Piatok s logom Bielej pastelky

Tak a je to. Máme za sebou čas najmasívnejšej celoslovenskej kampane Biela pastelka, čas informačných stánkov a merania zrakových parametrov deťom aj dospelým. Čas stoviek, ba tisícok ľudí v rovnakých tričkách, ktorí za dobrovoľný príspevok poďakovali spinkou v tvare bielej pastelky. Máme za sebou hlavný zbierkový deň 17. ročníka našej verejnej zbierky. 

 

Na všetky svetové strany sme v júli, auguste a najmä septembri intenzívne šírili pozvánku na kus reči. Tému piatka 21. septembra sme stanovili my – každodennosť so zrakovým postihnutím. Pestrosť otázok sme ponechali v rukách ľudu slovenského. My sme sa pripravili na všetky. Ale súdiac podľa toho, čo sa mi zatiaľ dostalo do uší, veľké prípravy sme v tomto smere nakoniec nepotrebovali – žiadna pozoruhodná otázka nepadla. Ale ak moje kanály zlyhali a vy ste sa pri nejakom zvedavom návštevníkovi či darcovi teda poriadne zapotili, určite nám dajte vedieť.

Som vám veľmi vďačná, že ste pridali ruku k dielu aj tento rok. Ďakujem všetkým vedúcim stredísk, ktorí si porobili poriadky vo svojich krajoch, všetkým vám – zrakáčom, pretože Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je pre vás, o vás a s vami. Všetkým dobrovoľníkom, ktorí zbierkovali v uliciach, všetkým partnerom a podporovateľom. Úrodu z Bielej pastelky budeme zbierať a užívať si celý budúci rok a veru sa máme na čo tešiť. Energia a nadšenie nás všetkých, ktorá vyvrcholila v hlavný zbierkový deň je vyčíslená  na 152 876,10 eura, čo je oproti minuloročnému piatku a sobote nárast o 11 077,94 eura.

 

Adela Vindzeová sa rozpráva s malým dievčatkom.
Adela spovedá malé dievčatko

 

Koľko sa vyzbieralo?

Banskobystrický kraj: 14 589,50 eura

Bratislavský kraj: 23 905,62 eura

Košický kraj: 15 470,90 eura

Nitriansky kraj: 18 801,35 eura

Trenčiansky kraj: 9 248,68 eura

Trnavský kraj: 11 703,75 eura

Prešovský kraj: 24 660,85 eura

Žilinský kraj: 12 993,41 eura

Ostatné príspevky: 21 502,04 eura

 

Pastelkové tam-tamy

Simulačné okuliare, biele palice, písacie stroje, spoločenské hry, kompenzačné a optické pomôcky, to je už v našich informačných stánkoch klasika. Ani tento rok nesklamali a zas o čosi viac Slovákov vie, ako vidíme. Majú predstavu nielen o tom, ako sa palica drží, ale aj  čo všetko povie o okolí, rozlúskli záhadu šiestich reliéfnych bodiek, no a spoznali aj to, čo nám v bežnom živote pomáha.

Košickú Hlavnú, ako som vám avizovala v ostatnom čísle, naplnili hudba, spev a tanec. Postarali sa o to DJ, ľudové tance a bigband v podaní študentov z Konzervatória Jozefa Adamoviča, Ladislav Ballay vymenil gitaru za heligonku a všetkých potešil populárnymi piesňami, Konzervatórium Timonova poslalo reprezentovať jazzovú skupinu a popoludní sa predstavili speváčky z Centra voľného času.

Rady našich informačných stánkov v Žiline obohatili aj pracovníčky spoločnosti Dermacol, ktoré všetkým ženám poradili a na počkanie ich  skrášlili, ale aj zdravotníci, ktorí merali hladinu cukru v krvi a krvný tlak pomocou prístrojov s hlasovým výstupom.

O najkrajších snímkach z fotografickej súťaže s názvom Cesta svetla, ktoré rozvešali okolo svojich informačných stánkov v Banskej Bystrici, viete. No zrejme sa k vám ešte nedostalo, že v piatok sa tam zhmotnil aj Matej Tóth, vynikajúci športovec a náš ambasádor z roku 2016. A viete, že tamojší Lions Club zbieral staré, už nepoužívané dioptrické  a rozdával nové, ešte nepoužívané slnečné okuliare? Veru tak.

 

Nevidiaca účastníčka zbierky s vodiacim psom na pohyblivých schodoch
Nevidiaca účastníčka zbierky s vodiacim psom na pohyblivých schodoch

 

Prešov mal v pláne nanosiť drevo do lesa, teda knižky do knižnice – odborné o ľuďoch so zrakovým postihnutím, ale aj tie v Braillovom písme a s obrázkami. To ste mali vidieť, koľko ľudí sa pristavilo! Najväčší úspech vraj zožala publikácia Majster Pavol z Levoče, ktorú vydala Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči (SKN) pri príležitosti päťstého výročia ukončenia prác na hlavnom oltári v Chráme sv. Jakuba v Levoči. Ak ste doteraz nemali tú česť, vďaka štedrosti SKN si ju môžete do vôle poprezerať v pohodlí ktoréhokoľvek krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

Patrik Herman, Dodo Kuriľák a Adela Vinczeová lákali všetkých, ktorí sa (či už naschvál, alebo náhodou) ocitli v obchodnom centre Eurovea v Bratislave. Lákali na ukážky výcviku vodiacich psov, koncert Miriam Kaiser, maľovanie deťom na tvár a súťaže s našou tohtoročnou ambasádorkou. Klapky na oči a poďho! Skúsiť indikátor hladiny, odhad vzdialenosti a váhy a slalom s bielou palicou pomedzi veľmi funkčne prekážajúce členky jednej z našich základných organizácií. Na jednotku vyšli aj merania zrakových parametrov  deťom aj dospelým či bielopastelkový benefičný koncert klasickej hudby, ktorý pripravila Základná organizácia Šaľa.

 

Dodo Kurilák v rozhovore s Patrikom Hermanom

 

Trochu tradične a predsa trochu inak

Ani tento rok nebol výnimkou. Od Košického po Bratislavský, všetky kraje sme uložili do košíčka a spomedzi tímov, ktorým sa vo svojom kraji podarilo naplniť pokladničku najvyššou sumou, sa jeden stal víťazom motivačnej súťaže. A tak v pondelok 15. októbra o 19:00 zasadla do hľadiska Slovenského národného divadla posádka z Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého v Trenčíne – zbierkujúce Sabína Sopková a Lucia Sabadková a ich dve učiteľky.

Talkshow Adely Vinczeovej Trochu inak bola o herectve, o živote so zrakovým postihnutím a o našich génoch. V hosťovskom kresle sa vystriedali Diana Mórová, Ján Miškovič a profesor Bruce Lipton. Po natáčaní si dievčatá užili našu ambasádorku aj osobne a veru nešetrili slovami radosti a chvály.

 

Oddychujte! Po výkone, ktorý ste podali, si to zaslúžite!

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *