Naše zbierky v tieni pandémie

Minulý rok nám priniesol veľa zmien, nových výziev, na ktoré sme museli reagovať v mnohých oblastiach nášho života. Verejné zbierky, ktoré ÚNSS organizuje, nevynímajúc. Ako ich výnosy poznačila pandémia? 

 

Bielu pastelku darcovia podržali

„Napriek tomu, že zbierka prešla naozaj turbulentným obdobím, keď sme nevedeli, čo bude, ako plánovať, či sa všetko na poslednú chvíľu nepokazí, môžeme skonštatovať, že sa vydarila. Hoci nie všade mohli naše zbierkové tímy fungovať na sto percent, sme spokojní,“ konštatuje Eliška Fričovská, hlavná koordinátorka Bielej pastelky.

Kým mnohé iné zbierky oznamovali obrovské finančné prepady, v prípade Bielej pastelky dosiahol rozdiel vyše 27 tisíc EUR.

„Možno sa to čitateľom bude zdať ako vysoká čiastka, ale ak povieme, že v roku 2019 sme dosiahli hrubý výnos 201 401,23 EUR a v roku 2020 je finálna čiastka 174 379,71 EUR, veríme, že to už vyzerá lepšie. Navyše, pôvodne sme si hovorili, že budeme radi, ak sa nám podarí vyzbierať 80 tisíc EUR. Ak k tomu pripočítame fakt, že v uliciach zbierkovalo o takmer 1 200 dobrovoľníkov menej, môžeme dať za ročníkom 2020 spokojnú bodku,“ dopĺňa Fričovská.

V prenosných pokladničkách sa dovedna narátalo 122 880,62 EUR, v stacionárnych 18 676,81. Na bankový účet nám darcovia venovali 10 412,28 EUR. Výrazný posun nastal v rámci výnosu z SMS príspevkov. Prostredníctvom štyroch mobilných sietí nám prispievatelia venovali až 22 410 EUR. Len pre porovnanie, v minulom roku sa nám prostredníctvom SMS podarilo získať 8 110 EUR. Kampaň na SMS darovanie sme spustili už v auguste a prostredníctvom sociálnych sietí sme sa darcom pripomínali až do konca roka. Agentúra Promiseo pravidelne vyhodnocovala výsledky a optimalizovala kampaň tak, aby zasiahla čo najviac užívateľov. Spoločne sme skonštatovali, že on-line je priestor, ktorý sme dosiaľ dostatočne nevyužívali, a veríme, že tohto roku sa nám podarí kampaň v tomto smere opäť posunúť.

„Veľmi rada by som sa poďakovala všetkým pracovníkom a členom našich základných organizácií, ktorí sa pripojili k realizačným tímom a pomohli dosiahnuť pozitívny výsledok minuloročnej zbierky. Veľmi si to vážim. Viem, že je to náročné, príprava zoberie mnoho času i síl, ale som rada, že pre mnohých Biela pastelka stále veľa znamená a chápu jej dôležitosť,“ uzatvára riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová.

 

Zbierka Štvornohé oči

Následky pandémie sa odrazili vo výsledku zbierky podporujúcej vodiace psy. Po Slovensku je umiestnených 81 pokladničiek v podobe makety vodiaceho psa so šteniatkami, z toho 64 kusov priamo v sieti supermarketov Billa. Hrubý výnos dosiahol necelých devätnásť tisíc, presná suma je 18 944,53 EUR. Oproti minulému roku sa však výnos tejto zbierky znížil takmer o desaťtisíc EUR.

„Predpokladáme, že za výsledkom je náročný rok, ktorý máme za sebou. Aj keď je väčšina pokladničiek umiestnená v obchodoch s potravinami, ktoré neboli zatvorené, mnoho ľudí má existenčné problémy a na darovanie im zrejme peniaze neostali. Hoci je výnos nižší, sme, samozrejme, vďační aj zaň,“ hovorí Tatiana Winterová.

Čo sa týka výnosu, najvyšší dosiahla pokladnička umiestnená v predajni Billa na Bajkalskej ulici v Bratislave, v ktorej pracovníci narátali 587,91 EUR. O čosi menej, 543,57 EUR, sa nachádzalo v pokladničke v stupavskej Bille, pomyselnú bronzovú priečku získala pokladnička umiestnená v Bille v Záhorskej Bystrici, kde po zrátaní pripísali na účet sumu 537,31 EUR. Čiastku päťsto EUR prekročili aj pokladničky z bratislavskej Billy na Jantárovej ceste a v Malackách. V nich vyčíslili sumy na 526,71 a 504,20 EUR. Najnižšie výnosy v pokladničkách nedosiahli ani sumu 100 EUR. Výnos sa pohyboval zhruba vo výške 70 EUR.

„Možno budeme musieť prehodnotiť umiestnenie nevýnosných pokladničiek, nájsť im lepšie miesto,“ povedala Tatiana Winterová.

V minulom roku prebrala pozíciu hlavnej koordinátorky zbierky fundraiserka ÚNSS Jana Žureková, ktorá od marca 2021 svoje pôsobenie v organizácii ukončila. Jej úlohy prevzala nová pracovníčka Michaela Holíková.

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *