Zastávky MHD porozprávajú príbehy

Elektronická forma informácie o zastávke zabezpečí prístupnosť aj pre osoby s ťažkým zrakovým postihnutím vďaka zásadám Blind Friendly Web. 

 

Pozastavili ste sa niekedy nad tým, prečo tá či oná zastávka MHD nesie práve taký názov, aký nesie? Práve zvedavosť tohto druhu viedla tvorcov projektu POzastávka k stanoveniu si cieľa – obohatiť zastávky MHD v Bratislave o informačné tabule popisujúce históriu a rôzne súvislosti, ktoré sa vzťahujú k danému miestu. V pláne je oboznamovať nielen vidiacich ľudí, no aj ľudí so zrakovým postihnutím.

 

Na dobrovoľníckej báze

S projektom prišlo občianske združenie (OZ) Ladon. Spája ľudí bez postihnutia ako aj ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí sa snažia prispieť svojmu okoliu na základe svojich schopností. Projekt POzastávka ako aj združenie fungujú na dobrovoľníckej báze. OZ Ladon sa chce podieľať ako aktívna zložka na vzdelávaní a kultúrnom živote spoločnosti, v ktorej jeho členovia žijú. Viac o združení Ladon sa môžete dočítať na web stránke ladon.estranky.sk. POzastávka je zastrešená a čiastočne financovaná v rámci systému Participatívneho rozpočtu Bratislava – Nové Mesto a má byť uskutočnená v úzkej spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava, s ktorým aktivisti v súčasnosti rokujú.

 

Príležitosť zamyslieť sa

Tvorcovia projektu by radi priblížili zaujímavosti Bratislavy širšej verejnosti, turistom a návštevníkom mesta. Predovšetkým je určený okoloidúcim, ľuďom, ktorí každodenne stoja na zastávkach a čakajú na svoj spoj. Teda tým, ktorým v zhone dňa nepríde na um zamyslieť sa nad tým, prečo sa tá či oná zastávka volá podľa niekoho/po niečom. Kto to bol a čo spoločnosti priniesol? Ponúknuť ľuďom zmysluplnú alternatívu k nevyužitému času počas čakania. A ak sa podarí, tak trochu zvýšiť promile povedomia a hrdosti na svoje mesto.

 

Dvadsať tabúľ už tento rok

Projekt má ambíciu umiestňovať informačné tabule prípadne malé tabuľky na zastávky MHD. V roku 2018 to má byť spolu asi 20 tabúľ v Mestskej časti Bratislava – Nové Mesto. Plochy tabúľ budú vyplnené vhodnou formou, textom a obrazom, ponúknu zaujímavé informácie o názve danej zastávky, lokality, prípadne o osobnosti, podľa ktorej je zastávka pomenovaná. Text bude stručný, písaný ľahšou populárno-náučnou formou. Má informovať, vzdelávať, ale aj zabávať. Texty budú v slovenskom i anglickom jazyku. Pri zastávkach pomenovaných podľa osobnosti tabuľu dopĺňaťlní jej portrét, pri lokalitách obrázok miestnej dominanty. Informácie o projekte možno v súčasnosti nájsť na pilotnom webe pozastavka.estranky.sk. Organizátori plánujú vytvoriť oficiálnu web stránku www.pozastavka.sk, ktorá bude obsahovať rozšírené texty informačných tabúľ umiestnených na zastávkach. S použitím smartfonu a QR kódu z info tabule sa záujemca veľmi rýchlo dostane ku konkrétnemu textu na internete. Elektronická forma informácie zároveň zabezpečí prístupnosť aj pre osoby s ťažkým zrakovým postihnutím vďaka zásadám Blind Friendly Web. O čo najlepšej realizácii projektu v prístupnej forme chcú tvorcovia POzastávky diskutovať aj so zástupcami Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

 

Myšlienku podporilo poldruha tisíca ľudí

Projekt je jeden z úspešných občianskych projektov Participatívneho rozpočtu Bratislava – Nové Mesto. Projekty sú iniciatívami aktívnych ľudí, ktorí ich sami vytvorili a chcú sa prostredníctvom nich realizovať a skvalitňovať verejné priestory. Do procesu bolo prihlásených niekoľko projektov uchádzajúcich sa o podporu miestneho zastupiteľstva. POzastávka Nové Mesto patrí k úspešným projektom, ktoré získali podporu verejnosti a majú možnosť čerpať peniaze v roku 2018. Pri hlasovaní sa vyjadrilo 1014 fyzicky hlasujúcich a 569 online hlasujúcich.

 

(red.)

(podľa informácie OZ Ladon)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *