Severskou chôdzou najďalej zájdeš

Navyše elegantnejšie, dynamickejšie a hlavne zdravšie. Nezáleží na tom, koľko máte rokov, či ste muž alebo žena, ani na tom, či je vám pohyb vlastný, alebo o športe viete len to, podľa akého vzoru sa skloňuje. Nepotrebujete žiadne náročné vybavenie či výstroj, rozhýbete si celé telo a trénovať môžete nielen v telocvični alebo v lese, ale pokojne aj cestou do práce. Zoznam diagnóz, pri ktorých sa neodporúča, nebodaj zakazuje, je prázdny. Ani slabozrakosť, ani slepota naň ešte netrafili. Prečo by aj?

 

Po stanovení diagnózy Usherov syndróm a odchode z práce v nemocničnej kuchyni si Martin Kostický rýchlo uvedomil, že ničnerobenie veru pre neho nevymysleli. Všetko to začalo jednoduchým prikývnutím na otcov návrh chopiť sa turistických palíc a vyraziť do ulíc, lesov a kopcov, skončilo základným certifikátom nordic walkingu.

„Naďabil som na to čírou náhodou. Bez váhania som sa ponoril do štúdia všetkých dostupných a prístupných internetových zdrojov a čoraz väčšmi ma začalo priťahovať, že nordic walking je šport naozaj pre každého, na každé ročné obdobie, do každého počasia a dokonca to odo mňa nechce žiadne veľké investície,“ odpovedá mi Martin na otázku, čo ho to vlastne napadlo. „Istý čas som sa pohrával s myšlienkou, že sa nechám lektorovať výhradne Youtubu, ale napokon som to prehodnotil – predsa len našincovi môžu detaily pohybu uniknúť, a ak by som si walkoval len tak, ako mi ruky a nohy narástli, mohol by som si ublížiť. Ozval som sa Anke Saskovej, akreditovanej inštruktorke nordic walkingu, samozrejme, nezabudol som sa zmieniť o tom, že som slabozraký a s čím konkrétne mám problém. Ak ju to zaskočilo, nedala to na sebe poznať. Bola jednoducho skvelá!“

Ukázali si, ako správne držať telo, ako kráčať, v čom spočíva práca rúk, spoločne prichádzali na to, ako si techniku nordic walkingu môže bezpečne osvojiť aj slabozraký. A prišli na to. Parťákom na prvé kilometre bol Martinovi otec – vášnivý turista, ďalšie sú späté s priateľmi, ale nerátane je aj tých, ktoré, poznajúc trasy, prešiel sám. Vedie ho asfaltový alebo betónový chodník, vychodené cestičky lesom bývajú plné kameňov, koreňov a nečakaných prepadlísk akurát na pol nohy, takže tie si do svojej virtuálnej mapy nezakresľuje.

 

Detail na tváre Martina a jeho inštruktorky, obaja sa usmievajú. Zanimi je rozhľadňa Devínska Kobyla.
Martin so svojou inštruktorkou nordic walking Annou Saskovou. Zdroj: MK

 

Vidieť a byť videný

Martin Kostický momentálne hľadá čo najefektívnejší spôsob, ako ostatných turistov, bežcov a cyklistov upozorniť, že je slabozraký. V meste to o ňom prezradí signalizačná biela palica, ale, pravdaže, pri walkovaní ju mení za dve celkom iné.

„Snažím sa vždy vyraziť i vrátiť sa za svetla (v šere a v tme sa mi orientuje oveľa ťažšie), ale tým, že periférne videnie nemám, centrálne už svoju niekdajšiu ostrosť stratilo a stane sa, že ľudí zbadám, až keď sú blízko pri mne (tváre mi začínajú znieť povedome tak na vzdialenosť pol metra, väčšinou ale známych omnoho skôr identifikujem podľa siluety alebo chôdze), musí sa okolie vyhnúť mne, nedá sa nič robiť. Sú situácie, kedy sa to mne jednoducho nepodarí, nech by som čo robil. Nikde nie je definované, ako by som mal byť označený, aby to hneď na prvú všetkým došlo, preto uvažujem o tom, že by som si dal urobiť na tričko alebo mikinu nápis alebo piktogram. Spredu aj zozadu, aby to bolo naozaj bezpečné,“ hovorí vážne Martin.

 

Štyri obrázky - na každom je Martin s palicami na nordic walking - každý obrázok je sfotený v inom ročnom období.
Nordic walking – šport na každé ročné obdobie. Zdroj: MK

 

Zdraviu v ústrety

Každý senior, ktorý vás, fučiacich a sťažujúcich sa na pichanie v boku, predbehne s nordic walkingovými paličkami v ruke, vám povie, že stačí 6 kilometrov denne a omladnete! Nordic walking vás naučí správne držať telo, pomôže chrbtici a končatinám, uvoľní svalstvo a dýchanie, zlepší krvný obeh, odbúra stres a spáli nadbytočné kalórie. Nedajte sa preto zahanbiť!

„Keď som zavesil na klinec profesionálne kuchárčenie, vážil som čosi nad metrák. Zľakol som sa, vediac, čo všetko mi také číslo môže do života priniesť, zvlášť ma desila hrozba dostať cukrovku. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa postavil spred televízora a vyrazil do ulíc a do prírody. V priebehu prvých dvoch rokov som schudol asi 30 kíl, cítim sa dnes oveľa lepšie a hlavne na vlastnej koži som sa presvedčil, že to ide aj vtedy, keď človek horšie vidí. Chcel by som preto všetkých čitateľov povzbudiť, aby sa nebáli, ani nehanbili a pustili sa do športu, ktorý ich láka. Každý začiatok je ťažký, ale výsledky sa dostavia a uvidíte, že sa ešte sami seba budete neveriacky pýtať, prečo ste, preboha, nezačali skôr,“ uzatvára Martin Kostický.

 

Martin pri chôdzi v lese so skupinkou ľudí, v popredí stojí usmievajúca sa Lucia Okoličányová.
Zakladateľka a prezidentka Slovenskej asociácie nordic walking Lucia Okoličányová s Martinom Kostickým. Zdroj: MK

 

Odkiaľ čerpať informácie?

Zo stránky Slovenskej asociácie nordic walking www.snwa.sk.

 

Dušana Blašková

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *