Braillovo písmo. Po aktualizovaní Corvusu vám v smartfóne, jednoducho povedané, pribudne vreckový Pichtov stroj. Stačí telefón otočiť do vhodnej polohy, položiť na obrazovku 6 prstov a pustiť sa do písania – Corvus podľa polohy prstov rozpozná, čo chcete napísať. Braillovská klávesnica spoľahlivo funguje na cestách, keď telefón držíte v ruke, ale aj v kancelárii, keď si ho môžete pohodlne položiť na stôl. Corvus, samozrejme, nezaskočí ani slovenská diakritika, pozná aktuálnu kodifikáciu Braillovej abecedy pre mnohé jazyky, s textom vám umožní pracovať priamo z braillovskej klávesnice. Jednotlivé body sa totiž dajú rôzne ohýbať, vďaka čomu zvládnete aj čítanie už napísaného, kopírovanie či mazanie.

 

Letné upratovanie aj vďaka rozpoznávaniu textu

Už dávno neplatí, že pri výbere smartfónu nehľadíme na parametre fotoaparátu. Aj v Corvuse postupne pribúdajú funkcie, pri ktorých sa hodí mať nejaký ten pixel navyše. Najnovšie v moduloch nájdeme optické rozpoznávanie textu. Stačí poklepať, namieriť fotoaparát na nejaký dokument alebo nápis na potravinách a Corvus všetko v dosahu fotoaparátu prečíta. Pravda, využívanie tejto funkcie si vyžaduje istú zručnosť – treba poexperimentovať so svetlom v miestnosti, skúsiť zapnúť blesk a hlavne nenacapiť fotoaparát priamo na nápis. Je lepšie držať sa trochu ďalej.

 

Ako sa to naučiť?

Všetko je podrobne popísané v používateľskej príručke, pre tých z vás, čo technické návody nemáte radi, sme v Touch&Speech pripravili podrobné zvukové nahrávky. Všetko nájdete na webe hovoriacemobily.sk. A občas z Touch&Speech nejaký ten návod pošleme používateľom aj priamo do smartfónu. Stačí nazrieť do ponuky notifikácie na hlavnej obrazovke, kde sa dozviete napr. aj o vydaní novej verzie.

 

Ondrej Rosík, nezisková organizácia Touch&Speech

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *