Vianočná poetika z našich rúk

Nitriansky projekt, ktorý sa uskutočnil koncom roka 2018 priniesol kreativitu, podporil umenie i staré, či nové priateľstvá. 

 

Koniec novembra a začiatok decembra sa v Nitre niesli v znamení projektu Vianočná poetika z našich rúk. Finančne ho podporil Nitriansky samosprávny kraj a nezisková organizácia SINA Nitra.

 

Pri výrobe vianočných dekorácii. Tri ženy a muž za stolom pri tvorbe.
Výrobu pohľadníc doplnili ručne robené dekorácie s vianočnou tematikou

 

Nové techniky i prieskum trhu

Vo štvrtok 29. novembra už v dopoludňajších hodinách prišli členovia krúžkov ručných prác základných organizácií Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska z Nitry, Šale, Zlatých Moraviec, Nových Zámkov aj z Komárna. Priniesli si na prezentáciu svojej činnosti a na predstavenie svojich krúžkov nádherné výrobky, ktoré vytvorili ich šikovné ruky.

Po spoločnom obede sa účastníci navzájom predstavili a popri tvorení si vymieňali skúsenosti nielen učením nových techník, ale aj radami, kde a ako nakupovať kvalitne a lacno materiál na tvorenie.

 

Ruky pretú košík (papierové pletenie). Na fotografii sú takisto hovové pletené zvončeky.
Pod šikovnými rukami pribúdali zvončeky a iné ozdoby z prútia

 

Nezostalo len pri reliéfnych pohľadniciach

V piatok sa pridali členovia krúžku Svetlo z Bratislavy. Tvorivá atmosféra bola úžasná a hoci nosnou témou boli vianočné reliéfne pohľadnice a vianočné gule na všetky spôsoby, naučili sa vyrobiť rôznymi technikami aj veľa iných dekorácií. Stoly sa počas celého dňa plnili vianočnými pohľadnicami, ozdobenými polystyrénovými guľami, nádhernými adventnými vencami, ozdobami z prírodných materiálov, kvetmi zo stúh, venčekmi a stromčekmi z papiera, zvončekmi z pedigu, rozprávkovo vymaľovanými medovníkmi, pletenými snehuliakmi a zvieratkami a mnohými ďalšími výrobkami. V sobotu 1. Decembra si ich pozreli aj účastníci krajskej Akadémie ku Dňu nevidiacich v Nitre.

 

Krásny úvod do adventného obdobia

Hoci zorganizovanie tohto podujatia si vyžiadalo od  nás organizátorov veľa času a energie, stretnutie krúžkov, prezentácia ich tvorby a vzájomná výmena skúseností v rodinnej atmosfére boli krásnym úvodom do adventného obdobia.

 

Ďakujeme lektorke Andrejke, ktorá zabezpečila väčšinu pracovného materiálu a naučila mnohé techniky, spoluorganizátorke Oľge a všetkým členom základnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorí boli obrovským prínosom tohto nádherného projektu.

 

Erika Šodorová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *