Východ sa rozhodne oplatí

Hľadáte tipy na výlet? ZO Prešov vám poradí! Leto 2023 sa totiž tridsiatke členov spája s návštevou Jasova a Medzeva, teda s realizáciou projektu Spoznávame zaujímavé a pekné zákutia Košického kraja, ktorý podporila grantová komisia ÚNSS. 

 

Modli sa a pracuj

Najväčší neskorobarokový objekt na Slovensku si Prešovčanov získal na prvý pohľad. Množstvom okien (počítať nemusíte, ZO-čkári prezradili, že ich je presne tristošesťdesiatpäť ako dní v roku), dvanástimi komínmi (odkaz na kalendárne mesiace) a štyrmi vchodmi, ktoré symbolizujú ročné obdobia. Kráčajúc starobylými chodbami a obdivujúc portréty, krajinky a obrazy s loveckou tematikou, sa lektorka Anna Holubová pustila do rozprávania o tom, že kláštor bol celé stáročia miestom, kde sa vyhotovovali a podpisovali dôležité listiny a kde sa vo veľkom podnikalo. Rehoľníci totiž prenajímali hektáre poľnohospodárskej pôdy, na konci 19. stor. vlastnili manufaktúru na výrobu kachličiek, rúr, tehelňu, tlačiarne a parnú pílu, prenajímali hutu na spracovanie rúd a výrobu kovov, rudné bane, kameňolom s ťažbou mramoru, hámor a mlyny, začiatkom 20. stor. mali dokonca vlastnú elektráreň. Prehliadka pokračovala v reprezentačných komnatách, historickej knižnici s takmer 100 000 dielami z oblasti teológie, filozofie, geografie, histórie, prírodných a lekárskych vied a tajnou miestnosťou na archiváciu dôležitých písomností. Prešovčania však mali možnosť nahliadnuť aj do opátskeho kostola a klenotnice, v ktorej je okrem zlatého kalicha, liturgických textílií a odevov vystavená aj časť zbierky hodín a umeleckých diel. Keď sa ZO Prešov necháte inšpirovať, rozhodne si vyčleňte dostatok času aj na prechádzku po okolitej francúzskej záhrade s vyše šesťdesiatimi druhmi vzácnych drevín z celého sveta, fontánou, jazierkami a krásnymi slnečnými hodinami.

 

Skupinová fotografia účastníkov zájazdu pred oltárom chrámu.
Výletníci v jasovskom chráme

 

Zachyť a uchovaj

Ruku na srdce! Keby prišla reč na drevené filmovacie kamery zo začiatku 20. storočia či na snímacie kamery z 30. rokov, dali by ste si rady? Alebo keby ktosi pri vás začal o farebných televíznych kamerách, filmových projektoroch (počínajúc rokom 1900), stereoskopoch, lampových skriniach, alebo by sa vytasil s pojmom laterna magica? Ak nie, vyberte sa do Medzeva, do Múzea kinematografie. V rodnom dome exprezidenta Rudolfa Schustera nájdete ojedinelé, historicky vzácne exponáty, ručne ovládané a presvetlené ešte petrolejovými lampami, ako aj projektory a starodávne fotografické aparáty. Prešovčania by vás však okrem veľkej zbierky čiernobielych fotografií, zobrazujúcich život rodiny Schusterovcov a obyvateľov mesta, radi upozornili aj na zbierku darov od hláv mnohých štátov na funkčný vodný hámor s uzavretým kolobehom vody, ktorý je situovaný v exteriéri, kováčsku vyhňu s dúchadlom a náradím. S veľkým uznaním spomínajú aj na sympatického sprievodcu, ktorý im opisoval celý priebeh výroby kovaných poľnohospodárskych nástrojov, lopát, motýk a iných dobových predmetov.

 

Pohľad do dobovo zariadenej miestnosti, v ktorej je množstvo exponátov - kamier, fotoaparátov, pomôcok a fotografického materiálu. Na stenách visia fotografie.
Múzeum v Medzeve uchováva staré filmové kamery a fotoaparáty. Zdroj: www.slovensky-kras.eu

 

(red.)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *