Medzinárodný turnaj v Qarde vyhral Slovák

Qardo je neodmysliteľnou súčasťou aktivít ZO ÚNSS v Nitre. Tohtoročný Veľkonočný turnaj navštívili nielen Nitrančania, ale aj Slováci z iných miest a tiež  hráči z Prahy, na čele s autorom hry. Tomu sa nepodarilo poraziť slovenských nadšencov Qarda. 

 

Na tohtoročnom Veľkonočnom turnaji, ktorý sa konal 13. apríla, sa zúčastnilo 18 hráčov. Šiesti hráči pochádzali z Prahy, jedna hráčka bola z Hrnčiaroviec nad Parnou pri Trnave, ďalší hráč pricestoval z Levíc a väčšina zúčastnených prišla z okolia Nitry.

„Raz do roka robíme veľký turnaj, kedy pozveme aj účastníkov zo zahraničia. Chceli sme Qardo hrať v decembri, to sa nám nepodarilo, tak sme hľadali nový termín. Preto sme založili novú tradíciu Veľkonočný turnaj v Qarde, ktorý chceme organizovať každý rok vždy v sobotu pred veľkonočnými sviatkami,“ vysvetľuje predseda ZO ÚNSS v Nitre Josef Zbranek.

 

Ako turnaj prebiehal

Špecifikom Veľkonočného turnaja bolo, že sa hralo na troch stoloch. Každý stôl mal šiestich hráčov a jedného richtára. Po spočítaní bodov po piatich kolách dvaja hráči z každého stola postúpili do finále. Všetci účastníci dostali diplom a balíček. Jeho súčasťou bolo aj veľkonočné vajíčko so symbolmi Qarda. Do finále postúpili: Emil Taliga, Dobromila Dvořáková, Ľudmila Šišáková, Marta Smatanová, Štefan Ivančík a Václav Fanta.

 

Skupina 7 ľudí za stolom, hrajúci spoločenskú hru Qardo.
Takto vyzeralo finále. Autor hry Václav Fanta, hráči Ľudmila Šišáková, Marta Smatanová, Štefan Ivančík, Emil Taliga, richtár Josef Zbranek a Milka Dvořáková,

 

Kto vyhral?

Na prvom mieste sa umiestnil Štefan Ivančík, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na Qarde v Nitre, V Zlíne aj v Prahe. „Neočakával som, že zvíťazím, ale išla mi karta. Bol to boj. Podarilo sa mi posledné kolo, kde mi body priniesli víťazstvo.“

Druhé miesto putovalo do Prahy, autorovi hry Qardo Václavovi Fantovi. „Bolo to šťastie, táto hra je práve o šťastí, taktizovať sa veľmi nedá.“

Tretie miesto obsadila Marta Smatanová, ktorá je v hre nováčikom. „Pôvodne som sa nechcela ani zapojiť, nakoniec som to vyskúšala. Pre mňa je veľmi ťažké hrať s klapkami na očiach. Asi mi dlhšie trvalo to vyhmatávanie obrázkov, ale nakoniec sa podarilo vyhrať.“

 

Naľavo muž, výherca turnaja drží v ruke diplom a preberá cenu od organizátora (napravo).
Štefan Ivančík, výherca turnaja, si odnáša cenu za prvé miesto

 

Vyspovedali sme aj richtárov

Richtári zapisujú body, posúvajú hru a dohliadajú na jej správny priebeh. „Richtárčilo sa mi dobre, pravidelne chodím na turnaje, buď ako richtár alebo ako účastník, takže som na to zvyknutá. Hrám pravidelne aj s deťmi a vnúčatami, veľmi ich to baví. Pri mojom stole boli vylosovaní hráči, ktorí majú už veľké skúsenosti s Qardom, takže aj hra prebiehala rýchlo a bez problémov,“ konštatuje Ludmila Absolónová.

 

Čo je Qardo a ako vzniklo?

„Qardo je hmatová hra pre nevidiacich. Na kartičkách sú vyrezané tvary. Obrázkov je osem. Štyri obrázky sú matematické – kruh, štvorec, elipsa a trojuholník. Štyri sú svetské – domček, srdce, hviezdička a mesiac. Zbierajú sa dvojice a kto má viac dvojíc vyhráva. Čím viac dvojíc jedného znaku hráč má, tým má aj viac bodov,“ vysvetľuje autor hry Qardo Václav Fanta.

„Qardo vzniklo preto, lebo existovalo pexeso, kde sa tiež zbierajú dvojice. Moje deti to radi hrávali, keď boli malé. Keď som stratil zrak, tak mi napadlo, že aj nevidiaci by mohli mať také pexeso. Do Nitry chodíme radi. Myslím si, že v Nitre je veľa nadšencov Qarda. Teší ma, že sa to tu uchytilo,“ pokračuje Václav Fanta.

Kartová hra Qardo je medzi členmi nitrianskej základnej organizácie ÚNSS veľmi obľúbená. Stretávajú sa pri nej raz mesačne. Ak by ste si chceli hru vyskúšať, môžete si ju kúpiť aj v predajni pomôcok Tyflocomp.

 

Ivana Potočárová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *