Z ticha knižnice do vravy centra

S myšlienkou posunúť sa na trošku „vyšší level“ sme sa pohrávali už dlhšie. Chceli sme vybudovať priestor, kde sa ľudia môžu stretávať, vzdelávať, rozprávať a nadväzovať nové priateľstvá, nejakým spôsobom ho zatraktívniť nielen pre ľudí so zrakovým postihnutím, ale aj pre širokú verejnosť. 

Niekoľko mesiacov usilovnej práce napokon prinieslo výsledok a dnes je Oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých Mestskej knižnice v Bratislave komunitným centrom.

 

Na začiatku bolo potrebné tlmočiť naše vlastné nápady a požiadavky zo strany čitateľov vedeniu. Po diskusiách v rámci pracovných porád vznikla úzka skupina veľmi šikovných ľudí, ktorá po niekoľko mesačnej intenzívnej komunikácii a spolupráci pripravila projekt s názvom Komunitný priestor pre ľudí prichádzajúcich o zrak. Náš projekt prešiel prvým kolom dotačnej výzvy Nadácie VÚB a postúpil do ďalšieho, o výsledku ktorého rozhodli svojimi hlasmi naši priaznivci. Spomedzi mnohých skvelých nápadov z Bratislavského kraja sa ten náš umiestnil na 3.mieste. Priestory oddelenia sme zrekonštruovali (dnes dýchajú novou vôňou a nadobudli taký „obývačkový“ charakter) a pozvali do nich ľudí s akýmkoľvek zdravotným postihnutím strednej a staršej vekovej kategórie a, samozrejme, aj širokú verejnosť.

 

Fotografia inovovaného priestoru knižnice
Komunitný priestor pre ľudí prichádzajúcich o zrak dýcha novou vôňou. Zdroj: Mestská knižnica Bratislava

 

Bohatá nádielka

Prvým hosťom v Komunitnom priestore pre ľudí prichádzajúcich o zrak bol MUDr. Petr Kolář, prednosta Očnej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorý sa začiatkom februára vo svojej prednáške venoval degeneratívnym očným ochoreniam, prevencii a starostlivosti o zrak vo vyššom veku.

V budúcnosti plánujeme zrealizovať stretnutia na tému, ako sa uplatniť na trhu práce, na čo majú ľudia (nielen) so zrakovým postihnutím nárok, či ako požiadať o príspevky. Vo verejných diskusiách sa chceme dotknúť aj aktuálnej problematiky, ako je podpora vysielania s audiokomentárom v televíziách, súčasný stav audiokníh a autorský zákon. Do našej „obývačky“ budeme pozývať úspešných ľudí, ktorí aj napriek nepriazni osudu vedia samostatne fungovať a môžu byť pre ostatných inšpiráciou a povzbudením.

Naši návštevníci sa však aj naďalej môžu tešiť na už tradičné Kino pre nevidiacich, ktorého súčasťou bývajú aj besedy s hlavnými aktérmi česko-slovenského filmového plátna, a čítanie so psíkmi, ku ktorému nás doviedla naša psia kolegyňa Grétka (t. č. už v službe) a ktorým si trénujeme čítanie s porozumením tým, že spolu s deťmi čítame našim štvornohým kamarátom.

 

Najmenší čitatelia
Najmenší čitatelia ako najväčší hrdinovia príbehov. Zdroj: Mestská knižnica Bratislava

 

Väčšina pripravovaných prednášok, diskusií či workshopov bude prístupná bez obmedzení, ak si to však charakter podujatia vyžiada, kapacita bude limitovaná. Imobilným záujemcom zo seniorských klubov vieme poskytnúť bezplatnú dopravnú službu, a to po dohode na nevidiaci@mestskakniznica.sk alebo 02/20 30 10 24.

Pozitívne reakcie zo strany našich čitateľov a ostatných návštevníkov nás posúvajú ďalej, povzbudzujú prinášať zaujímavý program a poskytovať kvalitnejšie služby. Komunitné centrum vytvorilo miesto pre každého, kto potrebuje získať informácie, miesto, kde sa budú ľudia cítiť potrební, kde ich názor bude akceptovaný a kde sa môžu kultúrne nasýtiť. Všetkých k nám preto srdečne pozývame!

 

Veronika Farbová, zodpovedná pracovníčka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *