Milí čitatelia!

Tak čo? Aké ste mali leto? Verím, že ste si popri oddychovaní a leňošení našli čas aj na osvetu o zdravotnom postihnutí (ZP). Že ste… vlastne nápadne a zreteľne zvádzali reč na výhody rôznorodosti v spoločnosti, nahlas a zreteľne hovorili o rovnoprávnosti, rovnocennosti a dôstojnosti, vytrubovali do sveta svoje úspechy a úspechy všetkých ostatných ľudí so ZP a že ste aktívne bojovali proti ableizmu. 

Nie, neschádzam z rozumu! Narážam na to, že júl je mesiacom povedomia o ZP (nezriedka sa stretnete aj s označením mesiac osláv alebo mesiac hrdosti na ZP). Všetko to začalo 26. júla 1990, kedy bol podpísaný Americans with Disabilities Act (ADA), teda zákon, ktorý zabraňuje akejkoľvek diskriminácii ľudí so ZP v oblasti vzdelávania, zamestnávania, prístupu k tovarom, službám i verejnej doprave, upozorňuje na nutnosť sprístupňovať umenie, kultúru, podporovať možnosti športového i iného voľno-časového vyžitia a zdôrazňuje dôležitosť univerzálneho navrhovania. V deň podpisu zákona sa verejne radovali v Bostone, o 14 rokov neskôr sa pochodovalo v Chicagu a od roku 2015 sa júl nesie v znamení zvyšovania povedomia o ZP celými USA. A čo určite stojí za zmienku, na každom z týchto podujatí sa vo vetre jemne a hrdo vlní vlajka ľudí so ZP. Ich rozmanité identity a skúsenosti totiž v roku 2019 preniesla do tejto podoby Fantázia Ann Magillovej, jednej z nás. Na čiernom pozadí, ktoré symbolizuje nielen smútok a hnev za tými, čo trpeli a v dôsledku nedbanlivosti, zneužívania a systémových prekážok prišli o život, ale aj hnev, vzburu a protest, sa jasne rysuje 5 kľukatých čiar. Tie upozorňujú na tvorivé a nelineárne myslenie, ktoré si musíme osvojiť, aby sme prekonali bariéry. Za červenou farbou sa ukrývajú ľudia s telesným postihnutím, žltá predstavuje osoby s kognitívnym a mentálnym postihnutím, biela znamená neviditeľné a nediagnostikované ZP, modrá označuje ľudí s duševnými chorobami a zelená zastupuje tých, čo majú zmyslové postihnutie vrátane postihnutia hmatu, čuchu a chuti.

 

Na fotografii je znázornená vlajka ľudí so zdravotným postihnutím. Na čiernom podklade sa diagonálne z ľavého horného do pravého dolného rohu tiahne päť čiar – zelená, červená, biela, žltá a modrá. Zhruba v strede sú čiary lomené do tvaru písmena Z, celý obrázok vyzerá ako znázornenie blesku. Medzi jednotlivými farebnými čiarami sú čierne medzery.
Vlajka ľudí so zdravotným postihnutím

 

Dobre sa mi teraz mudruje, že? Mala som vám to asi napísať v predošlom čísle, aby ste si júl zariadili podľa americkej módy. No čo už! Dúfajúc, že mi bude odpustené, navrhujem cvičiť sa za osvetového pracovníka postupne a budúci rok to spoločne rozbalíme, dobre?

 

Dušana Blašková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *