Máte málo audiokníh? Skúste komerčné obchody

Audioknihy nás sprevádzajú už od malička. Mnohí si určite pamätáte na spoločné počúvanie kníh na internáte. Audioknihy pre nás v súčasnosti poskytujú Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana Praha. Stále sa rozrastajúcu ponuku titulov môžete nájsť aj na stránke samostatného spolku Slyším, tedy čtu, 

v ktorom popri osvetovej činnosti venujú veľa času a radostnej energie aj tvorbe audiokníh, desiatky načítaných alebo zdramatizovaných diel literárnej klasiky a medailóniky autorov sústreďuje pod názvom Vem Boženu do metra! Český rozhlas. Audioknihy však čoraz viac počúvajú aj vidiaci a tak sa objavili aj na komerčnom trhu. Ak máte pocit, že vám vyššie menované inštitúcie neposkytujú dostatok literatúry, môžete si pozrieť aj ponuku komerčných obchodov. Nemáme namysli žiadne servery s nelegálnym obsahom, ale preverené obchody.

 

Ako to funguje

Nakupovanie je vo všetkých prípadoch rovnaké. Vyberiete si titul, zaplatíte cez internet a audioknihu si stiahnete vo formáte mp3. Stiahnuté súbory sú zabezpečené vaším unikátnym odtlačkom. Knihy potom môžete prehrávať v počítači, mp3 prehrávači alebo v mobilnom telefóne s ľubovoľným operačným systémom. Webové stránky sme testovali na počítači s operačným systémom Windows s čítačom obrazovky NVDA. Mobilné aplikácie sme testovali v telefóne s operačným systémom Android a čítačom obrazovky v prostredí Corvus. Všetky spomínané obchody ponúkajú okrem celých načítaných titulov aj dramatizácie a skrátené verzie kníh.

 

Audiolibrix (www.audiolibrix.com)

Internetový obchod Audiolibrix existuje 6 rokov. V súčasnosti ponúka vo svojej databáze viac ako 3000 kníh v Slovenskom a Českom jazyku. Nájdete tu však aj učebnice angličtiny a tituly v iných jazykoch. Na hlavnej stránke máme pri prezeraní zvrchu prvky, cez ktoré sa dostaneme k vyhľadávaniu kníh, prihláseniu a registrácii. Stránka využíva menu, ktoré sa po aktivovaní klávesu enter rozbalia a tak sa nám zobrazia ďalšie možnosti. Napríklad po aktivovaní odkazu audioknihy sa nám rozbalí ponuka s kategóriami. Tu si takisto môžeme zobraziť aj nové knihy, ktoré pribudli. Tituly sú vždy v zozname kníh označené nadpisom druhej úrovne. Po kliknutí na vybratý titul sa nám zobrazí podrobná informácia o knihe. Môžeme si tu vypočuť ukážku po aktivovaní tlačidla Prehrať Ukážku, alebo si pozrieť dĺžku a anotáciu. Novinky v katalógu je možné sledovať aj cez informačný RSS kanál. Všetky prvky na stránke sú popísané a orientácia na webe je jednoduchá. Obchod Audiolibrix ponúka vernostný systém. Za recenzovanie a hodnotenie kníh môžete získavať body, za ktoré si potom môžete uplatniť zľavu na knihy. Audiolibrix takisto zhromažďuje aj databázu Slovenských a Českých podcastov. Tie môžete odoberať a počúvať zdarma. Mobilná aplikácia je v čase písania tohto článku takmer neprístupná. Jedinou výhodou aplikácie je, že si v nej môžete vypočuť väčšiu časť knihy ešte pred zakúpením. Toto sa priamo na webe nedá.

 

Audiotéka (www.audioteka.sk)

Audioknihy ponúka aj Slovenská pobočka internetového obchodu Audiotéka. Hneď navrchu stránky je jednoduché editačné pole, do ktorého môžete zadať autora, názov knihy alebo meno interpreta, ktorého hľadáte. Ak si chcete zoradiť knihy podľa žánru, aktivujte odkaz kategórie. Aj v tomto prípade sa zobrazujú názvy kníh ako nadpisy druhej úrovne. Po otvorení konkrétnej knihy si môžete ukážku vypočuť po aktivovaní prvku pri kliknutí označeného ako Vypočujte si. Audiotéka ponúka aj možnosť zdarma si vypočuť dlhší úsek knihy (zvyčajne 50 minút). Na webe Audiotéky miestami môžete naraziť na neprístupné prvky. Napríklad v súčasnosti nie je s čítačmi obrazovky možné spoľahlivo knihu ohodnotiť hviezdičkami. Príjemným prekvapením je však mobilná aplikácia. Tá je intuitívna a môžete v nej knihy počúvať a kupovať. Knihy ale odporúčame kupovať cez web. Vyhnete sa tak poplatkom, ktoré si účtujú za sprostredkovanie platby mobilný operátori, Obchod play a Istore.

 

Stále nestačilo?

Audioknihy má vo svojom portfóliu aj internetové kníhkupectvo Martinus. Sekcia je pre nás trošku skrytá a úplne najjednoduchšie sa k audioknihám dostaneme cez adresu martinus.sk/audioknihy. Takisto môžeme nájsť audioknihy vo formáte mp3 na stiahnutie aj v obchode Alza.sk. Sekcia audioknihy sa nachádza v časti Médiá a zábava. Mnohé audioknihy nájdete vo viacerých obchodoch. Aj tu platí, že si musíte porovnať ceny a tiež si pred kúpou overte, či knihu nezaradila do ponuky niektorá zo spomínaných inštitúcií.

 

Ondrej Rosík

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *