Milí čitatelia!

Žijeme zvláštnu dobu. Inú, novú, nepoznanú. Niekto dobu plnú neistoty, strachu, obmedzení, niekto dobu nových príležitostí. Záleží len a len na nás, čím svoju dušu nakŕmime. Výlučne pasívne nasávanie informácií, aj keď prospešných a motivačných, nestačí. Na pochody v hlave, ktoré sú často ako nevyžiadaná pošta, niet lepšieho lieku ako pohyb. A to aj vtedy, keď nie ste nadaným športovcom, ktorý rýchlo behá, zvláda letné i zimné športy, zvlášť keď je limitovaný zrakovým postihnutím. 

Uplynulý rok poskytol priestor aj na hlbšie zamyslenie sa nad tým, čo by bolo možné urobiť pre svoje zdravie a posilnenie imunity. Jednou z možností je i zimné plávanie.

Väčšina ľudí vníma chlad ako diskomfort, na ľadové medvede pozeráme ako na svorku bláznov, dobrovoľne sa týrajúcich neznesiteľnou zimou. Niekedy ale treba vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať strach. Oplatí sa to, verte mi.

Ideálnym spôsobom ako začať, je dať si v rámci jarného či letného osvieženia studenú sprchu a neprestať s tým ani vtedy, keď teplota vonku začne klesať. Pozitívne účinky studenej vody na telo, psychiku i náladu sa dostavia pomerne rýchlo. Prirodzeným ďalším krokom je otužovanie v prírode, čo je zásadný zlom vo vnímaní limitov svojho tela. Je celkom iné ponoriť sa a naraz cítiť chlad každou bunkou tela. Zavrieť oči a prijať ho nie ako nepriateľa, ale ako výzvu. Len vnímať a dýchať. Najťažšie sú prvé dve minúty adaptácie, pretože telo reaguje bolesťou. Potom však nastáva ďalšia fáza: uvoľnenie a radosť, dokonca sa už dá aj plávať, pretože bolesť postupne povoľuje. Samozrejme, plávanie je trochu iné, končatiny sú stuhnuté a ťažšie ovládateľné, radšej preto netreba preceňovať svoje sily a nemieriť do hlbších vôd. Úplne stačí v tej chladnej mase stáť. Odporúčané časy pobytu vo vode ako aj ďalšie informácie sa dajú naštudovať, no najdôležitejšie je počúvať vlastné telo, to vám dá najviac a najdôveryhodnejších inštrukcií. Po pobyte v chladnej, studenej až ľadovej vode je nutné sa čo najskôr osušiť a zaodieť do teplého. Po piatich minútach príde triaška, ktorá znemožní akúkoľvek aktivitu – aj napiť sa teplého čaju bude problém. Ak sa vaše telo prirodzene nebude snažiť trasom svalov zahriať, budete mu musieť pomôcť nejakou aktivitou, napríklad drepmi, behom či skákaním. To ale hravo zvládnete, pretože v žilách vám už budú kolovať hormóny šťastia, budete sa cítiť ako znovuzrodený.

Pýtate sa, prečo by bolo vhodné otužovať? Veda potvrdzuje, že otužilci majú o 20 – 30 percent lepšiu imunitu. Navyše, ak sa podarí vytvoriť z otužovania rituál, pomôžete nielen svojmu telu, ale i hlave. Tým, že sa prekonáte a vojdete do vody, ktorá nie je nikomu z nás príjemná, iba niekomu je menej nepríjemná, budujete v sebe schopnosť vystavovať sa pravidelnému diskomfortu, vďaka čomu budete lepšie čeliť ťažším životným situáciám.

Máme tu nový rok, rok plný netušených možností, výziev, nových začiatkov a štartov. Všetkým vám prajem radosť z maličkostí, optimistický pohľad na svet a intenzívne prežívanie každučkej chvíle, či už to bude hlboko v studenej vode, alebo vysoko v teplom vzduchu.

 

Klaudia Zacharová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *