Tyfloart 2018 po prvý raz vo Vsetíne

Prehliadka diel amatérskych zrakovo postihnutých umelcov sa vydarila, záujem prekročil očakávania organizátorov. 

 

Amatérski zrakovo postihnutí umelci v Českej republike majú jedinečnú možnosť predviesť svoje umenie na celoštátnom festivale Tyfloart. V tomto roku hostil početnú skupinu účastníkov 26. ročníka tohto festivalu Zlínsky kraj s hlavnou prehliadkou vo Vsetíne.

V dňoch 20. – 23. septembra 2018 sa tu stretli výtvarníci, keramikári, majstri ručných prác, grafici, rezbári, výrobcovia drobnej bižutérie, výrobcovia perníkov, košikári, tkáči, hudobníci, speváci, recitátori, literáti, tanečníci, divadelný klub a spevácky zbor. Predstavili tak verejnosti svoje nadanie, ktoré svojou usilovnosťou pretvorili až do umeleckých diel.

 

Akcia pomohla osvete

Na pódiu vsetínskeho kultúrneho domu bolo počuť a vidieť elán a nadšenie, ktoré návštevníci festivalu odmenili spontánnym potleskom. Predstavitelia Zlínskeho kraja v čele s hejtmanom Jiřím Čunkom a mesta Vsetína pod vedením starostu Jiřího Růžičku s údivom sledovali, ako sa okolo nich točia vodiace psy, ako sa pripravujú hudobníci na svoje vystúpenia, ako nevidiaca autorka poviedky číta svoje dielo v Braillovom písme. Či ako muzikanti cimbalovej muziky na slovo poslúchajú svojho nevidiaceho primáša. Návštevníci festivalu si odnášali vlastnoručne vyrobené či ozdobené dielka, ktoré si vytvorili bez kontroly zraku. A tiež sa živo zaujímali, ako ľudia so zrakovým handicapom vlastne žijú.

 

Populárne boli aj ochutnávky

Éterom sa šírila príjemná vôňa kávy, servírovanej v simulovanej Kaviarni Potme. Obrovský záujem prekonal naše očakávania. Pri vchode do kaviarne si odchádzajúci návštevníci veľmi živo oznamovali svoje zážitky. Detská časť verejnosti pobehovala od jedného workshopu k druhému, obratne sa zapojila do pomoci menej zručným účastníkom festivalu.

Ubytovaní návštevníci festivalu mali možnosť spoznať krásy Zlínskeho kraja a obdivovali ručnú výrobu vianočných ozdôb v Iris Vsetín. Haptikou spoznávali starodávne remeslá a nábytok na vsetínskom zámku, živo sa zaujímali o produkty s ochutnávkou firmy Rudolf Jelínek a potom sa preniesli do sveta chute a vône čokolády firmy Carletti v spojení s prehliadkou zámockej kaplnky a záhrady vizovického zámku.

Záverečný galakoncert sa niesol v duchu súzvuku verejnosti bez zdravotného postihnutia a početnej skupiny nevidiacich a slabozrakých a zaplnil tanečný parket hlavnej sály kultúrneho domu.

Vláčik tanečníkov na čele s vodiacimi psami bol symbolickou bodkou za tohtoročným ročníkom Tyfloartu a všetci sa už tešíme na ďalšie stretnutie vo Vsetíne v roku 2019.

 

Dagmar Filgasová, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z.s.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *