(NE)vidieť a vedieť viac

Do Bratislavy sa opäť vrátil unikátny projekt. Určený je ľuďom so zrakovým postihnutím a je jeden z prvých tohto druhu určených nielen v Spolku medikov Slovenskej zdravotníckej univerzity, ale na Slovensku vôbec. Počas Dňa nevidiacich si dvadsať zrakovo postihnutých ľudí zopakovalo a rozšírilo svoje zdravotnícke vedomosti. 

 

Činorodosť Spolku medikov Slovenskej zdravotníckej univerzity je viacerým už nepochybne známa. Istotne popri inom registrujete rôzne hry a tvorivé dielne, ktorými deti v nemocnici zbavujú strachu z bieleho plášťa, či kreatívne popoludnia pre dôchodcov. No minimálne informácie o projekte s názvom (NE)vidieť a vedieť viac vás neobišli.

 

Dobrá myšlienka, ktorá sa stala skutkom

Nápad Evy Otrubčákovej skúsiť aj ľuďom so zrakovým postihnutím ukázať, ako poskytnúť prvú pomoc, sa po prvýkrát pretavil do skutkov v roku 2017. Zásluhou Krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Bratislave vtedy odborníci každému z pätnástich nevidiacich a slabozrakých individuálne ukázali, čo s človekom, keď je v šoku, ako dať raneného do stabilizovanej polohy, zastaviť krvácanie, ošetriť popáleninu, dať masáž srdca a umelé dýchanie dieťaťu aj dospelému, ako pomôcť dusiacemu sa a ako správne používať klasickú aj medzizubnú kefku. Pozitívny ohlas a pretrvávajúci veľký záujem podnietili autorov myšlienky pokračovať a prekročiť hranice hlavného mesta.

Začiatkom apríla sa pod záštitou Slovenskej asociácie študentov medicíny Slomsa a Stálej komisie pre verejné zdravie uskutočnilo stretnutie v zasadačke Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Nateraz posledný kurz bol pripomienkou Dňa nevidiacich a uskutočnil sa 13. novembra v Bratislave.

 

Ukážka umelého dýchania z úst do úst. Na fotografii je záchranách pri školení na umelej figuríne.
Nečakajte na to, kým sa medici, záchranári a verejní zdravotníci vydajú k vám. Naučte sa, ako správne dýchať z úst do úst, aby ste zachránili život druhého. Rozhoduje čas!

 

Jeden na jedného

Každý z účastníkov mal možnosť vyskúšať si všetko individuálne. Preto sa nikto z absolventov nemôže vyhovoriť, že nedovidel či neporozumel. A tak sa pekne-rúče naučili podať kardiopulmonálnu resuscitáciu dospelému, vyskúšali si dať raneného do protišokovej polohy, dozvedeli sa, ako reagovať, ak niekto v  okolí dostane infarkt či porážku. Účastníkov zamestnával aj nácvik správnej techniky čistenia zubov, Spolok reprodukčného zdravia ich zorientoval, ako si môžu sami vyšetriť prsníky a semenníky. Sekcia s názvom Čísla pre zdravie ponúkla meranie krvného tlaku, glykémie, telesnej výšky a hmotnosti a určenie BMI.

Pôvodné plány zahŕňali aj stanovište pohybu (balančné cvičenia, statické, ale aj dynamické v sede a v stoji či ergonómiu sedenia), no organizátori ich napokon presunuli na budúce stretnutie. Radšej nech je aktivít menej a poriadne.

 

Ukážka postupu stabilizovanej polohy.
Každý z účastníkov mal možnosť vyskúšať si všetko individuálne

 

Keď sa stane úraz, googliť už nestihnete

Pamätajte: akákoľvek poskytnutá prvá pomoc je lepšia ako žiadna. Podľa štatistík sa až 75 percent úrazov stáva doma. Nečakajte na to, kým sa medici, záchranári a verejní zdravotníci vydajú k vám. Všetko, čo je dobré vedieť, nájdete v poslednom minuloročnom čísle časopisu Rozhľady (dostupnom v digitálnej knižnici Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči). Alebo to prenechajte Youtubu. Do editačného poľa treba zadať SEPRP. Je to SEdlácka PRvá Pomoc, nová séria videí v rámci Baštrngu. Prostredníctvom zábavných scénok, príbehov a pesničiek vás Michal Kubovčík naučí, ako správne poskytnúť prvú pomoc. Nad odbornosťou bdie prezident Slovenského Červeného kríža docent Viliam Dobiáš a organizácia Krajina záchrancov.

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *