Jubilejný ročník Dňa bielej palice

Už 15. ročník Dňa bielej palice sa symbolicky uskutoční presne 15. októbra, teda v deň, keď si celý svet pripomína výnimočnosť tejto pomôcky v živote ľudí so zrakovým postihnutím (ZP). Na slovenských cestách budú dobrovoľníci ÚNSS s príslušníkmi dopravnej polície opäť upozorňovať na dôležitosť bezpečnosti chodcov s bielou palicou. 

„Som veľmi rada, že pre našich členov je táto akcia veľmi dôležitá a obľúbená. Bývajú perfektne pripravení a dávajú si na prezentácii i komunikácii záležať. Aktuálne evidujem 42 stanovíšť, na ktorých budú naši dobrovoľníci 15. októbra sledovať, ako zareagujú vodiči na signál bielou palicou, ktorým chodec avizuje svoj záujem prejsť cez priechod,“ hovorí koordinátorka akcie Ivana Frčová. „V prípade, že by sa k nám niekto chcel pridať, pokojne môže kontaktovať priamo mňa, alebo vedúcu príslušného KS. Ako symbolické poďakovanie za účasť, dostane každý dobrovoľník stravný lístok v hodnote 6 eur.“

Účastníci by mali poznať úlohu bielej palice, spôsob jej použitia, ale aj práva a povinnosti chodca i vodiča na priechode. Pravdaže, najdôležitejšia je pre nás bezpečnosť figuranta. Nie je cieľom vbiehať autám pod kolesá, ale simulovať každodennosť na priechode. Pred vstupom do vozovky je dôležité overiť si aktuálne podmienky aj sluchom a rešpektovať pokyny príslušníka policajného zboru v civile, či nášho dobrovoľníka, ktorí majú o situácii na ceste aj vizuálny prehľad.

 

Na fotografii sú tri ženy: vodička auta, policajtka a informátorka.
Ďakujeme, že nás rešpektujete!

 

„Bez asistencie príslušníkov polície by naša aktivita nemohla existovať, preto sa tohto roku chceme zamerať aj na prípravu prehľadnejšieho materiálu, z ktorého môžu čerpať potrebné informácie. Napokon, účasť na akcii je prínosom i pre nich, pretože nadobudnuté skúsenosti dokážu uplatniť aj počas bežného výkonu služby,“ dopĺňa Ivana Frčová.

Napriek tomu, že Deň bielej palice dosahuje z roka na rok lepšie výsledky, v preventívnych aktivitách nemožno poľavovať, a to aj preto, že noví vodiči pribúdajú a premávka sa už aj v menších mestách zhusťuje.

 

Na fotografii sú dve ženy: jedna bielou palicou ukazuje svoj úmysel prejsť cez cestu, druhá stojí s perom a papierom v ruke.
Signalizácia bielou palicou

 

„Bezpečnosť chodcov je potrebné riešiť v širšom meradle, k čomu radi prispejeme svojimi odbornými skúsenosťami. Mám na mysli najmä zmenu legislatívy smerovanú k posilneniu postavenia chodca v cestnej premávke. Ak chceme v budúcnosti žiť v mestách, ktoré sú viac pre ľudí a nielen pre autá, zmena bude potrebná,“ uzatvára Ivana Frčová.

 

Eliška Fričovská

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *