Sedem bizarných chorôb očí

Oči čierne, mačacie či chlpaté, oči, ktoré plačú krv. Znie to možno ako lacná senzácia, ale takéto zvláštne očné diagnózy skutočne existujú.

 

1. Chlpatá očná guľa
Chĺpky na tele môžu vyrastať naozaj na úplne nečakaných miestach, vedeli ste ale, že takým miestom môže byť aj samotná očná buľva? Zaznamenaný je napr. prípad, kedy sa devätnásťročnému Iráncovi na rohovke pravého oka vytvorila cysta, na ktorej mu narástli chĺpky. Nádor bol vytvorený z kožných buniek, ktoré sa ešte v maternici presunuli na nesprávne miesto.
2. Červené oči
Určite ste už videli zajaca s červenými očami, stretli ste ale človeka, ktorý na vás takými očami hľadel? Oba prípady sú spôsobené albinizmom. Jeho príčinou je nedostatočná produkcia melanínu – pigmentu, ktorý zafarbuje vlasy, pokožku a oči. Červenú farbu očí spôsobujú krvné cievy, presvitajúce cez dúhovku.
3. Dve oči rôznych farieb
Keď vidíte osobu, ktorá má dúhovky rôznych farieb, zrejme si poviete, že stratila farebné kontaktné šošovky. V skutočnosti ale trpí poruchou zvanou heterochromia, ktorá postihuje približne 1 percento populácie. Niektorí ľudia s ľahšími formami ochorenia môžu mať rôzne farby na tom istom oku, alebo sa im okolo zrenice vytvoril prstenec inej farby.
4. Dve zreničky v jednom oku
Prítomnosť dvoch (alebo viacerých) nezávisle pracujúcich zreničiek v jednom oku, z ktorých každá má svoj vlastný súbor svalov a je schopná pracovať nezávisle od druhej, je stav pomerne zriedkavý, ale nie je to vylúčené. Takýto prípad polykoriózy (multirenergencie) patrí medzi jednu z najzriedkavejších chorôb na svete. Môže sa však stať, že sa stanoví diagnóza pseudopolicoria, ale „extra“ zreničky sú jednoducho len diery v dúhovke.

 

Detail oka s dvoma zreničkami
Dve zreničky v jednom oku. Zdroj: pl.hoboetc.com

 

5. Čierne oči
Existuje choroba očí zvaná anirídia (irizácia). Vďaka nej oči vyzerajú, akoby nemali dúhovku. V skutočnosti má osoba, trpiaca touto chorobou, okolo zreničky len malý prstenec dúhovkového tkaniva, ale popri mimoriadne veľkej zreničke je pre ostatných v podstate neviditeľný a oči pôsobia, akoby boli úplne čierne. Ochorenie je spôsobené mutáciou chromozómov.
6. Mačacie oči
Ďalšou vzácnou genetickou chorobou je syndróm mačacieho oka. Zapríčinený je nedostatkom tkaniva, ktoré spôsobuje zúženie zreničky a zmenu tvaru dúhovky, čo jej dodáva mačací vzhľad. Tento genetický stav, spôsobený abnormalitou v chromozóme 22, sa symptomaticky prejavuje aj na iných orgánoch, napr. srdci, obličkách a kostrovom systéme.

 

Tvár ženy plačúcej krv
Keď človek plače krv. Zdroj: www.zdravotnickydenik.cz

 

7. Krvavé slzy
Hemolakria je mimoriadne zriedkavou chorobou, ktorej výskyt prvýkrát zaznamenal v 16. storočí taliansky lekár Antonio Brassavola, istý čas bola dokonca považovaná za náboženský symbol, rovnajúci sa stigmám. V skutočnosti sa za krvavými slzami môže ukrývať množstvo príčin vrátane nádorových ochorení, zápalu spojiviek, upchatia slzných kanálikov či hormonálnych zmien. Podľa výsledkov výskumu z roku 1991 sa krv v slzách vyskytuje u 18 percent žien v reprodukčnom veku, zatiaľ čo u tehotných žien, žien po menopauze a mužov je to iba 7-8 percent. Vzácne prípady krvavých sĺz, ktoré medicína nedokáže zdôvodniť, sa vyskytnú raz za niekoľko rokov.

 

Z www.coopervision.pl preložila Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *