Milí čitatelia!

Zrejme žiadnej žene by sme do očí nepovedali, že je stará dáma, aj keby ju vek k tomu predurčoval. Existujú subjekty, ktoré týmto prívlastkom neurazíme, ba naopak. Je to jednoducho ich imidž. Ide, samozrejme, o subjekty neživé a kolektívne, súvisiace so športom: stará dáma sa hovorí cyklistickým pretekom Tour de France, futbalovým klubom Juventus Turín a FC Barcelona. Niekedy ani neviem, o ktorej „športovej seniorke“ je vlastne reč. Takýchto metaforických prezývok pri tom nie je v športe veľa, Biely balet je len jeden a hneď všetci vedia, o koho ide. Prečo chcú byť teda všetci menovaní starou dámou? 

Babičku už nemám a neviem, či by som našiel odvahu opýtať sa nejakej staršej ženy, či je to slasť byť starou dámou. Táto metafora sa zapáčila aj našim žurnalistom. Vo svojich článkoch pomenovali starou dámou aj Urbanovu vežu v Košiciach, či tržnicu na Trnavskom mýte v Bratislave. Novinár alebo (aby som neurazil siedmu veľmoc – s veľmocami len zadobre) pisateľ článku z dôvodu pestrosti jazyka a štylistiky rád siahne po každom synonyme, ktoré je poruke.

O Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska môžeme smelo povedať, že je mladá dáma – veď vlani oslávila tridsiatku. Skupina Plavci kedysi spievala , že „žena je nejkrásnější, když má třicet let“, s tým iste mnohí súhlasia, ale žena v tomto veku buduje rodinu a stále sa rozvíja. A to by mal byť cieľ i našej mladej dámy.

Naša úniacka rodina sa však za posledných 20 rokov zmenšila viac ako o polovicu, čo je v ostrom protiklade s úspechmi, ktoré ÚNSS za tú dobu dosiahla, či už ide o rozvoj a vysokú profesionalizáciu sociálnych služieb, odstraňovanie bariér, sprístupňovanie informačných technológií nevidiacim a slabozrakým alebo vzťahy s verejnosťou, označované už len skratkou PR (public relations), ktoré našu problematiku zviditeľňuje.

Pandémia odkryla viaceré naše bolesti. Pokiaľ sa nám podarí v roku 2022 zorganizovať zjazd, čakajú nás vážne diskusie, ako s organizáciou ďalej, či už sa to týka jej štruktúry, alebo poslania. Dvakrát odložený zjazd bude, aspoň dúfam, akumulátorom energie pri určení ďalšieho vývoja. Bez novej mladej generácie činovníkov to ale nepôjde. Chceme predsa, aby sa z našej mladej stala po rokoch stará dáma, čiže úspešné spoločenstvo s tradíciou…

 

Josef Zbranek, podpredseda ÚNSS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *