Be my eyes pomáha nevidiacim na celom svete

Spadli vám na zem kľúče a neviete ich nájsť? Potrebujete rozoznať farbu oblečenia? S týmito činnosťami vám pomôže aplikácia Be my eyes, ktorá je dostupná pre inteligentné telefóny

s operačným systémom Android a IOS. Užitočná bezplatná aplikácia s príslovečným sloganom „Malé činy láskavosti s globálnym dosahom“ spája nevidiacich a slabozrakých ľudí s dobrovoľníkmi, ktorí chcú pomáhať. Stávajú sa tak ich očami.

 

Prepožičaný zrak

Momentálne aplikáciu používa viac než 123-tisíc nevidiacich a slabozrakých. Dobrovoľníkov je niekoľkonásobne viac. Ich počet prekročil 2 milióny, pochádzajú zo 150 krajín a hovoria 180 jazykmi vrátane slovenčiny. Skúsenosť tvorcov aplikácie hovorí o tom, že pomoc po telefóne poskytujú najmä ľudia počas obedňajšej prestávky. Keďže sa dobrovoľníci nachádzajú po celom svete, v akúkoľvek hodinu nájdete na druhom konci niekoho, kto má čas práve pre vás. Stačí už len povedať, čo potrebujete, nastaviť kameru na požadovaný predmet a nechať sa navigovať. Čaro aplikácie Be My Eyes je v tom, že nikdy neviete, komu a kam sa dovoláte. Ak si napríklad zvolíte anglický jazyk, môžete sa spojiť s Holanďanom, Austrálčanom či Francúzom.

 

Fotografia prihlasovacej obrazovky aplikácie "Be my eyes".
Ukážka aplikácie

 

Ako začať

Po stiahnutí aplikácie do mobilného telefónu sa vás v prvom kroku spýta, či ste „nevidiaci alebo zrakovo postihnutý“ alebo „vidiaci dobrovoľník“. Po kliknutí na prvú možnosť nasleduje jednoduchá registrácia, po ktorej vám na mail príde odkaz, ktorý je potrebné potvrdiť. Aplikáciu môžete prihlásiť aj cez Facebookové konto alebo cez Google účet. Zadáte preferovaný jazyk a môžete volať. Prvý dobrovoľník, ktorý zareaguje na výzvu, je spojený s užívateľom prostredníctvom videohovoru na spätnú kameru jeho smartfónu. Komunikovať je možné aj prostredníctvom zvukového prenosu. Dĺžka ani počet hovorov nie sú limitované. V celosvetovom meradle je priemerná dĺžka čakania na spojenie s vidiacim dobrovoľníkom 30 sekúnd. Samozrejme, ak vám ešte zrak slúži, môžete sa prihlásiť ako pomáhajúci dobrovoľník a rozšíriť slovensku komunitu.

Takto vás aplikácia privíta, ak označíte, že ste „nevidiaci alebo zrakovo postihnutý“. Aplikácia Be my eyes vás prepojí s vidiacim dobrovoľníkom. Ten vám prostredníctvom živého video hovoru pomôže s úlohami, ktoré vyžadujú zrakovú asistenciu.

 

TOP 10 bežných využití aplikácie Be My Eyes

  1. Hľadanie stratených alebo zapadnutých vecí
  2. Opis obrázkov, malieb alebo iných umeleckých diel
  3. Určenie alebo popis farieb
  4. Čítanie štítkov
  5. Riešenie problémov s počítačom
  6. Nákup v obchode
  7. Zistenie doby trvanlivosti na potravinách
  8. Oboznámenie sa s novým prostredím alebo navigácia na novom mieste
  9. Rozoznanie rôznych predmetov
  10. Zistenie príchodov a odchodov prostriedkov verejnej dopravy

 

Tatiana Kubišová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *