Milí čitatelia!

Predstavte si, že je to presne 160 rokov, čo sa ostrosť zraku do diaľky vyšetruje pomocou Snellenovej tabuľky. Presne tak, to je ono „prosím, zakryte si najprv jedno, potom druhé oko a povedzte mi, čo v jednotlivých riadkoch vidíte“.

Vzniku plagátu, bez ktorého sa dodnes žiadna očná ani pediatrická ambulancia nezaobíde, predchádzal narastajúci dopyt po bystrozrakých robotníkoch a inžinieroch priemyselnej revolúcie a všetko komplikujúca kreativita očných lekárov – každý totiž používal iný graf, iný text na čítanie, každý to skúšal z inej vzdialenosti a pri inom osvetlení. Nebolo preto ničím výnimočným, ak si ten istý pacient u jedného očného vypočul, že jeho zrak je priam ukážkový, a druhý mu odporučil dioptrické okuliare.

 

Poriadok v tom v roku 1862 porobil holandský oftalmológ Hermann Snellen. Vymyslel tabuľku (možno ju „len“ zdokonalil a rozšíril už existujúcu, zdroje nie sú jednotné), a keďže to v Európe bolo v polovici 19. storočia s gramotnosťou ešte trošku také ošemetné, nesiahol po celej abecede, ale zostavil ju z niekoľkých riadkov a postupne sa zmenšujúcich E-čiek, pootáčaných hore, dole a do strán. Stačilo ukázať prstom, kam tri paličky smerujú, a učení sa hneď zorientovali čo a ako.

S oným neposedným éčkom sa môžete stretnúť dodnes. Takisto ako s pootočenými céčkami alebo teda neuzavretými kruhmi, kto si ako praje, číslicami, s jednoduchými obrázkami pre detských pacientov, najčastejšie však Snellenova tabuľka pozostáva z písmen veľkej abecedy. Úlohou pacienta je najprv jedným, potom druhým okom prečítať všetkých 11 riadkov – od najvrchnejšieho s 88-milimetrovým písmenkom, až po posledný, kde je ich niekoľko vo veľkosti 8,8 milimetra. V karte sa potom objaví vízus, teda hodnota zrakovej ostrosti.

Prirodzene, aj Snellenova tabuľka má svoje úskalia – písmená sa vzopreli bežným typografickým zásadám (rozpätie medzi riadkami totiž nezodpovedá ich veľkosti, osvetlenie, pri ktorom by vyšetrenie malo prebiehať, býva rôzne a pod. – napriek tomu však dodnes veľa konkurentov nemá. Za všetko azda hovorí fakt, že od založenia USA bolo predaných viac kópií Snellenovej tabuľky než akéhokoľvek iného plagátu. Isto aj Elvis pukal závisťou! Nech len pekne odpočíva v pokoji a Snellenova tabuľka nech ešte dlho slúži!

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *