Cestovanie, zbierkovanie i vzdelávanie. V Lučenci zvládli všetko

Základná organizácia Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Lučenci uskutočnila ďalší úspešný projekt. Donorom bola Grantová komisia ÚNSS pre rok 2018. Nazvali ho Chceme byť spolu. 

 

Hlavným cieľom projektu bolo pokračovať v dlhodobej aktívnej spolkovej činnosti v základnej organizácii. Pre jej členov a pre ich rodinných príslušníkov – deti, dospelých, prípadne ich priateľov – pripraviť spoločenské, športové, turistické a poznávacie aktivity. V rámci projektu organizátori chceli pôsobiť na širokú verejnosť a informovať o problémoch a schopnostiach osôb so zrakovým postihnutím.

 

Mozaika záujmov

Projekt rozdelili na dve časti. V prvej sa venovali piatim rôznym aktivitám zameraným na členov Základnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) č. 22 Lučenec, na ich rodinných príslušníkov a priateľov väčšinou v roli sprievodcov.

 

Po náučných chodníkoch Lučeneckého parku

Park v Lučenci patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Nachádza sa v ňom 35 cudzokrajných drevín, množstvo rastlín, živočíchov, minizoo, umelé jazierko a náučné chodníky. Zaujímavosťou parku sú z dreva vyrezané rozprávkové postavičky a náučné chodníky.

 

prierezy rôznych druhov drevín
Na náučnom chodníku Spoznávaj svoj park v Lučenci

 

Vo víne je pravda

V rámci tejto aktivity sa účastníci dozvedeli, ako vo firme MOVINO vo Veľkom Krtíši pestujú vinič, ako ho spracúvajú, ako z neho vyrábajú víno. Bolo zaujímavé vidieť, ohmatať si obrovské sudy, do ktorých sa dostáva tento vzácny mok. Medzi domácich členov tiež prišli aj noví členovia základnej organizácie z okresu Veľký Krtíš.

 

Na návšteve v Bratislave

Na trojdňovom výlete účastníci podujatia navštívili sídlo ÚNSS a Tyflocomp. Absolvovali plavbu po Dunaji, vystúpili na hrad Devín. Nevynechali ani obchodné centrum Eurovea, Prezidentský palác, Botanickú záhradu, Most SNP a pohľad z reštaurácie UFO.

 

Skupinová fotografia výletníkov a skupinou v dobových kostýmoch
Spoločný výlet v Bratislave

 

Poďme do vody

Cieľom bolo navštíviť Wellness AQUA TERMAL v Dolnej Strehovej.  Návšteva kúpalísk patrí medzi obľúbené a členmi základnej organizácie žiadané aktivity.

 

Za láskou sa ísť oplatí. Alebo čo ešte nevieme o Banskej Štiavnici

Vďaka turistickému sprievodcovi Radkovi Kosorinskému sa účastníci dozvedeli o siedmich divoch Banskej Štiavnice a o jej histórii. Navštívili aj Starý zámok. Najviac ich upútala návšteva Epicentra lásky, ktoré sa nachádza v rodnom dome Maríny Pischlovej, ktorú zvečnil vo svojej poézii Andrej Sládkovič. V Epicentre lásky majú aj unikátny archív lások. Je vytvorený z 2 900 veršov rukopisu básne Marína. V týchto veršoch je pre návštevníkov pripravených takmer 100-tisíc schránok lásky. Poslednou atrakciou je takzvaný láskomer, ktorý  dvojiciam, jednotlivcom, no i skupinám meria lásku, pričom priradí k nej aj verš z diela Andreja Sládkoviča. Vyskúšali sme si ho aj my – účastníci. Viete kto zabodoval najviac? No predsa Elenka a Ernest Nagyovci. Láskomer im  ukázal verš, ktorý hovorí: „Nemožno mi ťa neľúbiť“. A je to pravda pravdúca, veď sú už manželmi viac ako 54 rokov. Na piatich aktivitách sa zúčastnilo 28 členov základnej organizácie, päť dospelých sprievodcov a deväť detí.

 

Najmä pre deti a mládež

Druhá časť projektu bola zacielená na širokú verejnosť, najmä na deti a mládež. Organizátori pripravili tri aktivity.

 

Cesta rozprávkovým lesom

Názov nevymysleli Lučenčania, ale organizátori tohto podujatia. V roku 2018 Lučenčanov pozvali medzi seba už druhý raz. Toto kultúrno – spoločenské podujatie, ktorého organizátormi sú dobrovoľníci z obce Divín sa uskutočnilo pod Divínskym hradom v obci Divín. Deti na približne 40 stanovištiach museli plniť úlohy, zbierať body a dostať sa k cieľu. V tomto roku stretli 99 rozprávkových bytostí, medzi nimi aj nerozlučnú dvojicu Mimi a Lízu s kamarátkami. Aktivity boli zaujímavé nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov. Keď im jedna y členiek základnej organizácie Kvetka odovzdávala poďakovanie v Braillovom písme a vo zväčšenej čiernotlači, vidiaci čakali, že im ho podá do ruky, Kvetka zasa čakala, že si lístoček zoberú z jej rúk. Aj takto môže dopadnúť komunikácia vidiaci verzus nevidiaci, ak sú jej aktéri neznalí problematiky.

 

Beseda v Strednej odbornej škole pedagogickej

Organizovanie besied o živote zrakovo postihnutých smerom k širokej verejnosti, najmä k deťom a mládeži je v  základnej organizácii v Lučenci akousi nepísanou tradíciou a tak trochu aj samozrejmosťou a povinnosťou. Aj v roku 2018 v tejto škole pokračovali v šírení povedomia o živote ľudí so zrakovým postihnutím. Študentom odbornejším spôsobom priblížili, kto je osoba so zrakovým postihnutím, ako spoznajú osobu so zrakovým postihnutím, aké sú najčastejšie problémy spojené so zrakovým postihnutím. Študenti sa mohli oboznámiť s kompenzačnými pomôckami pre zrakovo postihnutých, zároveň sa dozvedeli ako sa dajú získať kompenzačné pomôcky.

 

Beseda v základnej škole M.R. Štefánika v Lučenci

Uskutočnila sa 1. októbra 2018. V prvej časti stretnutia organizátori porozprávali šiestakom o zrakovom postihnutí, o tom ako a čím je možné nahradiť nedostatočný zrak. Deti sa dozvedeli čo je to Braillovo písmo, ako sa dá takéto písmo čítať. Mohli vidieť a vyskúšať si čítanie s prenosnou elektronickou čítacou lupou. Dozvedeli sa, ako sa dá zisťovať čas, farby, ako sa nalievajú nápoje, čo majú spoločné dlhá biela palica, signalizačná biela palica a oporná biela palica. Deti mali priestor na otázky a tých bolo naozaj neúrekom. Pýtali sa ako sa nevidiaci obliekajú, ako nakupujú, ako rozoznávajú peniaze, no tiež boli zvedavé, či zrakovo postihnutí ľudia môžu šoférovať auto. V druhej časti stretnutia deti pomohli vyrobiť husľové kľúče z pedigu. Spoločne vyhotovené kľúče podarovali donorom, podporovateľom pri príležitosti 7. ročníka benefičného koncertu Lúče sŕdc. V rámci propagačných aktivít organizátori oslovili približne 550 osôb.

 

Renata Oláhová, Veronika Chudjaková, koordinátorky projektu

(redakčne krátené)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *