Rukami po hviezdnej oblohe, nohami po pevnej zemi

Necelá dvadsiatka členov ZO Humenné si v letných mesiacoch dopriala tri dni plné čarovných zážitkov. Všetko si to premysleli, naplánovali, spísali a pod názvom Spoločne za športom, turistikou a poznávaním predložili grantovej komisii ÚNSS. Teraz – po úspešnej realizácii projektu – prichádzajú s vrelými odporúčaniami. 

 

Na Veľkom a Malom voze

Prvú „priestorovku“ po Mliečnej dráhe má už ZO za sebou. Sprievodcami jej boli pracovníci Vihorlatskej hvezdárne v Humennom a počas výživnej prednášky si nevidiaci mohli planétu po planéte doslova poťažkať. Modely vesmírnych objektov tam však nie sú jediným ústretovým krokom smerom k ľuďom so zrakovým postihnutím. Astronomické observatórium na Kolonickom sedle, ktoré pod Vihorlatskú hvezdáreň patrí, je totiž nielen odborným pracoviskom pre astronomické pozorovania, ale zároveň dosiaľ jediným tyfloplanetáriom na Slovensku. Unikátna mapa hviezdnej oblohy je vsadená akoby vo zvone s priemerom zhruba dva metre. Zvon visí na oceľových lanách a na návštevníka ho jednoducho spustia. Pozície hviezd si môžu nevidiaci prezrieť vďaka plastovým výčnelkom, reliéfne, čo viac, fosforeskujúce línie medzi nimi zas priblížia, ako spolu vytvoria jednotlivé súhvezdia. Večer v Národnom parku Poloniny, pod najtmavšou oblohou, akú nad našou krajinou možno vidieť, však patril aj prednáške odborného pracovníka Róberta Adama, ktorý si vyčlenil dostatok času aj na praktické ukážky práce s rôznymi pozorovacími zariadeniami a ďalekohľadmi. A keďže počasie bolo projektu priaznivo naklonené, ZO-čkári sa mohli na vlastné oči presvedčiť, ako aktuálne „nocuje“ Venuša. Vidíte to! Aj slabozrakí môže dovidieť niekoľko desiatok, ba stoviek miliónov kilometrov ďaleko!

 

Na fotografii vidíme kovovú kupolu. Z vnútornej strany sú reliéfne zobrazené súhvezdia. Kupola je tmavomodrej farby a súhvezdia sú zvýraznené žltou.
V tyfloplanetáriu

 

Na vlastných nohách

Druhý unikát, ktorý si ZO-čkári zaradili do svojho letného itinerára, ich čakal v bukových pralesoch Východných Karpát. Turisticky naladení si vychutnávali krásy Morského oka, najväčšieho zahradeného sopečného jazera na Slovensku. Vysoký stupeň ochrany im však dovolil jazero „len“ obdivovať – prekvapujúce množstvo pstruhov (ale i iného vzácneho kvetenstva a živočíšstva) ostalo neporušené, kúpanie a člnkovanie hladinu nesčerili. Pri potulkách územím, zapísaným v svetovom prírodnom dedičstve UNESCO, naďabili aj na malý kaštieľ z roku 1924, ktorý dala pre svoju dcéru vybudovať posledná majiteľka Morského oka a jeho okolia grófka Gladys Vanderbilt-Széchenyi a ktorý je dnes reprezentačnou lesníckou chatou. O tom, či si Humenčania posedeli v Kozmodrome, t. j. v altánku pomerne nevšedného tvaru, ktorý sa nachádza len pár metrov od jazera, alebo sa v hlbokých vihorlatských lesoch kochali aj Malým Morským okom, Ďurovou mlákou, Hypkaňou, či niektorým z ďalších menších jazier, sa už nezmienili. Ale ak by ste sa turistickými chodníkmi od Remetských alebo Zemplínskych Hámrov do Vihorlatského pralesu vybrali, určite si na ne vyčleňte čas. Rozhodne stoja za to!

 

Dvaja členovia ZO Humenné s prilbami na hlavách sa vezú na tandemovom bicykli.
Jazda na tandemovom bicykli

 

Na dvoch kolesách

Športové vyžitie poskytlo členom ÚNSS Vinianske jazero, ktoré vzniklo koncom 19. storočia, vytvorením umelej hrádze a privedením vody z Vinianskeho potoka. Pôvodne rybník je dnes jedným z najvyhľadávanejších miest na aktívny odpočinok. Majestátne Jánske ohne síce ZO-čkári nestihli, ale vytandemovať sa do vôle áno. Málo frekventované okolie umožnilo odpedálovať si kilometre dokonca aj úplným začiatočníkom. Osem hektárov príjemne teplej vody je vhodné aj na plávanie, vodné športy a rybolov, k dispozícii je však aj požičovňa športových potrieb, vodných bicyklov a člnov, ihrisko na plážový volejbal, tenisový kurt a detské ihrisko. Aj inštruktor jachtingu a vodných športov sa tam nájde. A keďže tradícia je tradícia, spoločne prežitý deň zavŕšili Humenčania opekačkou a varením guľášu.

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *