Biela pastelka 2023 opäť plná noviniek

Noví ambasádori, rozšírenie komunikácie v rámci sociálnych sietí, zbierkovanie vo vlakoch Tatranskej elektrickej železnice, účasť v rôznych televíznych reláciách… To sú novinky uplynulých ročníkov, ktorých cieľom bolo zviditeľnenie zbierky i jej poslania. Aktuálny ročník spestria nielen Rozprávky pre malé Pastelky, ale aj možnosť bezhotovostného darovania v uliciach. 

 

Rozprávky pre malé Pastelky

Myšlienka podporiť zbierku prostredníctvom rozprávok skrsla v srdciach majiteľov firmy Codes Brand House.

„Príbeh nášho spoločného projektu sa začal asi pred rokom, paradoxne, pre mňa súkromne smutnou správou. Dozvedela som sa, že môj kamarát a bývalý spolužiak z grafickej školy vo Viedni má genetickú poruchu zraku, ktorá spôsobuje, že oň postupne prichádza. Liečba, žiaľ, neexistuje. Nevie, či stratí zrak o rok alebo o dvadsať. Jedno je však isté – jeho zrak sa bude iba zhoršovať. Pre dizajnéra, človeka, ktorého živobytie priamo závisí od schopnosti vidieť, je to zdrvujúca skutočnosť. Tých, čo ho chceli povzbudiť, vyzval, aby podporili organizácie, ktoré sa venujú výskumu zrakových ochorení a práci s nevidiacimi,“ približuje myšlienku vzniku spolupráce Kristína Csuz Jursová, projektová manažérka Codes Brand House.

Aktuálne majú na YouTube kanáli malí i veľkí poslucháči k dispozícii štyri rozprávky, 450 odberateľov a 10 000 vypočutí. Autorom rozprávok je Václav Šuplata, postavám dávajú život detskí herci z dabingovej skupiny Slučka pod vedením Petry Gažíkovej Lángovej. Dopĺňajú ich obľúbení profesionáli ako Miro Noga či Milan Bahúl.

Ako sa rozprávky páčia tým najmenším, nám napísala mamička Michaela: „Milí Pastelkáči, chcela by som pochváliť vaše milé rozprávky. Dcérka sa rozhodla upratať si svoju izbičku a ako motiváciu som jej navrhla počúvanie rozprávok. Na YouTube našla i tie vaše a hneď si ich obľúbila. Nevie sa dočkať ďalších. Robíte to výborne. Všimla si aj vašu výzvu podporiť Bielu pastelku. Spoločne sme sa pozhovárali, komu Biela pastelka pomáha, a poslali peniažky. Ďakujeme a srdečne pozdravujeme!“

 

Kompletný rozhovor s Kristínou Csuz Jursovou nielen o príbehu pastelkových rozprávok si môžete prečítať na webovej stránke okamih.sk v rubrike Rozhovor.

 

Miro Noga a malá herečka sedia v štúdiu za mikrofónmi so slúchadlami na ušiach.
Herec, humorista a trojnásobný otec Miro Noga s malou kolegyňou v nahrávacom štúdiu. Zdroj: archív CBH

 

Tri deti (dve dievčatá a chlapec) sedia v štúdiu za mikrofónmi so slúchadlami na ušiach. Sú maximálne sústredení na prácu.
Detskí herci zo Slučky pri nahrávaní. Zdroj: archív CBH

 

Bezhotovostné darovanie v uliciach

„Nemôžete mať terminál? Toľko ľudí by mi aj venovalo peniaze, ale kartou, hotovosť nemali. Ani ja ju takmer nenosím,“ hovorila trochu sklamane Adela Vinczeová po tom, čo aktívne zbierkovala s naším tímom v uliciach.

„Veľmi radi, Adel, ale nie je to také jednoduché… Buď daná firma nevie zabezpečiť dostatočný počet zariadení, za prenájom dáva vysokú cenu, alebo je problémom logistika, náročnosť obsluhy,“ vyratúvala som argumenty.

Tohto roku sa nám to však podarilo prelomiť. Oslovila nás Československá obchodná banka. Priznám sa, čakala som, že nám opäť oznámia vysokú cenu za prenájom zariadení, takže pekne poďakujem a budem sa porúčať. Prítomné dámy ma však milo prekvapili. Rozhodli sa nám zapožičať 20 zariadení pro bono. Dostanú sa do každého kraja a my si budeme môcť vyskúšať, ako zareagujú darcovia v uliciach. Zapoja sa, ak im oznámime: „Nevadí, že nemáte hotovosť, môžete darovať on-line.“ Navyše, prostriedky možno venovať nielen kartou, ale aj hodinkami. Uvidíme, ako sa nám nový spôsob osvedčí a čím oživí konečné zúčtovanie. Verím, že želaný efekt prinesie.

 

Len si to predstav…

Tak znie heslo aktuálnej kampane, ktorá približuje, že nevidiaci si síce nemôže danú vec pozrieť zrakom, ale dokáže si ju predstaviť vďaka opisu, dotyku a získaným vedomostiam. Nadobudnúť potrebné zručnosti mu pomáha aj Biela pastelka. Ak by ste si chceli pozrieť aktuálny spot, nájdete ho na YouTube kanáli Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Ak ÚNSS disponuje vašou e-mailovou adresou, dostanete ho aj s popisom. Pokiaľ by ste sa chceli zapojiť do kampane, všetky potrebné materiály nájdete na intranete alebo o ne požiadajte Oddelenie pre vzťahy s verejnosťou a fundraising.

 

Dievčatko v tričku Biela Pastelka a pokladničkou v ruke. Ukazovák drží na perách v geste známom ako „pssst“.
Zbierkovať do ulíc sa chystá aj Izabelka. Autor: Eva Amzler

 

Tešíme sa na vás v uliciach 22. septembra 2023! Držme si palce, nech nás Biela pastelka opäť príjemne prekvapí.

 

Eliška Fričovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *