Zdravé oči už v škôlke

Refrakčné poruchy zraku ako ďalekozrakosť, krátkozrakosť, anizometropia, tupozrakosť či škúlenie spôsobujú zníženie zrakovej ostrosti a vyžadujú si korekciu okuliarmi. Aj vďaka ÚNSS a OZ Billa ľuďom sa skríning detí od troch do šiestich rokov vykonáva systematicky vo všetkých krajoch Slovenska, 

a to binokulárnym autorefraktometrom. Špeciálny prístroj, ktorý vyzerá ako usmievavý fotoaparát a tiež vydáva veselé zvuky. Začiatkom októbra sme odštartovali už štvrtý spoločný ročník a opäť vyrážame do škôlok.

 

Celý skríning prebieha v dobrej nálade

V priebehu celého školského roka navštevovali vyškolení pracovníci ÚNSS materské školy vo všetkých krajoch, aby skontrolovali, či deti nemajú nábeh na niektorú z najčastejších očných porúch. „Kontrola zraku je rýchla, dieťaťa sa vôbec nedotýkame, pretože meriame na diaľku. Prístroj nám v podstate premietne do čísel to, ako škôlkar vidí a naši pracovníci tieto čísla vyhodnotia,“ vysvetľuje hlavná koordinátorka projektu Tatiana Winterová.

Každé dieťa dostane potvrdenie o skríningovom meraní zrakových parametrov, ktoré v prípade odchýlky rodič zanesie pediatrovi. Keď ten zistí u dieťaťa zníženú zrakovú ostrosť, odošle ho na vyšetrenie k oftalmológovi.

 

Začíname 4. ročník spoločného projektu

 

Trocha štatistiky

Minulý školský rok navštívili naši vyškolení pracovníci celkovo 447 materských škôl v 260 mestách a obciach v rámci celého Slovenska a 20 285 deťom skontrolovali zrakové parametre. Potreba vykonať komplexné vyšetrenie zraku sa ukázala u 2955 škôlkarov, čo predstavuje 15 % z celkového počtu odmeraných detí.

 

Odštartovali sme už štvrtý spoločný ročník

Občianske združenie BILLA ľuďom poskytne aj tento rok finančné prostriedky na návštevu škôlok a na skríning zraku u ďalších 20 000 detí. Materské školy sa na merania môžu registrovať na stránke www.zdraveocivskolke.sk od 4. októbra. Popri spokojnosti rodičov sa predškolské zariadenia môžu tešiť aj na sady ekologických drevených edukačných hračiek od slovenského výrobcu Šikulkovo, ktoré boli pre projekt vyrobené na mieru. Ide o ručne robené makety ovocia a zeleniny, do ktorých môžu škôlkari navliekať šnúrky. Pomôžu im tak udržať si ostrý zrak a precvičovať jemnú motoriku. „Tieto hračky sú výbornými prostriedkami pri liečbe tupozrakosti, ale aj pri prevencii, kedy môžete zistiť, či dieťa nemá ťažkosti s videním pri zvládaní hry. Škôlkar si cvičí koordináciu v línii oko – ruka, kedy sa zapája aj zrak,“ povedala MUDr. Beáta Bušányová, odborná garantka projektu Zdravé oči už v škôlke a primárka Kliniky detskej oftalmológie NÚDCH.

OZ Billa ľuďom darovala klinike okrem niekoľkých sád týchto hračiek aj jedinečný prístroj na liečbu tupozrakosti prostredníctvom virtuálnej reality, ako aj ďalšie tri prístroje na precvičenie zraku a vizuálneho vnímania. NÚDCH je tak jedinou štátnou nemocnicou, ktorá takýmito prístrojmi disponuje.

 

(red.)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *